Wie nu naar de Google Stadia website surft, krijgt de weinig verbloemende boodschap “Google Stadia was shut down” te zien. Daarmee is Google's avontuur in cloud gaming officieel afgesloten, maar we kunnen de gigant weinig verwijten over de manier waarop ze met hun early adopters zijn omgegaan.
Google Stadia heeft nooit kunnen opleven naar zijn potentieel. Te veel beloftes werden niet ingelost en het werd al snel duidelijk dat Stadia geen prioriteit was voor Google. Op dat vlak kunnen we Google verwijten dat het geen al te snugger business model had, maar de manier waarop ze de stekker uit Stadia trokken is iets waar veel concurrenten een voorbeeld aan kunnen nemen.
Google staat ervoor bekend om aan de lopende band nieuwe producten te lanceren. Producten die zich in de eerste maanden niet kunnen bewijzen, worden naar het beruchte Google kerkhof gestuurd.

Customer-first mentaliteit
In een tijd waarin energiemaatschappijen recordwinsten opstrijken terwijl vele huishoudens hun rekeningen niet meer betaald krijgen, verwachten we als klant niet dat gigantische bedrijven het beste met ons voorhebben. Toch bewijst Google in dit geval het tegengestelde.
Niet alleen kregen klanten ruim de tijd om hun games uit te spelen, maar ook alle hardware en software werd terugbetaald. Sterker nog, klanten moesten niet eens de hardware terugsturen. Ook hier wordt de 4K Chromecast Ultra die ik ooit bij Google Stadia kreeg nog dagelijks gebruikt, terwijl Google deze ondertussen volledig heeft terugbetaald. Zou ik deze gaan verkopen, dan heb ik zelfs winst gemaakt aan Google Stadia.
Zelfs alle games die ik ooit heb gespeeld werden terugbetaald. En dan gaat het niet eens om een ‘restwaarde', maar effectief om het aankoopbedrag. Een ongeziene move van Google, en zo maken ze hun mantra “don't be evil” eindelijk eens waar.
Ook ontwikkelaars en uitgevers schaarden zich achter Google's missie om consumenten de beste service te geven. Verschillende ontwikkelaars en uitgevers schonken gamers aangekochte Stadia-games gratis op een ander platform, waarbij in veel gevallen ook de save-files konden worden overgezet.
Free the controller
De controller werd dan wel volledig terugbetaald zonder dat je deze moest terugsturen, maar de community wou meer. Duizenden gebruikers smeekten Google om de bluetoothfunctie van de controller vrij te geven. Op die manier konden spelers ook na de dood van Google Stadia alsnog de controller gebruiken op hun tablet, computer, smartphone en meer. Dan heb je immers meteen een controller wanneer je een abonnement neemt op een van de vele Stadia-concurrenten zoals GeForce NOW en Xbox Cloud Gaming.
Het heeft even geduurd, maar op dezelfde dag dat Google officieel het doek wierp over Google Stadia, werd er een “self-service” tool gelanceerd waarmee gebruikers de bluetoothfunctie op hun controller kunnen ontgrendelen. Op die manier leeft Google Stadia toch een beetje voort.

Uiteraard heeft de val van Google Stadia ook tal van slachtoffers gemaakt. Het gaat dan voornamelijk om de developers die heel wat tijd, mankracht en geld hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van een Stadia-game die uiteindelijk nooit het licht heeft gezien. We kunnen alleen maar hopen dat die ook op een eerlijke manier door Google werden gecompenseerd.
Het ga je goed, Google Stadia. Een service met een gebrekkig business plan, maar een geniaal exit-plan.
Helemaal mee eens. Google heeft me verrast. Zonder terugbetaling zou ik het ook prima hebben gevonden. Was zijn geld zonder stadia ook al waard. Hulde voor Google. Voor mij kunnen ze niets meer verkeerd doen.
Helemaal mee eens. Google heeft me verrast. Zonder terugbetaling zou ik het ook prima hebben gevonden. Was zijn geld zonder stadia ook al waard. Hulde voor Google. Voor mij kunnen ze niets meer verkeerd doen.