Kies voor Kishi.

Wil je comfortabel mobiel gamen, maar wil je geen afzonderlijke bluetoothcontroller met je meedragen, dan zou de Razer Kishi wel eens de ideale oplossing kunnen zijn!

Bij mobile gaming denk je doorgaans aan casual games zoals Candy Crush en Temple Run (aah memories), maar door (cloud) streaming en de uitrol van abonnementsdiensten zoals Apple Arcade, zit mobiel gamen absoluut in de lift. Sinds 15 oktober is Microsoft xCloud (of eigenlijk: Game Pass Cloud Gaming) beschikbaar voor alle Android-gebruikers die over een Game Pass Ultimate-lidmaatschap beschikken. Een iPhone-versie is er voorlopig nog niet gezien het beleid van Apple, maar Microsoft is optimistisch om begin 2021 een workaround te lanceren. Ook Google Stadia wordt steeds beter, en Amazon Luna komt er binnenkort ook aan. Kortom: niemand kan cloud gaming tegenhouden, zelfs Apple niet.

De gedachte om te gamen op je smartphone doet je als hardcore gamer misschien huiveren, maar geloof me wanneer ik zeg dat er manieren bestaan om heel comfortabel je gamen op je mobiele apparaat. Een van de beste oplossingen is ongetwijfeld de Razer Kishi, een accessoire dat je smartphone omtovert tot een Switch-waardig gamesysteem.

Kishi vs Junglecat

Als je de Razer Junglecat kent, dan komt de Kishi je wellicht bekend voor. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen die van de Kishi – naar mijn mening – het superieure product maken. De Junglecat lijkt nog een stuk meer op de Switch, aangezien je twee afzonderlijke Joy-Con-achtige controllers hebt die je in een specifieke case kan sliden. Het nadeel hiervan is dat je dus een speciale case nodig hebt, die niet beschikbaar is voor elk toestel. De Kishi is compatibel met de meeste smartphones, zolang je maar een centrale USB-C poort hebt en binnen deze afmetingen blijft: 145.3 – 163.7 mm x 68.2 – 78.1 mm x 7.0 – 8.8 mm.

De Junglecat verbindt op basis van bluetooth, terwijl de Kishi rechtstreeks verbonden wordt met de USB-C poort van je telefoon. Het grote voordeel is allereerst dat je de controller niet moet opladen, en bovendien is de verbinding ook stabieler en de kans op input delay is lager dan via bluetooth. Ook kan je – indien nodig – je telefoon gewoon blijven opladen, want de Kishi beschikt over een passthrough-poort.

De Junglecat is absoluut wat eleganter dan de nogal dikke Kishi, maar het feit dat je volledig afhankelijk bent van Razer hun ondersteuning wat betreft cases voor je telefoon is voor mij nogal een dealbreaker. Het zal je maar overkomen dat je vandaag een Junglecat en bijhorende case koopt, maar dat je volgende week noodgedwongen een nieuwe telefoon moet kopen en dat je de Junglecat niet meer kan gebruiken omdat er geen case bestaat voor je nieuwe telefoon. Een voordeel van de Junglecat is dan weer dat je hem – aangezien hij via bluetooth werkt – ook kan verbinden met andere apparaten. De Kishi kan je enkel met een apparaat verbinden via de USB C-aansluiting, dus je kan hem niet gebruiken om op je computer te gamen.

Bouwkwaliteit en gebruikservaring

De Kishi is een apparaat dat je wellicht vaak gaat meenemen (zeker wanneer 5G er is en je cloud gaming via mobiele data kan doen), dus de bouwkwaliteit is zeker een belangrijk punt. Daar heb ik eigenlijk niet over te klagen. Ik heb de Kishi gedurende anderhalve maand getest en heb het apparaat regelmatig los in mijn tas gestoken. Tot op vandaag zijn er geen zichtbare beschadigingen. Uiteraard was het wel een pak fijner geweest wanneer het accessoire werd geleverd met een hardcase om deze in te transporteren.

In het begin is het steeds even schrikken wanneer je het accessoire openvouwt omdat het opengevouwen zo fragiel lijkt, maar al snel leer je dat dit een kwalitatief gebouwd toestel is en dat je je weinig zorgen hoeft te maken om het per ongeluk stuk te maken. Qua gebruikservaring was ik vooral onder de indruk van de thumbsticks. Ze zijn niet te los, maar ook niet te stroef, en lenen zich daardoor tot een precieze game-ervaring. Bij de overige knoppen was ik wat minder onder de indruk van de “mushy” button feedback. De zachte knoppen moet je vrij ver induwen. Persoonlijk ben ik meer fan van ‘clicky’ knoppen. Wat de triggers betreft, voelen de schouderknoppen L1 en R2 fijn, maar de effectieve triggers voelen nogal goedkoop aan. Je voelt dat je tegen een veer aan het duwen bent.

razer kishi android
Door de handige passthrough-poort kan je opladen terwijl je speelt.

Enorm handig is de passthrough-poort. Wanneer je smartphone namelijk in de Kishi zit, wordt de USB C-poort van je telefoon gebruikt, waardoor je deze niet meer kan opladen. Door je oplader te verbinden met de Kishi, wordt de energie echter doorgegeven. Let wel, deze aansluiting kan je enkel gebruiken om je telefoon te laden. Het is niet mogelijk om een headset te verbinden. Wellicht wordt ook je hoofdtelefoonaansluiting (als je die al hebt) bedekt door de Kishi, dus bedenk wel dat je een bluetooth hoofdtelefoon nodig hebt.

Beperkte compatibiliteit

In het begin van de review haalde ik voornamelijk cloud gaming aan, maar dat is uiteraard niet de enige manier waarop je de Kishi kan gebruiken. In de praktijk zal het echter wel de voornaamste manier zijn. Er is ook compatibiliteit met bepaalde mobile games, zoals Asphalt Legends en ARK: Survival Evolved. Die games werkten inderdaad meteen met de controller, en het verbetert de speelervaring enorm. Al snel liet ik die mobiele games echter achter me, en schakelde ik over naar de echte test: de cloud diensten. Ik ging aan de slag met Google Stadia, Steam Link, xCloud en GeForce Now. Allen werkten ze perfect samen met de controller, en het voelt werkelijk alsof je op een high-end portable apparaat speelt. Althans, tot een vastlopende game of visuele artefacten je eraan herinneren dat je een game aan het streamen bent.

Er is een bijbehorende applicatie, maar die is wat minder handig dan verwacht. Het enige wat je met die applicatie kan, is een oplijsting inkijken van games die ondersteuning bieden voor de Razer Kishi. Tot slot kan je ook firmware updates uitvoeren (indien nodig), maar verder zijn er geen opties voor button remapping (wat je wel hebt bij de Jundlecat). De applicatie is dus grotendeels een game launcher.

razer kishi android app

Drie uitvoeringen

Oorspronkelijk wilde ik de Xbox-variant van de Razer Kishi testen, maar omdat er geen reviewexemplaren beschikbaar waren kreeg ik een reguliere Kishi voor Android toegestuurd. Qua werking is er echter geen enkel verschil tussen die twee varianten. De Xbox-variant beschikt over Xbox-specifieke knoppen. De linkerpijl, rechterpijl en home-knop werden vervangen door de View, Menu en Nexus-knop van de Xbox-controller. Besef wel dat de reguliere Android-versie 90 euro kost, terwijl de Xbox-variant 110 euro kost. Dat is dus een surplus van 20 euro om drie kleine knopjes te vervangen.

Medio september heeft Razer uiteindelijk ook de iPhone-versie van de Razer Kishi geïntroduceerd. Deze is volledig compatibel met Apple Arcade en in plaats van een USB C-aansluiting vind je een lightning-poort. De Kishi for Android is compatibel met elke iPhone 6 Plus of hoger.

Conclusie

Ik heb eigenlijk nooit mobile games gespeeld, maar door de sterke evolutie van cloud gaming kon de Razer Kishi meteen mijn aandacht grijpen. Na uitgebreid aan de slag te gaan met het product, kan ik dan ook niet anders dan de controller volmondig aan te raden voor iedereen die diensten zoals Stadia, GeForce Now, Steam Link, Xbox Game Pass en meer wil ervaren op zijn of haar telefoon. De bouwkwaliteit is prima en je telefoon aansluiten gaat razendsnel. Bovendien is het toestel compatibel met de meeste Android smartphones, in tegenstelling tot de Razer Junglecat. Denk echter twee keer na vooraleer je de Xbox-versie koopt, want je betaalt pittig meer voor een product dat voor 99,99 procent identiek gelijk is aan de goedkopere reguliere versie.

ProCon
Rechtstreekse verbinding via USB-CTriggers voelen wat goedkoop aan
Passthrough-poort om je telefoon op te ladenGeen opties voor button remapping
Compatibel met de meeste smartphonesBeperkte compatibiliteit met apps
Werkt prima met alle cloud gaming/streaming diensten

Review disclosure

Hoe we het product in bezit kregenWe kregen het product toegestuurd van de fabrikant.
Betrokkenheid De review werd gepubliceerd zonder goedkeuring van het persbureau, de ontwikkelaar of de uitgever. Geen enkele andere partij heeft invloed gehad op de inhoud van dit stuk.
AffiliateDit artikel kan affiliate links bevatten. Gamerverse ontvangt een commissie wanneer er een product wordt gekocht via de link.
Compensatie van fabrikantWe werden niet vergoed voor deze review.

In dit artikel

razer kishi android

Razer Kishi for Android

Merk: Razer

Categorie: Controller

Koop deze hardware:

logo coolblue logo Amazon logo Alternate

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!