Monster catchers zullen nooit uitsterven!

Ik houd van monster catching games en wanneer een nieuwe op de markt komt ben ik als één van de eersten erbij. Deze keer was dat ook het geval. Ik speelde Nexomon “2” en dit is mijn oordeel.

Aaaah Pokémon?

Euhm nee… Niet echt. We hebben het hier over Nexomon. Nexomon kwam uit op mobiele platformen in 2017 en kwam eerder dit jaar nog naar Steam. Maar met deze Nexomon heeft deze review niets te maken. Ik ging namelijk aan de slag met Nexomon: Extinction (of Nexomon 2) op console.

Op het eerste zicht kan je inderdaad wel zien dat Nexomon heel wat van hun inspiratie bij Pokémon haalde. Healing centers zoals PokéCenters, de UI van de battles, zes Nexomon die je bij je kan hebben en mee vechten en zelf de overworld. Nexomon probeert zich echter wel te onderscheiden van zijn inspiratie, wat zorgt voor een frisse ervaring als hardcore Pokémon fan.

Het is bijna onmogelijk om Nexomon niet te vergelijken met de ultieme Monster Tamer game in de wereld, maar nu ik de gelijkenissen heb vermeld zal ik aankaarten wat Nexomon precies uniek maakt.

Verhaal

Als jonge tiener is het tijd om eindelijk een tamer te worden. Je wordt – samen met 3 vrienden – de wildernis in gestuurd om je eerste Nexomon te bemachtigen. Helaas wordt je avontuur al snel gestopt door een draak die eraan komt fladderen en op zo’n 10 cm voor je neus komt staan.

Hoera! Je weet dat het een leuke game is wanneer je een draak in de eerste vijf minuten vindt!

Op dat moment kan je je eerste Nexomon kiezen om de draak te bestrijden! Maar natuurlijk zal je niet winnen met een level vijf Nexomon tegen een draak…
Vanaf dat moment besef je dat je avontuur als tamer niet zomaar van een leien dakje zal lopen. Als tamer wil je de Tyrants bestrijden die de wereld willen overnemen. Je trekt de wereld rond om je job als tamer te voltooien en de Tyrants neer te halen. Het verhaal brengt op deze manier een wat volwassener gevoel dan zijn concurrent.

Eerste keer dat je Nivalis, de Ice/Water Tyrant tegen komt.

Humor is ook sterk aanwezig. De sarcastische opmerkingen van de metgezel “Coco” lieten me soms wel eens luidop lachen, hoe stom ze ook waren. Er wordt soms ook gelachen met het feit rond het genre “RPG” en over games in het algemeen.

Coco’s humor staat in de spotlight in deze game.

Gameplay

De gameplay bestaat vooral uit vechten met je Nexomon tegen andere Nexomon, je team aanpassen en trainen door Nexomon te verslaan en te vangen. Natuurlijk vecht je ook met tamers over de hele wereld. De game is volledig singleplayer, dus vechten tegen je vrienden in een online multiplayermodus is hier niet van toepassing.

De tutorial legt je uit hoe je een Nexomon vangt.

In het beeld hierboven zie je hoe een gevecht verloopt in de Nexomon wereld. Daarbij heb je een HP balk die je leven voorstelt maar ook een Stamina balk. Moves kosten een hoeveelheid stamina. Wanneer je geen stamina meer hebt moet je een beurt verspillen met rusten of items gebruiken om weer wat stamina te hebben en zo aanvallen te kunnen gebruiken.

In de Nexomon wereld zijn er een aantal elementen. Elke Nexomon heeft slechts één type element. Natuurlijk leren ze wel een variatie van aanvallen van verschillende types. Sommigen meer dan anderen. Elk type heeft uiteraard ook zijn zwaktes en sterktes.

Alle starters van de negen verschillende elementen in Nexomon.

De game kan echter wel wat moeilijk worden. Dit komt omdat de levels van de Nexomon waar je tegen vecht, worden aangepast aan de levels van je eigen Nexomon. Wanneer ik dus terug zou gaan naar het bos waar ik mijn eerste Nexomon kreeg, zullen ze geen level vijf baby’tjes meer zijn maar uitgegroeide monsters van level dertig. Dat maakt het op zich wel wat moeilijker en leuk. Het stamina aspect zorgt er echter voor dat je vaak moet wisselen tussen je Nexomon omdat hun stamina uiteraard leeg is. Dit is een mes die aan twee kanten snijdt. De uitdaging kan leuk zijn, maar de gevechten duren wel wat langer dan in standaard Monster Catchers.

Ook is het mogelijk om tamers die je al eens verslagen hebt, nog eens te verslaan. Ook zij trainen uiteraard in de wildernis en krijgen dus sterkere Nexomon naarmate je verder gaat in het verhaal.

Om het toch wat “onfair” te houden zijn er Cores in de game die stats verhogen van je Nexomon. Elke Nexomon kan er vier bij zich dragen en deze kan je zelf maken door Shards te bemachtigen over de hele wereld (ze zijn niet schaars). Zo kan je wat valsspelen en de HP en Stamina van je Nexomon verhogen.

Dan ga ik het nog kort even hebben over het vangen van Nexomon. Om een Nexomon te vangen kan je er uiteraard wat op slaan om ze zwakker te maken en meer vatbaar te maken voor je NexoTraps. Je kan ze echter ook eten geven. Elke Nexomon heeft zijn eigen favoriete eten. Wanneer je hun favoriete eten geeft, stijgt de kans drastisch om hen te kunnen vangen. Je ziet letterlijk het percentage van de kans om ze te vangen. Ook heb je NexoTraps volgens de verschillende elementen, waardoor je kans nog groter wordt.

69 hihi

Extra’s

Iets wat me echter ontbreekt is een map om te zien waar je precies bent. Er is een wereldmap, maar je kan nooit zien waar je precies bent tussen de steden door. Geen minimap of dergelijke. Soms gebeurde het wel eens dat ik verdwaalde of niet wist of ik de ene weg nu al afgegaan was of niet. Dat zorgde soms wel voor wat verwarring.

Nexomon kunnen je trouwens ook vergezellen tijdens je reis. Zo kan je Companions vinden in kisten over de hele wereld. Het is echter wel wat vreemd aangezien de Nexomon niet eens in je party moet zitten. Zo heb je dus in theorie eigenlijk zeven Nexomon bij je.

Ik en mijn partner-Nexomon die ik zomaar in een kist vond.

De muziek vond ik een waar genot in de game. Ik had wat problemen en minpuntjes die ik wou aankaarten (vooral over de performance van de game), maar deze zijn echter al gepatcht geweest. Net op tijd, Vewo Interactive!

Conclusie

Wanneer ik de game speelde voelde ik echter wel dat deze origineel verscheen op mobiele platformen. Vooral wanneer je in de overworld rondloopt krijg ik het ouderwetse gevoel van games. Het kan je een retro gevoel geven, maar voor mij was het meer een gevoel dat het meer mocht zijn in deze tijden.

Er zijn Story line quests en side quests in de game. Ook ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Je kan zelfs naar een gebied gaan waar je voorlopig eigenlijk nog niet klaar voor bent. De game raadt het je af, maar ze verbieden het je niet! Deze game doet dus iets wat Pokémon fans al jaren op zitten te wachten, namelijk het open-wereld gevoel dat er nu een beetje is met de Wild Area’s. Maar Nexomon pakt het wel nog iets beter aan in mijn bevindingen.

Daarnaast zat de muziek goed, zijn er 380 Nexomon die je kan bemachtigen en biedt de game heel wat uitdaging. Voor fans van het genre is deze zeker een aanrader. Wanneer je kijkt naar het prijskaartje valt er al helemaal niet over te discussiëren.

ProCon
Kan een uitdaging zijnKan een uitdaging zijn
PrijskaartjeGeen minimap
380 Nexomon“Mobile” gevoel
VrijheidMist wat diepgang
Design van de Nexomon
Vang-mechanics

Review disclosure

Hoe we het product in bezit kregenWe kregen een code van de uitgever.
Betrokkenheid De review werd gepubliceerd zonder goedkeuring van het persbureau, de ontwikkelaar of de uitgever. Geen enkele andere partij heeft invloed gehad op de inhoud van dit stuk.
AffiliateDit artikel bevat affiliate links. Gamerverse ontvangt een commissie wanneer er een product wordt gekocht via de link.
Compensatie van fabrikantWe werden niet vergoed voor deze review.

Heb jij de eerste Nexomon gespeeld? Ben je ook van plan de tweede in huis te halen? Laat het weten in de comments!

In dit artikel

nexomon extinction boxart

Nexomon: Extinction

Ontwikkelaar: VEWO Interactive

Uitgever: PQube

Platformen: PlayStation 4 / macOS / Windows / Xbox One / Nintendo Switch

Releasedatum: 28/09/2020

Koop deze game:

logo bol.com logo Amazon logo Nedgame

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!