There is no try.

Sinds kort staat de knotsgekke Katamari game Donut County op Xbox Game Pass. Een misbaksel, of een game om je vingers bij af te likken?

Heb je een gat in je leven? Dan kan je dat gat vullen met Donut County. De game uit het Katamari-genre (lees zeker ook onze review van Katamari Damacy REROLL) laat je een gat in de grond besturen. Nog niet gek genoeg? Dat gat wordt eigenlijk bestuurd door een wasbeer (BK) die de eigenaar is van een donutshop. Die donutshop dient dan weer als dekmantel, want eigenlijk werkt hij voor een onderneming van wasberen die met gaten in de grond afval proberen te stelen. Het escaleert echter al snel, want het hele dorp wordt opgeslokt door een gat. BK belandt zelf 300 meter onder de grond samen met alle bewoners die maar al te graag hun verhaal vertellen over hoe ze samen met hun bezittingen werden opgeslokt door een gat. Van elke bewoner beleef je zijn of haar verhaal in de vorm van een flashback waar je de controle krijgt over het vernietigende gat in de grond.

Zoals het een Katamari-game betaamt, wordt het gat steeds groter per item dat je opslokt. Ontwikkelaar Ben Esposito omschrijft de game zelf als een “physics puzzle game”, maar uitdagende puzzels hoef je in ieder geval niet te verwachten. Na verloop van tijd ontgrendel je een nieuwe mechanic (de enige nieuwe mechanic die je krijgt in de game) waarmee je een opgeslorpt item terug uit het gat kan schieten met een katapult. Die mechanic kan je vervolgens gebruiken om andere items mee in het gat te sleuren of bijvoorbeeld om schakelaars om te zetten. Dat is wat de ontwikkelaar bedoelt met “puzzels”, maar in de praktijk zal je nooit echt langer dan 5 minuten moeten zoeken naar de oplossing van een puzzel.

De puzzels zorgen nooit echt voor een uitdaging

Wat je wel kan verwachten, is een kleine snackgame waar je even je gedachten mee kan verzetten. Geen ingewikkelde controls, geen complex verhaal, gewoon zorgeloos wat objecten opslorpen met het gat. Het klinkt misschien vrij saai, maar de ontwikkelaar heeft de game op verschillende manieren een unieke en aantrekkelijke draai gegeven. Allereerst is er de artstyle die wat doet denken aan Untitled Goose Game. Alle personages zijn charmant vormgegeven en de omgevingen zijn een plezier om te verkennen.

Ook de dialogen zijn geschreven met heel wat humor en de game neemt zichzelf nooit serieus. Lang duurt het avontuur echter niet, want na twee uur heb je de game al achter de kiezen. Wil je alle achievements, dan ben je nog een halfuurtje langer bezig. Op dat vlak is het duidelijk te merken dat dit meer een mobiele game is (de game is er ook voor iOS en – sinds kort – Android) die vertaald werd naar andere platformen. Game Pass-leden kunnen echter niet klagen, want zij kunnen zonder meerprijs aan de slag met de game.

Verdict

Donut County is een game die wat te kort is om het gat in je leven te vullen, maar dat wil niet zeggen dat je de titel links moet laten liggen. Integendeel: de ontwikkelaar heeft zich duidelijk volledig uitgeleefd bij het maken van deze game en dat vertaalt zich in een unieke en hilarische stijl. Om het nu een game uit het “puzzel” genre te noemen, is echter wat te hoog gegrepen. Daarvoor is de game nooit uitdagend genoeg. Zeker wanneer je Game Pass hebt is deze game absoluut een playthrough waard.

Donut County is beschikbaar voor iOS, macOS, Android, PlayStation 4, Xbox One en Switch.

ProCon
ArtstylePuzzels mochten uitdagender
HumorNa 2 uur uitgespeeld

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!