Gamen hoort per definitie ontspannend te zijn, maar wij gamers weten als de beste dat competitief gamen vaak net de meest stresserende momenten van de dag vormen.

Een nieuwe studie van Comfy Sacks heeft 1000 Amerikanen bevraagd om te polsen naar de meest ontspannende en meest stresserende games.

Meest stresserende games

Van de gamers die elke dag games spelen, ervaart zowat 51,7 procent stress tijdens het gamen. Behoorlijk opvallend, maar de studie werd vast uitgevoerd voordat iedereen massaal Animal Crossing: New Horizons ging spelen. Er werd ook gepolst naar de meest stresserende games. Call of Duty wordt duidelijk niet gezien als een ontspannend avondje, want twee Call of Duty games staan bovenaan in de lijst.

 1. Call of Duty: Modern Warfare
 2. Call of Duty: Black Ops 4
 3. Fortnite
 4. Halo: Fireteam Raven
 5. Resident Evil 2
 6. World of Warcraft
 7. Final Fantasy XIV: Shadowbringers
 8. Madden NFL 20
 9. Mortal Kombat
 10. Street Fighter

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het First-Person Shooter genre gezien wordt als het meest stresserend genre. Daarna volgen de MOBA’s, survival games, vechtgames en MMORPG’s.

comfy sacks meest stresserende games

Maar wat zorgt dan precies voor stress? Voor 61.2% van de ondervraagden is de moeilijkheid van het spel de meest stresserende factor. Begrijpelijk, Dark Souls spelen is nu eenmaal wat stresserender dan je plantjes water geven in Animal Crossing. 46.6% krijgt stress door de online spelers. Andere stresserende factoren, zijn de onderwerpen die aan bod komen in de game, de regels en de in-game personages.

En hoe gaan spelers om met die stress? Niet zo goed, zo blijkt. Meer dan de helft van de ondervraagden (54.7%) geeft toe te schreeuwen tegen een andere speler. 46 procent roept tegen een vriend en een derde breekt een controller. We maken ons vooral zorgen om de 8 procent die een console kapotmaakt uit frustratie en de 6 procent die een vriendschap of relatie eindigt omwille van de stress. Het is maar een spelletje, mensen.

Een opvallend feit is dat mannen sneller een controller breken dan vrouwen. Vrouwen gaan dan weer sneller schreeuwen tegen hun partner als resultaat van de stress. Zo’n 80% van de mensen had achteraf wel spijt van hun stress-gerelateerde daden. It’s something…

components of a stressful video game

Meest ontspannende games

Laten we dan even kijken naar de games die als meest ontspannend gezien worden. Niet onverwacht staat The Sims op de eerste plaats met 38,5 procent, maar The Legend of Zelda: Breath of the Wild moet niet veel onderdoen met zijn 33,3 procent. Er is ook genoeg Pokémon te vinden in de lijst. De volledige lijst is als volgt:

 1. The Sims
 2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 3. Minecraft
 4. The Elder Scrolls V: Skyrim
 5. Madden NFL 20
 6. Pokemon Gold and Silver
 7. Tetris
 8. Pokemon Sword and Shield
 9. Super Mario Odyssey
 10. Pokemon Red, Blue and Yellow

Van alle genres wordt het puzzelgenre gezien als het meest ontspannende genre, gevolgd door Role-Playing, Simulation, Adventure en Sandbox RPG.

video games for stress relief

Andere opvallende resultaten

De studie buigt zich ook over andere vragen, zoals wat de meest populaire franchise is en wat de verschillen zijn in genrevoorkeuren tussen de beide geslachten. Zo is het duidelijk dat Super Mario Bros de meest populaire franchise is, gevolgd door Pac-Man en Mario Kart. Mario wordt nog steeds gezien als de mascotte van de gamingwereld, dus het feit dat hij de troon verovert is weinig verbazend.

Mannen spelen voornamelijk actiegames, First-Person Shooters en Role-Playing games, terwijl vrouwen voornamelijk puzzelgames en avonturengames spelen.

which video games do you play

Welke games bezorgen jou stress en hoe ga je ermee om? Laat het ons weten in de comments!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!