Nu het WRC een nieuw tijdperk is ingegaan met de introductie van hybride aandrijflijnen, gaat de officiële gamelicentie in 2023 naar Codemasters. Voor de Franse studio KT Racing, die de ontwikkeling in handen heeft sinds WRC 5 en sindsdien jaar na jaar voortdurend verbeteringen doorvoert, betekent dit het jammerlijke einde na acht jaar hard labeur. Maar niet voor ze nog een laatste ereronde rijden met WRC Generations.

Best of
WRC Generations voelt als een best of-aflevering die alle inhoud verenigt die door de jaren heen is verzameld. Het bevat tientallen auto’s, inclusief 37 legendarische voertuigen, 165 unieke stages (sommige van hen zijn omgekeerde versies), op een twintigtal verschillende locaties over heel de wereld. Uitpakken met een grote hoeveelheid content, noemen ze dat.
Natuurlijk bevat de officiële WRC-game de nieuwe Rally1-auto’s van het 2022-seizoen: de nieuwe generatie WRC-auto’s met hybridekracht van deelnemende constructeurs Hyundai, Toyota en Ford. De inzet van hybride vergt wel wat kleine aanpassingen. Je moet je batterij managen en vooraf de uitgangsmodus van de elektromotor bepalen in één van de drie instellingen. Er is een gebalanceerde instelling beschikbaar, evenals een op versnelling gerichte instelling die de batterij sneller leegmaakt en eentje die zich juist richt op topsnelheid waar de batterij weer wat langer meegaat. Hoewel het schakelen tussen de drie voor elke stage het verschil zal maken bij de serieuzere simracers, zal het voor de doorsnee racefan voldoende zijn om de gebalanceerde instelling te kiezen. De auto’s uit de juniorklassen (WRC2 en WRC3) beschikken nog niet over deze hybride systemen.
Naast alle auto’s uit de hedendaagse rallyklassen is er eveneens een lange lijst met legendarische auto’s inbegrepen die zich uitstrekt van 1972 tot 2021. Of je nu zin hebt in een ritje in een beruchte Groep B-rallywagen uit de jaren tachtig of de hoogdagen van Colin McRae wil herbeleven: je zult de respectievelijke auto’s vinden om rond de vele locaties over de hele wereld te razen.

Meer van hetzelfde
Wie WRC 10 heeft gespeeld, zal zich ook meteen thuis voelen in Generations: het menu en de gebruikersinterface hebben een beperkte opfrisbeurt gekregen, maar werken erg vergelijkbaar met die van de voorganger. De manier waarop de carrièremodus werkt is ook precies hetzelfde als in eerdere games. Opnieuw starten in de juniorklasse en naam maken als coureur en manager tegelijk, in exact dezelfde lay-out als de vorige edities? Eerlijk: ik kon mijn gaapreflex moeilijk bedwingen.
Enfin, uiteindelijk is dat wel de hoofdbrok van de game en zo beheerde ik toch weer mijn eigen raceteam. Tussen de grote rally’s door investeer je andermaal ervaringspunten in een licht uitgebreide R&D-skilltree, neem je personeel aan of sta je aan de start van extra events, zoals racen in extreme omstandigheden of rallyetappes met een klassieke rallywagen. Hoewel de carrièremodus een fijne balans vindt tussen teammanagement en een plezierige rijervaring, zal het déjà vu gevoel de ervaren WRC-gamer (die net als ik het merendeel van de laatste releases heeft gespeeld) enorm parten spelen. Gelukkig kun je ook een volledig seizoen rijden zonder het managementaspect in de Season-modus.

Online leagues
De geweldige Anniversary Mode van WRC 10 werd niet overgenomen (al zit al die content eigen wel in deze game), maar het multiplayer-gedeelte heeft de geheel nieuwe Leagues gekregen: je wordt gegroepeerd in competities van vergelijkbare ervaren tegenstanders na een kwalificatie die drie fasen omvat. Je totale tijd wordt vervolgens gebruikt om je te rangschikken. In de League-modus wachten dagelijkse en wekelijkse uitdagingen. Een mooie toevoeging die hopelijk een lang leven beschoren is. De lage online populatie kan een probleem zijn, maar er zijn altijd cross-platform leaderboards om spelers bezig te houden. Als je niet op zoek bent naar het meer competitieve aspect, zal het maken/delen van aangepaste car liveries je ongetwijfeld meer aanspreken.

“4 right cut, downhill, 50”
Ook achter het stuur bouwt WRC Generations vooral verder op zijn voorganger. De wegligging is – hoewel het meer neigt naar simcade dan een volbloed simulatie – behoorlijk indrukwekkend. De auto’s voelen dit jaar merkbaar zwaarder aan door de toegevoegde hybride systemen, maar ze gedragen zich nu veel meer zoals je zou verwachten op elk soort ondergrond. Zeker op de ijzige of besneeuwde banen voelt de wegligging veel realistischer aan tegenover WRC 10.
Ondertussen voelen snelle asfaltetappes nog net zo goed aan als in de voorganger. De opwinding om met 200 km/u over smalle wegen te knallen, bootst WRC Generations goed na. Het is een toegankelijkere rallygame, maar je moet wel nog steeds flink je best doen om ongeschonden de eindstreep te bereiken. En in tegenstelling tot zowat elke andere hedendaagse race krijg je hier geen extra hulplijn in de vorm van een rewindfunctie. Git gud, is hier de boodschap.

Engine toont zijn leeftijd
Visueel was het wel even slikken. De stilaan verouderde engine van KT Racing is dringend aan vervanging toe, want bij momenten had ik zelfs het idee dat de editie van vorig jaar er iets mooier uitzag. Vooral als je kiest voor performance en dus 60 fps verliest de game te veel visuele aantrekkingskracht. Al schommelt het heel fel van locatie tot locatie. Bij momenten zie je het potentieel, maar wonderen worden er nooit verricht met een game-engine die inmiddels te gedateerd is. De framerate opofferen voor een betere look is een optie, maar zou ik niet aanbevelen. Ook het geluid dat onder de motorkap vandaan komt, blijft flauw. De meeste moderne voertuigen missen het trommelvliesscheurende gebrul van hoge toeren, schakelen en vol gas geven.

Conclusie
Kylotonn moet de fakkel doorgeven aan Codemasters en neemt waardig afscheid van de officiële WRC-licentie met WRC Generations. Een best of-rondje die te weinig stappen vooruitzet en te weinig vernieuwing brengt, maar de enorme hoeveelheid content is wel een traktatie voor iedere rallyliefhebber. Hinkt visueel flink achterop, maar het racet lekker. En dat blijft toch echt het allerbelangrijkste in een racegame.
Samenvatting
WRC Generations mist elke echte vorm van innovatie in de serie, maar is een solide nieuwe rallyracegame met een enorme hoeveelheid content en bekende spelmodi. De veranderingen ten opzichte van vorig jaar zijn misschien te klein om dit blind aan te bevelen, maar KT Racing sluit zijn WRC-periode al bij al zeer degelijk af en mag zich nu focussen op de andere racegames die ze in ontwikkeling hebben.
PRO
- Solide racegame...
- Enorme hoeveelheid content
- Racet lekker
CON
- ... die elke vorm van innovatie mist
- Hinkt visueel achterop