Een nieuw genre dat ontstaat, het is altijd een enorm voorrecht om dit te mogen meemaken. Wat dat nieuwe genre zal zijn en wanneer het zal komen, weet niemand. Er zijn verschillende standaardgenres die al vanaf het begin der tijden bestonden zoals shooters, adventure games, strategy games, TCG. Maar MOBA’S ontstonden slechts veel later. Een genre die ontstaan werd door de game Dota; een MOBA was uniek, niemand had eerder zoiets gezien met zoveel diepte in een game. Het verspreidde als vuur en al snel werd er een brandje over gesticht. Zelfs nu op dit moment nog komen er nog nieuwe MOBA uit en nu doet Dota het opnieuw. Chess.

Dat is een lange intro om aan te kondigen dat er een nieuw genre op de markt is: de Auto Chess games. Op dit moment zijn er al een aantal Chinese klonen zoals we ze wel noemen van de originele chess games, maar er zijn er drie/vier waar je je op dit moment zorgen over moet maken.

De drie musketeers

Dota 2: Auto Chess

Dota 2: Auto chess is de original one in deze reeks. Eerder dit jaar kwam er een mod uit voor de moba Dota 2 waarin je units kocht, combineerde en ze liet vechten tegen 7 andere spelers. Mocht je nog niet goed weten hoe een Auto Chess game in elkaar zit, geen probleem! I got you mate. In dit artikel probeerde ik eventjes uit te leggen hoe het werkte, maar om het echt te begrijpen zou je het eens moeten spelen.

https://babblefield.be/dota-2-auto-chess/

Auto Chess heeft echter onlangs wel een hele leuke update doorgevoerd. In plaats van met vrienden te spelen en ze te vernietigen, kan je nu ook samenwerken in team. Je kan units naar elkaar versturen en je levenspercentage is ook gedeeld. Krijgt de ene schade, dan vang je dus ook een aantal klappen. Deze wijziging zorgt ervoor dat het samenspelen met vrienden veel leuker is dan voordien. Soms werden mijn vrienden namelijk wat pissig wanneer ik ze inmaakte. Hard. Inmaakte.

Team Fight Tactics

League of Legends (LoL) volgde Dota 2 opnieuw ditmaal. Na de MOBA-versie te adopteren in een volledig eigen stijl, doen ze dit ook met het Auto Chess gedeelte. Sinds gisteren is deze game speelbaar in de League of Legends launcher. Het gebruikt een aantal andere mechanics en natuurlijk zijn de classes volledig anders, wat het dus een eigen gezicht geeft.

LoL heeft echter nog nooit een andere game uitgebracht buiten hun MOBA. Na 10 jaar een pure MOBA-game te zijn, hebben ze toch beslist om een andere game te maken. En die game is een Chess game. Dus ja, dit genre wordt heel erg serieus genomen.

Over de voorbije week kon je al veel bekende streamers en YouTubers de game zien spelen. Wij kunnen dit nu eindelijk ook en natuurlijk heb ik al een paar mensen laten ragequitten in TFT.

Dota 2: Underlords

Dota 2 besefte maar al te goed hoe populair de chess game was, en ze beseften ook dat het niet zo vlot speelt als je een mod speelt in een MOBA-game. Daarom hebben zij ook een standalone gemaakt van het Chess genre. De units en classes zijn quasi hetzelfde als de units in Auto Chess. Er zijn echter wel een aantal units die uniek zijn aan de game en de items zijn ook aangepast waardoor het minder gericht is op geluk. Toch wat de items betreft.

Deze game is ook beschikbaar op Android en iOS. Als je een tablet hebt is het aangeraden om de game daarop te spelen. Het verslepen van de units zorgt er dan wel voor dat de game super compatibel is met mobiele platformen, maar toch is de smartphone een afrader. Dat lees je in het volgend stukje.

Auto Chess Mobile

Op de vierde plaats hebben we nog een Chess game van de hand van de originele maker van de mod. In dit artikel zal ik het niet uitgebreid hebben over de mobile game, met de grote reden dat ik na een aantal games moe was van 40 minuten lange matches te spelen op mijn gsm. Wanneer heb je ooit tijd om j e40 minuten lang te focussen op je gsm om zo’n match te spelen? Lange treinritten oké, maar dan bingewatch ik nog liever How I Met Your Mother.

Mocht je nog geïnteresseerd zijn, kan je deze altijd downloaden en proberen. De units zijn vergelijkbaar met degene in Dota 2: Auto Chess, alleen hebben ze andere sprites. Hier vind je eveneens een klein stukje dat ik erover heb geschreven.

https://babblefield.be/auto-chess-goes-mobile/

3 games, wat is het verschil?

Beta & reward system

Het verschil tussen Dota 2: Auto Chess en Dota 2: Underlords is niet zo groot. Auto Chess is op dit moment de plek waar er constant updates en balance changes worden gedaan, maar dat is natuurlijk ook omdat de mod al zo’n 5 maanden oud is. Underlords en TFT zijn slechts een week en een dag respectievelijk beschikbaar voor ons. Deze zitten dus nog volop in de Beta-modus.

Buiten een level progress in Underlords is er niet veel meer qua rewards te vinden. In TFT is er al helemaal niets van rewards om uren op de game te spenderen. De enige game met een deftig rewards system is Auto Chess. GIVE ME MY CANDY!!!

Items

Underlords

Wat is er dan veranderd wat de items betreft? Wel, na elke neutrale ronde waar je tegen creeps vecht, mag je een keuze maken uit drie items. Althans, wanneer je wint. Anders heb je maar de keuze uit eentje. Deze items kan je op je units plaatsen maar kan je op elk moment (behalve in-battle) verplaatsen van unit. Elke unit kan er echter maar eentje dragen, dus combinaties van items zijn niet meer mogelijk.

Maar er zijn ook passive items te vinden in Underlords. Passive items waardoor je 1 extra gold krijgt wanneer je verliest, een extra unit op het bord kan plaatsen of je eenmaal geen schade krijgt wanneer je verliest. En voor elke class is er ook nog eens een passive item. Hierdoor kan je keuze voor welke class je gaat sterk beïnvloed worden. Die class krijgt dan wel een grote buff.

TFT

In TFT werkt het meer zoals Auto Chess. Je geeft een item aan een unit en dat item blijft voor eeuwig verbonden met de unit, tot je hem uiteindelijk ziet als trash en hem verkoopt. Maar wat wel opmerkelijk is, is dat er heel veel combinaties mogelijk zijn. Veel meer dan in Auto Chess. In Auto Chess heb je aantal nutteloze items waar je slechts 1 combinatie mee kan maken. Heb je het ander item niet? Pech! Maar in TFT is dit niet het geval.

Vlotheid

Qua vlotheid winnen Underlords en TFT dan wel. Auto Chess geeft soms het gevoel dat het wat onhandig is om erop te spelen. Dota 2 opstarten. Wachten op een game. Vaak niet laden. Dat soort dingen. TFT en Underlords hebben dit niet. Ook kan je je units gewoon verslepen waardoor het spelen en positioneren van je units veel gemakkelijker is. Wie Auto Chess heeft gespeeld, heeft wel een idee hoe stresserend het soms is om de juiste units de juiste plaats te geven voor de teller op 0 staat.

Gameplay

babble4

TFT heeft opnieuw een twist gegeven aan het genre. Eenmaal in de vijf rondes is er een draft ronde. In deze ronde mag de laatste speler één van de tien units kiezen die op het veld lopen. Vervolgens mag de voorlaatste, derde laatste, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat de laatste speler de beste unit kan kiezen uit deze tien. Wanneer je eerste staat kan je slechts hopen dat degene die jij nodig hebt overblijft. Maar meestal maakt dat geen verschil uit voor jou als je aan de top neerkijkt op alle andere.

Dit zorgt er wel voor dat de laatste spelers nog een kans krijgen want meestal zitten deze in geldnood waardoor ze minder kunnen re-rollen. Best wel goed bedacht dus.

Welke game moet je nu spelen? Elk van deze games heeft zijn voor- en nadelen.

What to play?

Elk van deze games heeft zijn voor- en nadelen. Auto Chess loopt voor op Underlords en heeft een goed reward systeem. Underlords speelt veel vlotter en is beschikbaar op Android en iOS. TFT is uniek op zijn eigen manier en heeft een rooskleurige toekomst.

Het hangt er wat van af wat je reeds speelt. Mocht je al bekend zijn met Dota 2, dan is het veel gemakkelijker om de units te herkennen. Na 140 uur Auto Chess te spelen ken ik alle units nu al volledig uit mijn hoofd, maar in TFT gaat het wat moeilijker aangezien ik slechts tien uur LoL heb gespeeld (zo’n 7 jaar geleden…). En als je die units niet herkent, wordt het wat moeilijk tijdens die draft rondes…

Natuurlijk hangt het er ook wat van af wat je vrienden zullen spelen. Samen spelen is altijd leuker. Als je nu een groepje hebt die vertrouwd is met LoL, zal je ze niet mee kunnen sleuren naar Auto Chess. Het omgekeerde is ook waar. Het is echter wel eens leuk om ze allemaal te proberen. Zo kan je ook voor jezelf uitmaken wat je het meeste ligt.

In mijn donker verleden heb ik vaak één bepaalde MOBA gespeeld. Shoutout naar Smite. Maar ik heb ook LoL gespeeld, Heroes of the Storm en nog een tal van anderen een kans gegeven. Dus waarom niet met Chess?

Wat zal ik spelen?

Het reward systeem heeft echter een hele grote invloed op mij. Dat is waarom Auto Chess toch wel de top spot inneemt bij mij. Candy verdienen om zo een nieuwe avatar te kopen is mijn levensdoel op dit moment, maar met vrienden zal ik wel af en toe TFT spelen. Wanneer TFT of Underlords uit beta komen en een reward systeem krijgen, zal de keuze wel iets moeilijker zijn. Laten we hopen dat er niet veel meer Chess games bijkomen.

Zo zie je mij, die nog altijd te vinden is op het schaakbord, en hopelijk ook jou, on the Babblefield!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!