Onweerstaanbaar ecosysteem > exclusives

“Microsoft heeft geen échte exclusives, geen system sellers.” Het is een veelgehoorde klacht (vooral van PlayStation fanboys). Toch verkopen de Series X en Series S als zoete broodjes. Hoe kan dat? Omdat de system seller van Microsoft geen game is, maar een service.

Wat definieert een goede service? Een goede service innoveert en blijft zichzelf opnieuw uitvinden. Een goede service krijgt al het vertrouwen van het bedrijf dat erachter zit en er wordt dan ook onbevreesd in geïnvesteerd. Microsoft weet precies hoe ze goede services moeten uitbouwen, kijk maar naar Office 365 (dat nu Microsoft 365 heet) en Azure. En vooral: Xbox Game Pass (Ultimate).

Microsoft had Game Pass in de markt kunnen zetten als een manier om alle first-party titles van Xbox beschikbaar te maken in ruil voor maandelijks lidmaatschap, maar Microsoft weet ook dat het niet de koning van de exclusives is. De gigant wist dat ze meer moesten bieden. Ze zetten dan ook zwaar in op third-party content en gaan daar enorm ver in, kijk bijvoorbeeld naar de overname van ZeniMax Media. Daarnaast blijven ze bewijzen dat ze met Game Pass steeds meer waarde willen bieden aan gebruikers, zonder de kost in de hoogte te trekken (zie bijvoorbeeld de uitrol van Project xCloud).

Microsoft weet precies hoe ze goede services moeten uitbouwen.

Lean, mean Game Pass machine

Microsoft had de Xbox Series S evengoed kunnen hernoemen naar “lean, mean Game Pass machine” want de service is voor velen de hoofdreden om de goedkopere console van Microsoft te kopen. Wanneer je graag veel verschillende games wil proberen, is er namelijk geen aantrekkelijker aanbod dan Xbox Game Pass. Dat in combinatie met een goedkope – doch heel kwalitatieve – game machine en je hebt meteen een erg aantrekkelijk aanbod.

Ikzelf ben recent overgeschakeld van console gaming naar pc gaming, maar sinds ik de waarde van Game Pass heb ontdekt, is het slechts een kwestie van tijd vooraleer er een Xbox Series X (of Xbox Series S, daar ben ik nog niet uit) op mijn salontafel pronkt (erop, want hij past er niet in). Het ecosysteem is simpelweg te aantrekkelijk geworden om te weerstaan. Het feit dat je een Game Pass game beginnen op je pc en ’s avonds die game verder kan spelen (dankzij het feit dat alle Xbox-games cloud saves ondersteunen) op de zetel met je Xbox of smartphone via xCloud spreekt tot de verbeelding. En in de toekomst zal de toegankelijkheid van het Xbox ecosysteem enkel maar uitbreiden. Zoals je ziet koop ik geen Xbox omdat ik de nieuwste games wil kunnen spelen. Ik koop een Xbox omdat ik verliefd ben geworden op een ecosysteem en ik wil dat ecosysteem op zoveel mogelijk manieren in mijn leven integreren. Ik ben zwak, maar ik ben vooral de modelklant van Microsoft.

Ik koop geen Xbox omdat ik de nieuwste games wil kunnen spelen. Ik koop een Xbox omdat ik verliefd ben geworden op een ecosysteem.

Microsoft gaat – helaas niet in België en Nederland – nog een stap verder met Xbox All Access. Gedurende twee jaar betaal je maandelijks 25 dollar. Voor dat geld krijg je niet alleen een Xbox Series S, maar ook Xbox Game Pass Ultimate. Dat betekent dus dat je toegang krijgt tot Game Pass voor pc en Xbox, een Gold-lidmaatschap krijgt en toegang krijgt tot cloud gaming met xCloud. Het bewijst maar weer eens dat Microsoft niet langer hun hardware als product ziet, maar wel hun Game Pass service.

Game Pass en cloud gaming

Ik zie een toekomst voor me waarin een Xbox console zelfs overbodig zal zijn. In die toekomst kan je lid worden van de Game Pass familie door simpelweg een applicatie te downloaden op je smart tv en een Xbox-controller te verbinden met je tv. Alle games kan je dan simpelweg streamen uit de cloud.

Voorlopig is dat nog toekomstmuziek, maar geef toe dat het volkomen logisch klinkt. Net zoals Microsoft ook Office 365 beschikbaar maakt op Apple-apparaten (en zelfs in browsers), boeit het Microsoft helemaal niets op welk apparaat je Game Pass gebruikt, zolang je maar een actief Game Pass abonnement hebt. Volgens mij wil Microsoft maar al te graag een Game Pass applicatie op PlayStation 4 en PlayStation 5, maar het is duidelijk dat Sony daar niet voor staat te springen.

Xbox heeft geen exclusives

Alvorens je dus de “Xbox heeft geen exclusives”-kaart wil trekken, bedenk je dan dat Xbox iets beter heeft. Ze hebben een service die zowel voor Microsoft als de ontwikkelaars heel lucratief is en die toegankelijk is op steeds meer apparaten. Een service die synoniem staat aan het Xbox-merk en die op zichzelf genoeg is om consoles te verkopen. Microsoft heeft misschien niet de bikkelharde first-party kleppers van PlayStation, maar ze maken gaming toegankelijker dan ooit en dat is veel meer waard. Niet alleen voor de consumenten, maar ook voor de industrie.

Zou jij een Xbox kopen puur voor Game Pass?

In dit artikel

xbox series x

Xbox Series X

Merk: Xbox

Categorie: Console

Koop deze hardware:

logo bol.com logo coolblue logo Alternate

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!