Na Battlefield 1 die zich afspeelde tijdens Wereldoorlog 1, was het niet meer dan logisch om in de nieuwe Battlefield Wereldoorlog 2 als tijdsperiode te kiezen. Hiermee gaat ontwikkelaar DICE terug naar het tijdsperk waar het allemaal begonnen is voor de franchise met Battlefield 1942. Sindsdien is de technologie aan een duizelingwekkend tempo geëvolueerd, waardoor het team van DICE ervan overtuigd is dat Battlefield V de game wordt die ze altijd al wilden maken.

Onthulling

EA kondigde hun nieuwe game officieel aan op een live evenement dat doorging op 25 mei. Comedian (en gamer) Trevor Noah werd aangesteld als host en nam plaats aan tafel met 3 Battlefield 5 producers. In dit talkshowformat kregen we meer info over de nieuwste telg in de Battlefield franchise.

Reveal trailer

Pas op het einde van de show werd de reveal trailer aan de wereld getoond. De meningen over de trailer waren behoorlijk verdeeld (sla er maar eens de YouTube like/dislike ratio op na), waarbij de gemiddelde mening eerder negatief lijkt te zijn. Voor velen lijkt de game niet accuraat genoeg de historische feiten van Wereldoorlog 2 te benoemen. Ook het feit dat er een vrouwelijke soldaat in de trailer te zien is, zou teniet doen aan de historische accuraatheid.

https://www.youtube.com/watch?v=fb1MR85XFO


Speelmodes

Campaign

In tegenstelling tot Call of Duty: Black Ops IIII heeft Battlefield V wél een singleplayer campaign te bieden. Die verloopt (analoog aan Battlefield 1) via War Stories: afzonderlijke verhalen die we telkens door de ogen van een ander personage beleven.

Teamwork is key in Combined Arms

De co-op modus van Battlefield V werd gedoopt tot Combined Arms. Hierin vormen 4 spelers een squad. Spelers krijgen vervolgens random bepaalde missies die ze samen tot een goed einde moeten brengen. Om wat voor opdrachten het precies gaat weten we helaas nog niet. Wel weten we dat het een mix zou zijn tussen multiplayermodes en objectives zoals je die ook in de singleplayer zou kunnen aantreffen. De co-op modus zou een volwaardige op zichzelf staande speelmodus moeten worden en niet een bijkomstigheid.

Grand Operations

Grand Operations wordt de opvolger van de Operations speelmode uit Battlefield 1. In deze speelmode worden 64 spelers ingedeeld op meerdere maps en met verschillende speelmodes. Er worden dagen gesimuleerd en de gebeurtenissen uit eerdere dagen hebben invloed op de volgende. De vierde dag zou enkel worden uitgevochten als de derde dag in een gelijkstand eindigt, waarbij de vierde dag dus zou fungeren als een soort sudden death.

Battlefield V Screenshot

The Company: je persoonlijke collectie

The Company wordt de centrale plaats waar al je progressie duidelijk te zien is. Via het My Company systeem kan je nauwgezet klasses en loadouts samenstellen en dus wapens, voertuigen, customizations … naar hartenlust kiezen. Jij bepaalt hoe de soldaten in je company spelen en hoe ze eruit zien. Als jij beter wordt, worden de soldaten in je company dat ook.

Tides of War (of hoe DICE spelers wil laten terugkeren)

Om ervoor te zorgen dat spelers Battlefield V blijven spelen, wordt er een op Seasons gebaseerd systeem toegepast, dat door DICE ‘Chapters’ wordt genoemd. Elk Chapter zou een paar maanden in beslag nemen en bevat onder andere geplande evenementen en dagelijkse uitdagingen. Het eerste chapter start reeds in november en gaat door tot begin 2019. Het centrale thema voor dit chapter wordt ‘de val van Europa’.

Battlefield V Screenshot


Gameplay

In de reveal trailer zagen we vermoedelijk geen 100% zuivere gameplay. Het eerste deel van de trailer was effectief zuivere computeranimatie en daarna kregen we een soort kruisbestuiving tussen computeranimatie en gameplay te zien.

  • Health vult zich nog maar partieel aan, med packs nodig voor verdere healing
  • Verbeteringen aan de animaties zouden je meer beweeglijker moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan op je rug liggen terwijl je je geweer nog hanteert.
  • Op dit moment zijn volgende klasses bevestigd: Assault, Support, Medic en Scout.
  • Je spawnt niet langer met een maximum aan munitie voor je wapens. Je zal ammo packs moeten zoeken om je munitie aan te vullen.
  • Iedereen kan andere squad members reviven, ongeacht de klasse van de speler. Je hoeft dus geen medic te zijn om medespelers terug op de benen te helpen.
  • Sleur medespelers naar de veiligheid. Deze nieuwe mogelijkheid gaat hand in hand met het eerder genoemd reviven. Je kan nu medespelers eerst naar een veilige locatie verslepen om ze daar ‘rustig’ terug op de benen te helpen.
  • Je kan een lid uit je squad selecteren om er vlak achter te spawnen. Op deze (en nog een paar andere manier) wil DICE met Battlefield V een grote focus leggen op samenwerking in je squad.

 

Fortification

De Battle Royale gekte is nog steeds niet afgezwakt en in de wandelgangen gingen uiteraard reeds geruchten van een Battle Royale speelmode in Battlefield V. Zeker toen Call of Duty ook hun Battle Royale mode Blackout voor Black Ops 4 uit de doeken deed, was het dus interessant om hier het antwoord van Battlefield op te zien.

Een specifieke Battle Royale is er niet, maar er zijn wel duidelijke elementen van het genre aanwezig. Met de toevoeging van een fortificationsysteem kan je als speler niet meer alleen de map verwoesten, maar ook actief opbouwen. Gesloopte gebouwen zijn niet langer meer enkel een hinder, je kan ze ombouwen tot iets nuttig waar je voordeel uit kan halen. Denk bijvoorbeeld ook aan het neerzetten van plaatsen om extra munitie of health te genereren.


Geen Premium Pass of pay-to-win lootboxes

Dat niemand zat te wachten op een Premium Pass werd duidelijk toen het publiek uit zijn bol ging nadat bekend werd dat Battlefield V géén premium pass zal bevatten. Gamers als kritisch en sceptisch ingestelde wezens keken al meteen verder en begonnen zich zorgen te maken over pay-to-win lootboxes. Ook deze zorg werd aangekaart door het team van producers. Met Battlefield V willen ze spelers echt belonen wanneer ze tijd investeren in de game. Spelers zullen enkel cosmetische zaken kunnen aankopen en dus geen elementen die je een voordeel geven op het slagveld. Bijkomende maps en modes zullen dus gratis zijn, terwijl in vorige Battlefield titels enkel gebruikers met een Premium Pass deze konden verkrijgen. Er is dus geen enkele manier waarop je beter worden in het spel door te betalen. En nee Trevor Noah, ook niet als je echt héél veel geld hebt…

Er is dus geen enkele manier waarop je beter kan worden in het spel door te betalen. En nee Trevor Noah, ook niet als je echt héél veel geld hebt…

Battlefield V Screenshot

Controverse

We kunnen het bijna ook niet geloven, maar blijkbaar is het internet een verbitterde plaats die behoorlijk boos kan worden. Dit was ook zo bij de lancering van de Battlefield V release trailer. Hierin was namelijk een vrouwelijke soldate te zien met een prothetische arm en een soldaat met een katana. Dergelijke dingen deden zodanig teniet aan de historische accuraatheid, dat het volgens velen niet meer om een World War 2 shooter leek te gaan, terwijl het wel zo geadverteerd wordt.

Release

  • 11 oktober: trial beschikbaar via EA Access en Origin Access
  • 16 oktober: game beschikbaar voor kopers van de Deluxe Edition
  • 19 oktober: Battlefield V ligt voor iedereen in de winkelrekken

Vermoedelijk kunnen we ook reeds wat sneller proeven van de game, want er lijkt een open beta aan te komen. Wanneer die precies verschijnt, daar hebben we voorlopig nog het gissen naar.

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!