Google Stadia komt eindelijk dichterbij! Althans, op dit moment is er zoveel onduidelijkheid dat de dienst tegelijkertijd ook heel veraf lijkt. Google probeerde duidelijkheid te scheppen in een ‘Ask Me Anything’ op Reddit. Duidelijkheid hebben we (grotendeels) gekregen, maar helaas waren de antwoorden niet altijd waar we op hoopten.

Blijkbaar zullen we het in de beginperiode namelijk moeten doen met een heel rudimentaire versie van Google Stadia. Achievements kan je nog niet zien omdat er nog geen UI voor is, games kan je enkel kopen via je telefoon en bovendien kan je games nog niet delen met andere gezinsleden. Dit zijn de opmerkelijkste feitjes uit de AMA van Beri en Andrey van het Google Stadia-team.

Google Stadia AMA team
Beri en Andrey van het Google Stadia-team maakten wat tijd vrij om prangende vragen te beantwoorden.

Wanneer wordt Google Stadia geleverd?

Aah, starten doen we met de onvermijdelijke vraag. Helaas is er nog niet meteen een duidelijk antwoord op. Via de pagina ‘Bestelgeschiedenis‘ kan je zien wanneer jouw levering verwacht wordt. Bij mij persoonlijk is dat 26-27 november, maar bij een vriend die de Founder’s Edition heeft besteld, is dat al 20 november. Het hangt er dus vanaf hoe snel je hebt besteld, want de verzendingen gebeuren in chronologische volgorde.

Ze wijzen er echter wel op dat je niet per se je pakketje ontvangen moet hebben om aan de slag te gaan met Google Stadia. Wanneer je pakketje verzonden wordt, ontvang je namelijk een mail met de activatiecode. Die kan je gebruiken om je account aan te maken en je Stadia-gebruikersnaam te reserveren. Vervolgens kan je meteen spelen via toetsenbord en muis (of een andere controller) en de Chrome-browser. Let wel, wanneer je in de beste kwaliteit wil spelen (4K, HDR en 5.1 Surround Sound), zal je weldegelijk moeten wachten op de Chromecast Ultra. Gamen in de hoogste kwaliteit wordt namelijk nog niet ondersteund door de Chrome-browser, die functionaliteit verschijnt pas ergens in 2020.

Wanneer je vervolgens je pakje met de Chromecast en controller ontvangt, installeer je die via de Google Home app en kan je vervolgens je game hervatten waar je gebleven was, maar deze keer op je tv.

Zo start je een game via het Google Stadia dashboard.

Welke features zijn beschikbaar bij de release?

Op het vlak van features uitrollen hanteert Stadia een soortgelijk systeem als bij andere Google-producten. Dat wil zeggen dat er regelmatig updates gebeuren (quasi op wekelijkse basis) die gradueel worden uitgerold. Ze willen niet te veel hooi op de vork nemen en willen eerst de basisbelofte (games streamen) perfectioneren voordat ze extraatjes toevoegen. De eerste nieuwe functionaliteiten mogen we behoorlijk snel verwachten, er wordt zelfs gesproken over “een week na lancering”. Het is echter nog wachten op de eerste game met Stream Connect. Met die functionaliteit zal het mogelijk zijn om je scherm te delen met andere mensen. Stel dat je Ghost Recon: Breakpoint speelt, dan kan je dus ook de schermen van je teamgenoten bekijken om tactischer te kunnen spelen. De eerste game die Stream Connect ondersteunt wordt eind dit jaar verwacht.

Dan zijn er nog State Share en Crowd Play. Met State Share kan je een bepaalde sequentie uit een game delen via een link. Een andere speler kan vervolgens die link aanklikken om ook diezelfde sequentie te spelen. Met Crowd Play kunnen streamers kijkers uitnodigen om samen met hen te spelen. Deze functionaliteiten worden volgend jaar pas gelanceerd.

Hoeveel gaan de games kosten?

The million dollar question. Alhoewel, we hopen dat het antwoord geen miljoen kost. Een Reddit-gebruiker vroeg wat voor prijzen we mogen verwachten, en of games die al een tijdje uit zijn (zoals Tomb Raider) goedkoper zullen zijn. Verder vroeg hij ook of er Black Friday deals zullen zijn, maar het antwoord van het Stadia-team was nogal teleurstellen. “Je kan ervan uitgaan dat we competitief zullen blijven met andere winkels,” was hun simpele antwoord. Tja, wait and see dus. We kunnen alleen maar hopen dat ze ‘competitief’ blijven met de Steam Store en bijvoorbeeld niet met de veel te dure PlayStation Store.

Welke games krijgen Stadia Pro-leden gratis?

Wie beschikt over een Stadia Pro-abonnement, kan ook ‘gratis’ games verwachten, net zoals bijvoorbeeld bij PlayStation Plus of Xbox Live Gold. Destiny 2 is de eerste game waar iedereen mee aan de slag kan, maar verder is er nog niets bekend. Dat blijft voorlopig nog even zo, maar Google meldt wel dat ze binnenkort een planning zullen uitbrengen met een overzicht van de gratis games. Volgens hen kunnen we echter wel regelmatige games verwachten.

Heb ik telkens mijn telefoon nodig wanneer ik een game wil spelen?

Je zal niet steeds je telefoon nodig hebben wanneer je Stadia wil gebruiken. Je hebt je telefoon enkel nodig voor de installatie van Google Stadia en om games te kopen (inderdaad, blijkbaar kan je voorlopig enkel via je telefoon games kopen). Eens je verbonden bent, heb je genoeg aan de Stadia-controller om games te spelen. Daarnaast benadrukt Beri dat games casten via je telefoon weldegelijk ook voordelen kan hebben. Als je bijvoorbeeld naar een vriend gaat, kan je simpelweg via je telefoon een game casten naar zijn Chromecast Ultra om de game te beginnen spelen.

Welke functionaliteiten heeft de Google Assistant-knop op de controller?

Bij de lancering van Google Stadia, zijn de mogelijkheden van Google Assistant nog enorm beperkt. Concreet zal het enkel mogelijk zijn om via Google Home of een apparaat met Google Assistant te vragen om een game te starten op Stadia. De game zal vervolgens automatisch worden opgestart. Kort na de lancering zal je ook de Assistant-knop op je controller kunnen gebruiken om Google Assistant te gebruiken. Maar (er is altijd een maar) voorlopig enkel wanneer je je op het Stadia dashboard bevindt. Vragen stellen aan Google Assistant tijdens het gamen, zal voor later zijn. Andrey meldt dat het makkelijk is om simpelweg wat spraakfunctionaliteiten toe te voegen, maar de Assistant werkelijk behulpzaam maken voor de gebruiker is een ander paar mouwen. Ze willen dus hun tijd nemen om dit goed te krijgen.

Hoe kan ik mijn telefoon ‘mounten’ op mijn controller?

Google gaf antwoord op deze vraag door een nieuw accessoire aan te kondigen: de Google Claw. Er zijn weliswaar al alternatieven op de markt, maar volgens Google is geen enkele van deze versies erg geschikt voor langere speelsessies. Ze zijn namelijk uit balans en dat maakt het moeilijk om het systeem lang vast te houden. Opnieuw een kanttekening, want vooralsnog brengt Google The Claw enkel uit voor Pixel-telefoons.

toy story the claw

Kan ik zelf de streamingkwaliteit selecteren?

Via de Stadia-app op de telefoon, kan je inderdaad de gewenste streamingkwaliteit kiezen. Kies je hier voor Best visual quality dan kan je streamen tot 4K. Kies je voor Balanced dan krijg je maximaal een stream van 1080p. Is je internet niet snel genoeg of moet je bandbreedte besparen, dan kan je kiezen voor Limited data usage om te streamen aan maximaal 720p.

google stadia data settings

Zal het mogelijk zijn om games te delen met mijn kinderen of moet elk kind de game opnieuw kopen

Family Sharing zal nog niet beschikbaar zijn op de releasedag van Google Stadia, in dat gevoel zal je dus voor elk kind de game opnieuw moeten kopen. Google maakt er echter een hoge prioriteit van om Family Sharing zo snel mogelijk te implementeren. Family Link daarentegen, zal wel beschikbaar zijn vanaf dag 1. Via Family Link kan ouderlijk toezicht worden ingesteld. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld bepalen of een kind games mag kopen en welke games het mag spelen.

Kan ik meteen achievements beginnen verzamelen?

Er zal bij de release nog geen interface zijn om je achievements te bekijken, maar uiteraard kan je wel al achievements verzamelen. Je zal echter niet meteen weten wanneer je een achievement hebt ontgrendeld, omdat er nog geen notificatie voor is ontwikkeld. Ergens is er dus een database die bijhoudt welke achievements je hebt ontgrendeld, dus pas wanneer de interface wordt uitgerold, zal je al je behaalde achievements kunnen bekijken. Andrey claimt dat deze interface “kort na de lancering” wordt uitgerold.

Wat gebeurt er wanneer ik een game speel via Chromecast en iemand anders iets begint te casten naar diezelfde Chromecast?

In dat geval zal de Chromecast worden overgenomen door die andere persoon, want dat is hoe een Chromecast werkt. Vrees echter niet, want je game zal nog 10 minuten blijven draaien op de servers van Google. Je hebt dus voldoende tijd om je game terug op de Chromecast te krijgen of om te switchen naar een ander apparaat waar je vervolgens de game terug kan oppikken.

Kan ik mijn username wijzigen?

Het zal inderdaad mogelijk zijn om je username te wijzigen, maar je zal het moeten uitvechten met de klantendienst van Google. Er is dus (nog) geen geautomatiseerd systeem voor. Founders zullen bovendien nooit de reeks getallen achter hun naam te zien krijgen, in tegenstelling tot ‘gewone’ gebruikers die achter hun gebruikersnaam een reeks willekeurig getallen krijgen.

Wanneer komt Stadia naar iOS?

Hier moet Google ons helaas het antwoord schuldig op blijven. De ambitie van Google is om Stadia werkend te krijgen op alle schermen, maar in eerste instantie zal het beperkt zijn tot Pixel-telefoons. Volgend jaar zal de dienst dan worden uitgebreid naar andere apparaten. In het beginstadium kan je Google Stadia dus enkel ervaren via een Pixel-telefoon, Chromecast Ultra of de Chrome-browser (al kan je bij die laatste optie niet gamen met de hoogste settings).

Kan ik een bestaande Chromecast Ultra gebruiken?

Bij de lancering van Google Stadia, dien je de Chromecast Ultra te gebruiken die bij je bestelling zat. Enkel die bevat namelijk de benodigde firmware om Google Stadia succesvol te kunnen draaien. Kort na de launch worden bestaande Chromecast Ultra’s ook bijgewerkt zodat je die uiteindelijk ook kan gebruiken om op te gamen.

En zo zie je mij, die op een wolkje van Google Stadia leeft, en hopelijk ook jou, in the Gamerverse!

In dit artikel

Destiny 2 boxart

Destiny 2

Ontwikkelaar: Bungie

Uitgever: Activision / Bungie

Platformen: PlayStation 4 / Xbox One / Windows / Google Stadia

Releasedatum: 06/09/2017

Koop deze game:

logo bol.com

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!