Overcooked 2 is de opvolger van de succesvolle party game Overcooked. Kan de sequel opleven naar de goede ratings van de eerste game? Is het de moeite om te gaan voor Platinum? Geen nood, de cold gamer got you.

Gameplay

Overcoocked 2 Gameplay

De gameplay van Overcooked 2 is best wel simpel. Je komt in een keuken terecht met een aantal potten en pannen. Mensen hebben honger en jij moet ze voederen. Tickets stromen binnen met verschillende bestellingen en wat er op de bestelling staat hangt natuurlijk af van het level. Het spelen van het spel is erg gemakkelijk en de knoppen die je moet gebruiken zijn logisch: kruisje om iets op te rapen, vierkantje om iets te snijden (op de DualShock-controller).

De game begint dan ook zeer simpel. Een aantal salades maken die je enkel moet snijden en op een bord moet leggen. Uiteraard wordt het echter al snel wat moeilijker. Naarmate je eenmaal verder geraakt, zal je taarten en tussendoor pannenkoeken moeten maken.

In elk level zijn er drie sterren te verdienen. Bij elke ster staat het aantal punten dat je moet hebben om de ster te verdienen. En je gaat nu eenmaal altijd voor de drie sterren, want zo ben je. Dat moet zelf voor de trophies, maar zo moeilijk is het allemaal niet. Eenmaal je het level een drietal keer hebt gespeeld, heb je wel een manier gevonden om zo vlot mogelijk de bestellingen af te krijgen.

Multiplayer

De game heeft toch gezorgd voor een aantal leuke bindingsmomenten tussen mijn zus en ik.

Eén van de weinige games die ik dit jaar heb gepre-ordered is Overcooked 2. Dat kan aankomen als een schok, maar niet judgen. De game schittert op zijn best met de lokale multiplayer. Deze game komt trouwens erg vaak terug in meerdere top tien lijstjes van coach co-op games voor consoles.

Mijn zus was een erg grote fan van cooking games op verschillende platformen – Cooking Mama klinkt je vast wel bekend in de oren. Die franchise klinkt mij ook bekend in de oren. Niet omdat ik het speelde, maar omdat mijn zus freakte op die games. Ik werd er ook wel wat in meegesleurd en heb ook een aantal cooking games op mijn lijst staan van afgewerkte games. Maar op elk platform was mijn zus wel te vinden met een cooking game in haar hand.

Door de jaren heen is mijn zus echter steeds minder gaan gamen. De enige games die ze nog speelt, zijn een aantal mobile games met een K-pop skin en de games die ik met haar samen speel. De eerste Overcooked behoorde ook tot de lijst van games die ik met haar samen speelde aangezien het een cooking game was en we wilden het wel eens proberen.

Communicatie en teamwork is wel belangrijk als je voor de drie sterren wil gaan. Dat was het leukste met iemand in huis hebben die de game telkens met je kon spelen. De game heeft toch wel gezorgd voor een aantal leuke bindingsmomenten tussen mijn zus en ik.

E for everyone

Zoals het filmpje hierboven al laat zien in het begin, is de game geschikt voor iedereen. En dat is helemaal geen leugen. De game zit heel simpel in elkaar. Het wordt wel heel uitdagend mocht de communicatie tussen jij en je medespelers stroef verlopen.

Auguste Gusteau Ratatouille
Auguste Gusteau had gelijk! Ik koop een rat en geef hem een controller!

Ik heb daarnet verteld dat ik deze game met mijn zus heb gespeeld. Volledig met haar. Maar soms was er ook een derde persoon, en die persoon was… onze moeder. De game zit zo simpel in elkaar dat zelfs een niet-gamer er volledig kan inspringen. Dat is dan toch wanneer je bij de eerste levels begint. Eenmaal er bootjes bij betrokken waren begon mijn moeder al zeeziek te worden…

Overcooked vs Overcooked 2

Overcooked was gratis tijdens de PS Plus line-up van mei dit jaar dus nu is het wel je kans om deze eens uit te proberen. En als deze game je ligt en je een slachtoffer hebt gevonden om hem/haar mee te sleuren tijdens je geweldige avontuur zou je toch eens moeten kijken voor de sequel.

Overcoocked

De sequel heeft veel meer te bieden dan de eerste. Het is meer van hetzelfde en beter dan hetzelfde. Ik had geen idee hoe ze de game beter konden, maar toch deden ze het. In de sequel kan je namelijk (rauw) eten gooien. Dat zorgt ervoor dat je veel efficiënter te werk kan gaan. In plaats van een hele omweg te maken om rijst in een pot te steken, gooi je die gewoon in het gezicht van je medespeler en moet hij de rijst er maar in dumpen. Met borden en potten kan je helaas niet werpen want ja… veiligheid.

Overcooked 2 introduceert ook twee nieuwe game modes: Arcade en versus. Arcade bestaat uit losse levels die je in de story hebt gespeeld maar worden telkens willekeurig gekozen. Versus verdeelt de spelers in twee teams: een blauw en een rood team. Ben je met twee, dan krijg je twee spelers die je ook zelf bestuurt. Dan krijg je de mogelijkheid om tussen je koks te wisselen. De ene jij wast af, de andere jij snijdt.
Hoewel deze modes een leuk extraatje zijn, had dat geen invloed over hoe ik dacht over de game. De enige reden waarom ik deze game modes speelde was om de trophies ervan te halen.

Platinum

Platinum Trophy

De eerste game had geen Platinum. Dat was best wel spijtig aangezien ik en mijn zus onverslaanbaar waren in die game. Dat werd bevestigd met de sequel die wel een Platinum had, deze werd namelijk mijn Platinum #32.

Erg moeilijk is de Platinum niet. Na het verhaal volledig uit te spelen en de arcade/versus trophies te halen, had ik ook alle andere gehaald. Ditmaal was er geen enkele trophy in de game waardoor ik het gevoel kreeg dat ik zou veranderen in de Hulk.

De enige trophies waarvoor ik wat uitkeek, waren degene om items te vangen, gooien en in de vuilbak te smijten. Maar deze kan je gewoon snel eens doen door een level te starten en ervoor te zorgen dat je medespeler constant ingrediënten naar je gooit.

Does it ever stop?

Na de game uit te spelen en de Platinum in handen te krijgen, kwam er nog een verrassing die de wereld van Overcooked 2 op zijn kop zou zetten. New Game +. “Deze game heeft een New Game+ ?!” walmde het door mijn man cave toen de melding op het scherm verscheen. Elk level had niet drie, maar vier sterren.

Alleen is deze vierde ster onmogelijk om te halen met één of twee personen. Je zal minstens met drie of vier moeten zijn en een geweldige coördinatie hebben samen om de gigantisch grote score te halen voor de vierde ster.

Yay or nay?

Overcooked 2 is een party game. Geen game voor eenzame wolven dus, als je geen medespeler hebt is het een nay.

Het is echter absoluut een yay mocht je iemand hebben die wil meegaan op dit avontuur. De game staat niet voor niets in toplijsten met beste couch co-ops. Geen game om alleen te spelen dus. Mocht je een relatie hebben met een niet-gamer is dit de perfecte game om hem/haar toch wat in de juiste richting te duwen. Zoals ik al zei zit de game echt simpel in elkaar waardoor iedereen kan leren koken. Mocht je nog niet overtuigd zijn, kan je het gerust eens testen met de eerste game die in de PS Plus line-up zat afgelopen mei. Het verhaal in de game slaat nergens op maar daar doen we het niet voor. We doen het om te binden met onze medespeler. Dus Thibault, denk er eens over na.

Aanvulling van Thibault: Ik heb de eerste Overcooked gespeeld met mijn vriendin en heb nooit meer stress ervaren in mijn hele leven dan tijdens die middag…

De game is trouwens beschikbaar op Switch, Xbox One, PS4, PC, Mac en Linux. Keuze genoeg dus.

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!