Kilometer Morales voor de Europeanen

Spider-Man: Miles Morales (of in onze contreien: Kilometer Morales) heeft de lastige taak om op te leven naar zijn voorganger. Heeft ontwikkelaar Insomniac Games terug het onmogelijke gepresteerd?

Het is duidelijk dat het de PlayStation 5 momenteel ontbreekt aan stevige exclusives. Buiten Astro’s Playroom en Demon’s Souls is er namelijk geen enkele andere game die enkel speelbaar is op Sony’s nieuwste console. De nieuwe releases Sackboy: A Big Adventure en Marvel’s Spider-Man: Miles Morales zijn namelijk ook speelbaar op de PlayStation 4. Toch is het een goed idee om die laatste twee titels even uit te stellen tot je een PlayStation 5 in bezit hebt. De speelervaring wordt – mede door de DualSense controller en fenomenale grafische prestaties – namelijk naar een absurd hoog niveau getild.

Verwarrende onthulling

De onthulling van Marvel’s Spider-Man: Miles Morales kon op behoorlijk wat verwarring rekenen. Er werd namelijk gedacht dat het om Marvel’s Spider-Man 2 zou gaan. Een Sony-medewerker die op Twitter zei dat het een uitbreiding is op de vorige game, zorgde voor nog wat meer olie op het verwarrende vuur. De waarheid leek ergens in het midden te liggen, want de game kan je in hetzelfde rijtje zetten als Uncharted: The Lost Legacy. Het gaat hier namelijk om een standalone game, die qua omvang meer de grootte heeft van een (verregaande) uitbreiding. Het verhaal heb je in een 7-tal uur wel achter de kiezen. Bovendien is het ook een game die je absoluut in een ruk wil uitspelen, dus rek er alvast even een weekendje voor uit!

Daarna is het avontuur echter niet voorbij, want het is geen straf om in het besneeuwde New York nog wat langer door de straten te slingeren. Met alle zijmissies (vergelijkbaar met die uit Marvel’s Spider-Man kan je makkelijk 17 uur vullen (in totaal). Hiervoor kan je de nieuwe Friendly Neighborhood in-game applicatie gebruiken. Het idee is dat de inwoners van New York hier noodoproepen opgeven zodat Spider-Man redding kan bieden. En ja, de bekende missie waarin je een kat redt, vind je ook via die applicatie.

marvel's spider-man miles morales
Spider-Man, maak kennis met Spider-Man (de kat heet ook Spider-Man).

Pete op vakantie

Ontwikkelaar Insomniac heeft in het verleden bevestigd dat dit een avontuur is over Miles Morales, maar dat betekent niet dat Pete helemaal niet ten tonele verschijnt. De game vangt aan een jaar na het einde van Marvel’s Spider-Man. Miles Morales (die op het einde van de eerste game werd gebeten door de iconische spinnensoort), heeft getraind onder de vleugels van ervaren spinnenman Peter Parker. In het begin van de game heb je dan ook nog heel wat contact met Peter Parker, (al heeft hij hier wel een nieuw gezichtje gekregen) maar al snel vertrekt hij op werkvakantie met Mary Jane Watson en krijg je enkel af en toe een telefoontje van je collega.

Vervolgens volg je hoe Miles Morales uitgroeit van een onzeker jongentje (dat nog steeds wat gezien wordt als ‘de stagiair’ van Spider-Man), naar een evenwaardige Spider-Man die minstens op dezelfde hoogte kan worden geplaatst als Peter Parker.

marvel's spider-man miles morales
De mentor en zijn ambitieuze leerling.

Vertrouwde ervaring

Na het einde van Marvel’s Spider-Man, bleef iedereen met het gevoel achter: “more, please!” Spider-Man: Miles Morales tapt precies uit hetzelfde vaatje dat zijn voorganger zo succesvol maakte en dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Het verhaal spreekt aan en je slingert maar al te graag van de ene naar de andere missie, tot je (veel te snel) het eindscherm te zien krijgt. In de game is het aan jou om New York te vrijwaren van criminele activiteiten, en dan voornamelijk door de bendeoorlog tussen energiebedrijf Roxxon Energy Corporation en een verzetsgroep genaamd The Underground (met de villain The Tinkerer aan de leiding).

marvel's spider-man miles morales the tinkerer
Je neemt het op tegen The Underground, met The Tinkerer als leider.

Het is een licht verteerbaar verhaal, maar dat is dan ook precies wat je wil van een dergelijke Marvel-game. De vlekkeloze samenhang tussen verhaal, rondslingeren in New York, gevechten en de vele zijmissies zit weer helemaal goed. Zeker tijdens de kerstperiode zal je enorm genieten van deze charismatische (doch clichématige) weergave van New York. We kunnen misschien niet reizen, maar dankzij games kunnen we de sfeer opsnuiven in andere werelden. Bedankt, games <3

Ook de gameplay voelt meteen erg bekend aan, en veel is er dan ook niet nieuw. Miles Morales komt wel met zijn eigen unieke vaardigheden. Al snel wordt duidelijk dat Miles beschikt over een unieke kracht waarmee hij energie kan opnemen. Die energie kan hij vervolgens verwerken in gevechtsmoves, zoals “Venom Blast” en zelfs cloaking waarbij je tijdelijk onzichtbaar wordt. Het gaat hier om enorm krachtige moves die niet alleen broodnodig zijn om de uitdagendere delen te voltooien, maar er grafisch ook erg indrukwekkend uitziet. Naast krachtige aanvallen beschik je ook over een Crysis-achtige cloaking functionaliteit waarmee je dus tijdelijk onzichtbaar wordt. Handig wanneer je wat meer een stealth-gerichte speelstijl wil hanteren, maar persoonlijk heb ik het geen enkele keer vrijwillig gebruikt.

spider-man miles morales venom dash
Je kan rekenen op wat indrukwekkende nieuwe moves.

Opnieuw kan je ook heel wat kostuums ontgrendelen, die elk met hun eigen unieke vaardigheden komen. Persoonlijk heb ik in de hele game maar 2 keer gewisseld van kostuum, dus het is absoluut geen noodzaak. Het is dan ook meer een leuk staaltje fanservice.

De PS5-ervaring

Ondanks dat Spider-Man: Miles Morales perfect speelbaar is op PlayStation 4, doe je er goed aan om te wachten tot je over een PS5 beschikt. Initieel moest je als PS5-gamer bij Miles Morales kiezen tussen “Fidelity” (4K 30fps) of “Performance” (lagere resolutie en geen ray tracing, maar wel 60fps). Een maand na zijn release ontving de game echter een patch waarmee de “Performance RT” modus werd toegevoegd. Deze ondersteunt maar liefst 60fps mét ray tracing. Zoals je wellicht weet zorgt ray tracing voor realistischere belichting, waardoor reflecties (in spiegels, waterplassen, etc) natuurgetrouw worden weergegeven. In de fotomodus van de game kan je zelfs reflecties zien in brilglazen, zo ver gaat het.

Marvel's Spider-Man Miles Morales
De game ziet er fenomenaal uit en je zal ongetwijfeld heel wat tijd spenderen in de fotomodus.

Heb je de luxe om al een PS5 in huis te hebben of binnenkort een PS5 te krijgen, dan is het absoluut de moeite om je playthrough on hold te zetten tot je aan de slag kan met de nieuwe console. De framerate op PS5 is een wereld van verschil (ongeacht de visuele modus die je kiest) en grafisch ziet de prachtige stad er ook een stuk gedetailleerder en levendiger uit op PS5 dan op PS4. In een speelwereld boordevol spiegelglas, is ray tracing een fenomenale extra. Dan zijn er nog de laadtijden. Waar de game razendsnel inlaadt op PS5, kan dat niet gezegd worden van de PS4.

Tot slot voegt de DualSense uiteraard ook heel wat toe aan de betrokkenheid bij de game. Je Venom-aanvallen voelen nog zoveel indrukwekkender met de DualSense in je handen. De enige rariteit hier, is dat je steeds een mechanisch geluid in de controller hoort tijdens het slingeren. Het is hetzelfde geluid dat je ook regelmatig hoort wanneer je op de PlayStation-knop op de controller duwt om terug naar het hoofdscherm te gaan. Dit lijkt dus iets eigen te zijn aan de nieuwe controller, maar steeds bij het slingeren viel het op.

Marvel's spider-man miles morales
Wanneer je webben op zijn, moet je liften.

Verdict

Alvorens je aan de slag gaat met Spider-Man: Miles Morales is het belangrijk om even je verwachtingen goed af te stellen. Zolang je weet dat deze game grotendeels een kopie is van de vorige game, maar dan met een andere protagonist en een eigen (korter) verhaal, dan ga je niet bedrogen uitkomen en met volle teugen genieten. Na een 7-tal uur krijg je al de credits gepresenteerd, maar je kan je verblijf in het besneeuwde New York nog met heel wat uren verlengen door de vermakelijke zijmissies uit te voeren. Vooral op PS5 is de game qua vlotheid en grafische prestaties een absolute parel.

Het enige minpuntje is dat de adviesprijs van 59,99 euro erg hoog is voor een game die in grote mate eigenlijk een uitbreiding is van de eerste game. Even wachten op een prijsdaling zou dus zeker een goede zet zijn. Hopelijk kan je de game tegen dan ook al op je PlayStation 5 spelen.

Nu is het wachten geblazen op de volwaardige opvolger in de vorm van Marvel’s Spider-Man 2, waar hopelijk zowel Peter Parker als Miles Morales speelbaar zullen zijn.

ProCon
Licht verteerbaar superheldenverhaal dat je in één ruk uitspeeltWat kort voor een full-priced game
Ziet er visueel prachtig uitNiet heel onderscheidend van Marvel’s Spider-Man
Behoudt de strakke gameplay en voegt enkele verfrissende extraatjes toe

Review disclosure

Hoe we het product in bezit kregenWe kregen een code voor de game van de uitgever en kregen een PS5 in bruikleen om de game te testen.
Betrokkenheid De review werd gepubliceerd zonder goedkeuring van het persbureau, de ontwikkelaar of de uitgever. Geen enkele andere partij heeft invloed gehad op de inhoud van dit stuk.
AffiliateDit artikel kan affiliate links bevatten. Gamerverse ontvangt een commissie wanneer er een product wordt gekocht via de link.
Compensatie van fabrikantWe werden niet vergoed voor deze review.

Slinger jij binnenkort in de besneeuwde straten van New York? Laat het weten in de comments!

In dit artikel

spider man miles morales boxart

Spider-Man: Miles Morales

Ontwikkelaar: Insomniac Games

Uitgever: Sony Interactive Entertainment

Platformen: PlayStation 5

Releasedatum:

Koop deze game:

logo bol.com

In dit artikel

playstation 5

PlayStation 5

Merk: Sony

Categorie: Console

Koop deze hardware:

logo bol.com logo Amazon

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!