De algemene consensus: hij is snel.

Verschillende media konden reeds aan de slag met de Xbox Series X en de eerste indrukken zijn duidelijk: de Xbox Series X is een snelheidsmonster.

Tijd om de postbode morgenochtend te confronteren, want onze Xbox Series X is duidelijk verloren gegaan in de post. Andere media had meer geluk, want zij hebben reeds een week de Xbox Series X in hun woonkamer staan. Vandaag mochten de eerste indrukken gepubliceerd worden, zolang ze beperkt bleven tot indrukken over backward-compatible games, laadtijden en quick resume.

Indrukwekkende laadtijden

Er zijn dan nog geen echte next-gen games, maar toch valt er duidelijk al veel te zeggen over de Xbox Series X en zijn prestaties. Spoiler: het zijn – ongeveer – allemaal goede dingen. Het eerste wat opvalt – en wat door elke media wordt aangehaald – is de snelheid van het toestel. Het systeem opstarten duurt slechts enkele seconden en een game starten gaat ook beduidend sneller. Destiny 2 inladen duurt volgens The Verge 43 seconden op de Xbox Series X, terwijl het 1m52 duurt op de Xbox One X. Een groot verschil zie je bijvoorbeeld ook bij Warframe, die in 25 seconden wordt ingeladen op de Xbox Series X en er 1m31 over doet bij de Xbox One X. Bij sommige games is het verschil in laadtijden minder uitgesproken. Call of Duty: Warzone inladen op de Xbox Series X duurt 16 seconden, terwijl het op de Xbox One X ook slechts 16 seconden duurt.

En dit zijn dan nog maar de resultaten van games die backwards compatible zijn. Het wordt zeker interessant om te zien hoe first-party titels en voor XSX geoptimaliseerde het doen op het vlak van laadtijden. Omwille van die laadtijden wordt het dan ook aangeraden om games altijd te installeren op de ingebouwde SSD van de Xbox Series X, of op de uitbreidingskaart van 1TB (al moet je daar een stevige 220 euro voor betalen). Bij games die geoptimaliseerd werden voor Xbox Series X, is dat zelfs de enige manier om ze te spelen. Je kan nog steeds een externe harde schijf aansluiten op je systeem en daar games op installeren, maar dat gebruik je beter enkel als stockage. Games die je niet (meer) speelt, kan je dan simpelweg overzetten naar de (trage) externe harde schijf.

xbox series x

Game prestaties

The Verge merkt op dat de Xbox Series X ook een geweldige console is voor wie ‘oude’ Xbox One games speelt, omdat die games duidelijk ook profiteren van de hardware van de Xbox Series X. Het voorbeeld van Destiny 2 wordt aangehaald. Waar je bij de Xbox One versie regelmatig op framedrops kon botsen, heeft de auteur nog geen enkele framedrop ontdekt op de Xbox Series X. Ook gaat het pakken sneller om te navigeren door de menu’s en om bijvoorbeeld je uitrusting in te laden. Het argument dat een Xbox Series X nutteloos is aangezien er nog geen volwaardige next-gen games zijn, is dus officieel ontkracht. Ondanks die kracht is het een stille console, zo merkt IGN op. Al weten we natuurlijk nog niet hoe het systeem zal reageren bij het draaien van een 4K-game aan 120fps.

Wisselen tussen vijf games

De veelbelovende Quick Resume functionaliteit van de Xbox Series X kon ook uitgetest worden, en werd alvast met lof overstelpt. Met die functionaliteit kan je de staat van een game opslaan en zo wisselen tussen meerdere games. Tom Warren kon vliegensvlug wisselen tussen vijf verschillende games en oppikken vanaf het punt waar hij gebleven was, zelfs na het herstarten van de Xbox Series X. Wel merkt hij op dat het eenmalig voorkwam dat een bepaalde game niet wou hervatten en dat de game herstart moet worden. Het gaat hier echter om een vroege versie van de Xbox Series X, dus voor een definitief oordeel is het nog te vroeg.

Quick Resume doet wat ervan wordt verwacht.

Teleurstellende biep

Ryan McCaffrey van IGN noemt het feit dat het ‘aanraakgeluid’ van de powertoets hetzelfde is als dat van de Xbox One “teleurstellend”, iets waar ik me zeker in kan vinden. Wanneer je net een splinternieuw apparaat van 500 euro in huis hebt gehaald, wil je niet dat je een déjà vu krijgt naar een console van 6 jaar geleden. Ook toont hij hoe het monstrueuze apparaat eruitziet wanneer je hem op zijn zijkant legt, en dat is duidelijk geen aanrader. Rechtopstaand ziet de console er vrij indrukwekkend uit, maar door de console horizontaal te leggen verliest hij veel van zijn charme.

xbox series x

In dit artikel

xbox series x

Xbox Series X

Merk: Xbox

Categorie: Console

Koop deze hardware:

logo bol.com logo coolblue logo Alternate

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!