Wie is de slimste thuis? Dankzij Big Brain Academy: Knappe Koppen voor de Nintendo Switch kom je het misschien te weten! Speel alleen of samen met je vrienden of familie en ga dagelijks aan de slag met oefeningen die je inzicht, rekenkunde, geheugen en meer op de proef stellen. Deze titel gaat voor een meer visuele aanpak dan Dr. Kawashima's Brain Training en is daarom beter geschikt voor jonge kinderen.
Om die reden zullen mijn kinderen ook hun mening delen in deze review.
Fé (6 jaar) en Lio (3 jaar) staan alvast te popelen!
Big Brain Academy: Knappe Koppen is een collectie van 20 verschillende minigames die je kennis en vaardigheden testen in 5 categorieën:
- Visie ( voorbeeld: herken zo snel mogelijk welk dier er op de foto staat.)
- Geheugen (voorbeeld: memory spel met omgedraaide kaarten.)
- Analyse (voorbeeld: welk object weegt het zwaarste?)
- Rekenen (voorbeeld: maak snel optelsommen.)
- Inzicht (voorbeeld: welke camerahoek klopt?)
Je kan er voor kiezen om individuele oefeningen te maken en daarop te trainen, of een examen af te leggen met een willekeurige selectie van vijf opdrachten. Het leuke daaraan is dat ieder profiel op de Nintendo Switch dagelijks een examen kan afleggen en dan kan je de score vergelijken.
Fé: Ik vond dat niet zo leuk want papa had meer punten dan mij.
Lio: Papa heeft gewonnen, hé? En jij ni, hé?
Ik: Ja, de competie laait hoog op in ons gezin. Ter info: mijn vrouw scoorde doorgaans nog hoger.
De games zelf zijn best leuk, maar redelijk simpel. De bedoeling is dat je ze zo snel mogelijk oplost en geleidelijk aan verhoogt dan de moeilijkheidsgraad. Let wel op want fouten worden erg streng bestraft en je denkt dus beter wat langer na dan dat je reageert op intuïtie, maar de tikkende klok werkt dit natuurlijk niet in de hand.
Het is kinderspel
Wel erg leuk is dat je voor kinderen de stand kan zetten op “kind” wat nog een gradatie vergevingsgezinder is dan “makkelijk”. Denk bijvoorbeeld aan de oefening met een weegschaal: als volwassene moet je daar verschillende voorwerpen afwegen tegen elkaar (pun intended), als kind is het gewoon het object aantikken dat het laagst staat op de weegschaal.
Hierbij wil ik wel nog een opmerking maken over de geadverteerde leeftijd op het doosje, volgens de rating zou het geschikt moeten zijn voor kinderen vanaf 3 jaar, maar dat gaat hen heus niet lukken zonder hulp: de opdrachten zijn uitgeschreven en soms de oplossingen ook. Kunnen lezen is dus een vereiste.
Fé: Ja, ik ben 6 en ik kan al lezen, maar ik ken nog niet alle letters. Lio kan het fotospelletje niet spelen want die kan “KOE” niet lezen.
Lio: Ik zag koe. Ik riep koe!
Ik: ja, hij weet wat van hem verwacht wordt, maar op 3 jaar kan je moeilijk vragen dat ze “KANGOEROE” kunnen lezen.
Fé: Lezen vind ik niet leuk.
Lio: Ik ook ni.
Ik: Een simpele oplossing hiervoor was een icoon/emoji-achtige weergave aan te bieden als optie.
Voor de bovenstaande redenen is het dus wel speelbaar voor een driejarige met begeleiding, maar je beperkt het misschien best tot de oefeningen die perfect te begrijpen zijn op basis van afbeeldingen alleen, zoals het bekend “whack-a-mole” spelletje.

Maak je eigen avatar
Op je eentje raak je redelijk snel uitgekeken op de twintig oefeningen en eens je overal gouden medailles hebt behaald, verdwijnt het gevoel van vooruitgang geleidelijk aan, al word je wel beloond met munten. Per 10 goudstukken krijg je een willekeurig kledingstuk om je avatar mee uit te dossen en dat is wel tof, maar nu ook niet de grootste drijfveer om het dagelijks te spelen.
Verder kan je jezelf ook uitdrukken met een korte beschrijving en een titel, maar deze zijn van bij de aanvang van de game al aanwezig en ontgrendelen niet stuk per stuk. De opties zijn ook redelijk beperkt en het voelde een beetje vreemd om de hele tijd “werknemer” te zien staan. Niet meteen iets waar je aan wil denken terwijl je speelt.
Fé: Ik wou ook “leerling” of “kindje” kiezen, maar ik zag alleen “onderbouwscholier” of “middenbouwscholier” en ik weet niet wat dat betekent.
Ik: Ja, dit is vermoed ik eerder iets uit Nederland.
Lio: Wa ben ik, papa?
Ik: Euh, “niet-werkende”, want je ruimt niet op!
Fé: Ik zal “leidinggevende” nemen dan, want ik zeg graag tegen Lio wat hij moet doen.
Samen spelen
Wat Big Brain Academy zo leuk maakt, is dat je het tegen elkaar kan opnemen. Dat is mogelijk met tot vier Joy-Cons op het grote scherm, maar hier was het touchscreen de keuze bij uitstek. Je gaat dan tegenover elkaar zitten en krijgt elk de helft van het scherm.
Je kan ook de moeilijkheidsgraad kiezen per speler, met de “kind” instelling blijft elke opdracht even toegankelijk, en de andere opties worden gradueel moeilijker. Op die manier heeft je kind toch nog een schijn van kans.
Deze multiplayer optie kan best verslavend worden, ik vroeg bijvoorbeeld aan mijn vrouw om ook een potje te spelen tegen mij en Fé en wat begon als één spelletje, evolueerde al snel in een gevecht om de Nintendo Switch en wie er met de eer van de hoogste score aan de loop kon gaan.
Fé: Ja, mama, wou eerst niet spelen en toen wou ze haar beurt niet meer afgeven.
Lio: Mama winnen, hé? En jij ni.
Ik: Ja, eens het competitiebeest naar boven komt…
Fé: Oh, dat ballonspelletje vind ik zoooo leuk. En ik kan al goed tellen, hé?
Lio: Ikke ook: 1, 2, 3, 5, euh, 8, 9, 10!
Omdat er maar twintig speltypes zijn en het spannend moet blijven kan je er bijvoorbeeld wel voor kiezen om aan een rad te draaien om willekeurige opdrachten te krijgen. Verder zijn er ook typische trucjes die je ook vaak in spelprogramma's ziet, zoals een bonus toekennen aan de speler met de minste punten als ze de volgende game goed voltooien. Op die manier kan niemand een grote voorsprong opbouwen en blijft het telkens een raadsel wie er zal winnen.
Fé: Niet echt. Mama wint ALTIJD.
Lio: Van papa toch…
Verdict
Big Brain Academy: Knappe Koppen is een geweldige game om je basisvaardigheden mee te trainen. Na enkele sessies merk je duidelijke vooruitgang in het maken van de oefeningen, zelf bij jonge kinderen. Al zou ik het wel pas vanaf 6 jaar aanraden.
Ik had aanvankelijk gedacht dit maar eenmalig te testen, maar nu we het als gezin tegen elkaar kunnen opnemen, denk ik wel dat we het af en toe nog eens zullen opstarten. Vooral voor kinderen met de leeftijd van mijn dochter is het een prima oefenmiddel om te herhalen wat ze op school aangeleerd krijgen, maar op een speelse manier.
Samenvatting
Big Brain Academy: Knappe Koppen
Big Brain Academy: Knappe Koppen is een geweldige game om je basisvaardigheden mee te trainen. Na enkele sessies merk je duidelijke vooruitgang in het maken van de oefeningen, zelf bij jonge kinderen. Al zou ik het wel pas vanaf 6 jaar aanraden.
PRO
- Leuk om samen te spelen
- Beloont veelvuldig spelen met nieuwe accessoires
- Touch screen controls zijn perfect voor jonge kinderen
- Prima vraagprijs voor dit product (€29.90)
CON
- Je raakt snel uitgekeken op de 20 minigames
- Wordt geadverteerd als 3+ maar is eerder voor 6+