Pak je zwaard en schild erbij: Pokémon Sword and Shield zijn eindelijk verkrijgbaar! De aanloop naar de release verliep echter niet helemaal soepel, met heel wat controverse zoals de Dexit, de hashtag #gamefreaklied en meer.

Gosh ik was vergeten hoe goed dit gevoel is wanneer er een nieuwe Pokémon-game lanceert. De hype, het verlangen naar het onbekende, het tactisch nadenken, het smeden van verschillende plannen. Tot uiteindelijk het moment van de waarheid aanbreekt: wanneer je die game card in je Switch klikt en de smooth soundtrack hoort.

Over de laatste maanden is er heel wat controverse geweest over de nieuwe Pokémon-games. Daaronder is er zelf een hashtag gelanceerd “#gamefreaklied”. Om de release van de game te vieren breng ik alle informatie onder in één artikel.

De Dexit

Eén van de belangrijkste punten om aan te kaarten is het ontbreken van de national dex. De slogan van Pokémon luidt: “Gotta catch ‘em all”. Maar in Sword & Shield is dit een onmogelijke taak geworden aangezien niet alle Pokémon in de game zitten. Sommige van onze loyale Pokémon zijn niet te bespeuren in de twee nieuwe Switch games. In plaats van alle Pokémon in de game te verwerken is wel meer dan de helft weggelaten. Het blijkt dat Thanos zijn snap toch een bepaald universum geraakt heeft.

Een Reddit-user is op dit moment bezig met elke dag een Pokémon evolution line te posten die niet in de game zit. Een creatieve manier om er aandacht aan te besteden.
Ondertussen zijn er ook al een bepaald aantal YouTubevideo’s die dit aankaarten. De reden van Nintendo om zoveel Pokémon uit de game weg te laten was omdat ze de sprites van de Pokémon volledig uit het niets gemaakt hadden. Dat is waar de hashtag zijn debuut maakt.

“Gotta catch ‘em all” mag je met een korreltje zout nemen, want niet alle Pokémon zitten in de game.

#gamefreaklied ontstond net voor de release van Sword & Shield. Dataminers vonden modellen terug van Pokémon die bijna identiek waren aan degene die gebruikt werden in Ultra Sun & Ultra Moon, de voorgangers op Pokémon Sword & Shield op de 3DS. Dat zorgde dus voor een heleboel vraagtekens aangezien de graphics de reden waren voor de Dexit. Maar toch gebruikten ze oude modellen…

GameFreak had meer het idee om Pokémon uit de game te laten om het toegankelijker te maken. Pokémon Sword & Shield focust zich ook erg intens op het competitief spelen van Pokémon en zorgt voor heel toegankelijke manieren om dit aangenamer te maken. Om te zorgen dat de competitieve wereld niet telkens hetzelfde blijft hebben ze gezorgd dat minder Pokémon in de game zitten.

Wat nog meer is, meer dan 100 moves zijn ook uit de games weggelaten. Dit zijn dan vooral wel signature moves van Pokémon die niet meer in de game zitten. Het is wel logisch dat deze moves er dan uitgelaten worden.

Competitive is huge

EV trainen, Perfect IV’s en natures. Als je een hardcore Pokémon gamer bent weet je vast wel wat dit allemaal betekent. Mocht je het niet kennen, geen probleem. Op YouTube zijn er tal van video’s te vinden over hoe het precies werkt. Maar wat je wel moet weten, is dat het véééééél gemakkelijker geworden is in Pokémon Sword & Shield.

In plaats van uren en uren te zoeken naar de juiste Pokémon en te breeden, kan je nu eigenlijk met wat geld alles in orde maken en zorgen dat je Pokémon klaar is om online te heersen.

Geen mega’s, geen Z-moves

Van Z-moves was ik nu geen grote fan, maar geen Mega’s? I love my Mega’s! Helaas zitten deze Pokémon-vormen niet meer in de nieuwe games. In plaats daarvan is er een nieuwe mechanic die de twee combineert: Dynamax/Gigantamax. Met Dynamax maak je je Pokémon veel groter en gebruiken ze Max Moves, die kunnen gezien worden als Z-Moves. Dit effect blijft drie beurten. Gigantamax zorgt er dan voor dat de vorm van je Pokémon ook verandert en deze er dus anders uitzien. Vergelijkbaar met Mega’s dus.

Een Pokémon Dynamaxen is echt een fantastisch gevoel, net zoals het (vaak grappige) geluid dat je grote Pokémon dan maakt. Je kan ook tegen zo’n Dynamax Pokémon vechten, dat gebeurt door max raid battles in de wild area.

Event Pokémon

GameFreak heeft het al laten blijken dat ze erg gefocust zijn op de meta game en ze doen hun best om deze “fresh” te houden voor ons. Wat ik erg apprecieer, want wie speelt nu een game die het hele jaar door hetzelfde blijft? Tegenwoordig komen er telkens free updates voor games uit om spelers weer opnieuw te lokken naar hun game. Een groot voorbeeld daarvan is Fortnite (en tegenwoordig ook FIFA 2020). Om de zoveel maanden is er een nieuw seizoen waar de hele game zich volledig aan aanpast. Vorige maand nog was er zo’n grote aanpassing waardoor de gamewereld op zijn kop stond!

Op dit moment is er ook een event om een bepaalde Pokémon te krijgen in zijn Gigantamax-vorm. Het blijkt ook dat er Pokémon in de game data zit die niet te krijgen zijn voorlopig. Er zullen dus meer Pokémon zijn dan degene die nu reeds aanwezig zijn in de game. Dit zou dus gebeuren door maandelijkse events die telkens veranderen en er dus voor zullen zorgen dat de meta game soms verandert in deze games.

Shiny Pokémon

Het laatste waar ik het over wil hebben zijn de Shiny Pokémon. Het blijkt dat ook dit veel toegankelijker is geworden voor spelers. Onderstaande video vat het goed samen.

Version exclusives

Mocht je niet kunnen kiezen welke versie je wil, dan kijk ik meestal op Serebii, mijn go-to website voor alles wat met Pokémon te maken heeft. En wanneer je echt geen keuze kan maken, doe je gewoon zoals mij en koop je het duo-pak!

Breakdown

Ik heb ondertussen wat van de game kunnen spelen. Maar helaas zal ik deze de komende week weer moeten opbergen vanwege mijn stage. Wat een moment om een Pokémon-game uit te brengen! Ik heb niet over alles gepraat in dit artikel, maar wel over de belangrijkste dingen.

Ik ben vooral hyped om competitive te spelen. Thank Arceus dat er geen Ultra Beasts meer aanwezig zijn in de game. Die waren online overal te bespeuren. Door het toegankelijker te maken om Pokémon klaar te stomen om ze online te gebruiken, zie ik het helemaal zitten om weer diep in de Pokémonwereld te duiken. De laatste keer dat ik dat heb gedaan was met X & Y. Tijdens Sun & Moon was ik het snel beu door de befaamde Ultra Beasts, maar nu alles weer helemaal fresh is kan ik niet wachten om mijn Joy-cons weg te slingeren door de slechte RNG die ik heb.

Wat de Dexit betreft ben ik er al over. In het begin was het een schok, waarschijnlijk voor iedereen, maar ondertussen heb ik het al aanvaard en snap ik ze wel. Ze deden het allemaal voor het competitieve aspect van de game.

En zo zie je mij, die een echte Pokémon meester wordt, en hopelijk ook jou, in the Gamerverse!

In dit artikel

Pokémon Sword

Pokémon Sword

Ontwikkelaar: Game Freak

Uitgever: The Pokémon Company / Nintendo

Platformen: Nintendo Switch

Releasedatum: 15/11/2019

Koop deze game:

logo bol.com

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!