Ben je op zoek naar een comfortabele hoofdtelefoon die bruikbaar is op al je platformen en tevens ondersteuning biedt voor Dolby Atmos en 3D Audio, dan zal je portefeuille je dankbaar zijn om de Rig 500 Pro HC in overweging te nemen.
Nacon, beter bekend als het voormalige Bigben Interactive, is nog steeds een vrij onbekende naam, maar het bedrijf is wel degelijk in opmars. Niet alleen als uitgever (The Lord of the Rings: Gollum, WRC Generations, Vampire: The Masquerade, etc), maar ook als maker van gaming accessoires voor prijsbewuste gamers. Recent voegde het Franse bedrijf enkele nieuwe headsets toe aan hun RIG-reeks, waaronder de RIG 500 Pro HC.
Sla er even de catalogus van Nacon op na en je merkt meteen dat de 500 Pro HC de middenmotor is. The best of both worlds. Een compromis tussen de écht goedkope headsets (zoals de RIG 300 Pro) en duurdere modellen zoals de RIG 800 Pro. Wat je ook merkt, is de vrij verwarrende naamgeving. Modellen zoals 500 Pro HS, 500 Pro Gold, 500 Pro HA en 500 Pro HC verschillen niet alleen in design, maar ook in ondersteunde platformen en prijzen.
HC, HX, HS en HA?! HA HA HA!
Tijd om wat duidelijkheid te scheppen in het verwarrende aanbod. Kort samengevat: de HC-variant ondersteunt zowat alle platformen, HX is voor Xbox, HS is voor PlayStation en HA is voor pc. Nochtans maken al deze headsets gebruik van een 3.5mm-audiokabel, waardoor je de headsets op alle platformen kan gebruiken. Het lanceren van verschillende modellen lijkt dus enkel een marketingkwestie te zijn, maar zorgt bij de consument voor heel wat verwarring.
De HC-variant bevat een activatiecode voor 2 jaar Dolby Atmos, een surroundtechnologie die beschikbaar is op Windows en Xbox, maar niet op PlayStation 5 (Sony opteerde voor het gratis alternatief “3D Audio”. Een levenslange licentie op Dolby Atmos kost je doorgaans zo’n 15 EUR, dus een ‘proefperiode’ van 2 jaar is mooi meegenomen. Houd er in dat geval wel rekening mee dat slechts een handvol titels ondersteuning biedt voor Dolby Atmos surround sound.
Geen RGB, toch opvallend
Met die droge theorie achter de rug, op naar de hoofdtelefoon zelf. De headset heeft geen RGB-verlichting, maar is toch niet onopvallend te noemen. Met heel wat fantasietjes en een metalen frame (aan de bovenkant althans) krijgt de headset zelfs wat een sci-fi uitstraling.
Het verstellen van de oorkussens verloopt op een nogal onorthodoxe manier. Terwijl je bij de meeste headsets simpelweg de eurcups naar boven of beneden kan schuiven, moet je hier de earcups effectief loshalen van het frame om de hoofdtelefoon zo beter te laten passen op een kleiner of groter hoofd. Het is een taak die er nogal klungelig uitziet en voor heel wat spanning zorgt, want je wil uiteraard je headset niet breken. Zeker wanneer je een headset deelt met meerdere personen, kan het dus erg vervelend worden wanneer je steeds de oorkussens moet verstellen.
De oorkussens verstellen gaat gepaard met het nodige geklungel.
Een ander minpunt is de korte audiokabel die bovendien niet te vervangen is. Wanneer je de hoofdtelefoon aansluit op je controller is de korte kabel net een voordeel aangezien deze niet in de weg gaat zitten, maar voor pc-gebruik is de korte kabel van 1.2 meter enorm onhandig.
Op de kabel vind je een eenvoudige slider om het volume aan te passen. Een slider heeft voor mij altijd de voorkeur op een cirkelvormige dial, aangezien je daar niet in een oogopslag kan zien op welke positie het volume staat. Verder zijn er geen knoppen te vinden op het toestel, dus ook geen muteknop voor de microfoon. Toch kan je die eenvoudig dempen door de microfoon helemaal naar de bovenste positie te duwen.
Audiokwaliteit
Zowel Davy als ikzelf hebben de hoofdtelefoon getest op een variatie van apparaten en waren – rekening houdend met de lage prijs van de hoofdtelefoon – aangenaam verrast wat betreft de audioprestaties. De bass is niet bombastisch, maar dat zal voor sommige gebruikers net een voordeel zijn.
Wat wel tegenvalt, is de geluidskwaliteit wanneer je muziek luistert. Dan wordt al snel duidelijk dat er vrij weinig power achter de drivers zit, want instrumenten en stemmen klinken vrij flets.
De oorkussens zorgen voor een vrij degelijke geluidsisolatie waardoor je auditieve details in games beter opmerkt, maar door het gebrek aan active noise cancelling is het niet meteen de beste hoofdtelefoon voor op het vliegtuig of de trein.
De microfoon kan je eenvoudig inpluggen en de microfoonarm behoudt goed de gewenste positie. De kwaliteit van de microfoon zal niet volstaan voor podcasts, maar zal voor casual multiplayersessies volstaan.
De verwijderbare microfoon behoudt goed de gewenste positie.
Samenvatting
Gezien de lage prijs (doorgaans kan je het toestel voor minder dan 60 euro oppikken) verwachtten we geen wonderen, maar de RIG 500 Pro HC voldoet prima aan de vereisten van een budget headset. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos (pc en Xbox) en 3D Audio (PlayStation 5), de microfoon is verwijderbaar, de audiokwaliteit is wat je ervan kan verwachten en vooral het draagcomfort is een aangename verrassing. De onorthodoxe manier voor het verstellen van de oorkussens, de korte kabel en de fletse audiokwaliteit bij het luisteren van muziek zal voor sommige gebruikers echter een dealbreaker zijn.
PRO
- Draagcomfort
- Degelijke audioprestaties
- Microfoon behoudt goed zijn positie
CON
- Oorkussens verstellen is vervelend
- Korte kabel
- Geen draadloze verbinding