Inventory management IRL

Je zou denken dat opslaggeheugen in 2020 niet meer zo’n groot probleem zou mogen zijn, maar dat hebben we helaas verkeerd gedacht.

Volgende week kunnen we reeds aan de slag met de Xbox Series S en de Xbox Series X, maar er zijn nog steeds veel details onbekend. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet officieel hoeveel schijfruimte er werkelijk overblijft om games te installeren op de nieuwe next-gen consoles. Nochtans is die info niet onbelangrijk, want aangezien de systemen beschikken over SSD’s, betekent dat ook een vrij dure upgrade. Bij de PS4 en Xbox One kon je simpelweg de HDD vervangen door een goedkope nieuwe HDD van 2TB (of zelfs meer), maar bij de nieuwe systemen wordt zo’n upgrade een stuk duurder.

Een Reddit-gebruiker claimt de Xbox Series S reeds te hebben ontvangen, en beantwoordt alvast wat vraagjes over de console. Volgens de gebruiker is er slechts 364 GB beschikbaar om games te installeren. Ter vergelijking: de Xbox Series X heeft 802GB aan opslagruimte beschikbaar. Het besturingssysteem neemt dus behoorlijk wat ruimte in beslag. Aangezien het hier om een volledig digitale console gaat (zonder fysiek schijfstation), zal de beperkte opslagruimte absoluut een bron van frustratie vormen voor gebruikers met een tragere internetverbinding.

Games stockeren

In tegenstelling tot bij de Xbox One kan je niet simpelweg games draaien vanaf een externe harde schijf. De enige optie is om een SSD-uitbreiding te kopen voor de console, maar met een prijskaartje van 220 dollar voor 1TB is dat duidelijk niet de beste keuze. Een andere optie is om games te stockeren op een externa harde schijf. Wanneer je ze wil spelen, zal je ze echter moeten verhuizen naar de interne opslag van het systeem. Verre van ideaal dus, maar het gaat in ieder geval een stuk sneller dan games steeds opnieuw downloaden.

Een positieve trend is echter dat Microsoft dit probleem wil tackelen door gebruikers meer controle te geven over welke onderdelen van games ze willen behouden. Zo kan je bijvoorbeeld de singleplayer of multiplayer van een game verwijderen wanneer je die toch niet speelt.

PS5 doet het niet beter

Ook bij de PlayStation 5 blijft er niet veel meer over van de SSD van 1TB. Leaker Okami13 heeft namelijk bevestigd dat de PlayStation 5 667GB beschikbaar heeft voor de installatie van games. Dat is dus maar liefst 135GB minder dan de Xbox Series X.

  • Xbox Series S: 364 GB vrije opslagruimte
  • Xbox Series X: 802 GB vrije opslagruimte
  • PlayStation 5: 667 GB vrije opslagruimte

Ook in deze generatie blijft 'storage management' dus een blijvend probleem.

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!