IGN is het ‘slachtoffer’ geworden van een publieke backslash van voormalige en huidige IGN-medewerkers tegenover het (voormalige) bestuur van IGN.

Van het misbruiken van de journalistieke naam van medewerkers tot camerawerk verbieden voor vrouwelijke collega’s omdat ze “niet aantrekkelijk genoeg” zijn. Voormalige en huidige IGN-medewerkers zijn op Twitter naar buiten gekomen met heel wat serieuze aantijgingen jegens het voormalige bestuur. Zo proberen ze de rotte appels uit de gaming industrie te filteren.

De IGN-medewerkers werden duidelijk geïnspireerd door de livestreaming community. Verschillende streamers (voornamelijk op Twitch) hebben zich in een #metoo-achtige beweging uitgesproken over aanranding door andere streamers. Zo blijkt dat – net zoals elke industrie – ook de gaming industrie enkele rotte appels bevat. IGN-medewerkers wijzen enkele van die rotte appels aan, en het gaat dan vooral om het voormalige bestuur van het bedrijf.

Getuigenis: Eric Sapp

Wellicht was Eric Sapp de eerste die naar buiten kwam met eigen ervaringen. Hij meldt dat hij geïnspireerd werd door andere dappere mensen die de rotte appels uit de gaming industrie hebben aangewezen en dat hij hetzelfde wil doen. In 2018 werd voormalige IGN hoofdredacteur Steve Butts ontslagen na een onderzoek naar “vermeend wangedrag“. Eric Sapp, een medewerker die nog steeds actief is bij IGN, laat nu weten dat hij de aanleiding was van dat onderzoek. Kotaku schreef toen dat een medewerker Steve Butts beschuldigde van wangedrag in een grote meeting, en Eric laat nu weten dat hij die medewerker was.

Vervolgens werd hij in verschillende meetings met HR geroepen en daar heeft hij alles gedeeld wat Steve Butt in drie jaar tijd verkeerd had gedaan. Het resultaat was een rapport van 11 pagina’s lang. Butt werd uiteindelijk ontslagen, en Eric meldt dat het sindsdien een stuk beter gaat bij IGN.

Getuigenis: Kallie Plagge

Een getuigenis die pas echt alles heeft ontketend, is die van Kallie Plagge.

“Het duurde jaren om te herstellen van het misbruik dat ik heb moeten ondergaan bij IGN. Ik heb over slechts één incident gepraat, maar werken voor Steve Butts en Tal Blevins was een ongeëvenaarde ervaring in gepest en gekleineerd worden,” schrijft Kallie Plagge, een voormalige IGN-medewerkster. “Tal was een tijdlang mijn baas en gedroeg zich verschrikkelijk tegenover mij. Hij riep naar me wanneer ik – voor welke reden dan ook – niet aan mijn bureau zat. Wanneer ik een lunchpauze nam, kreeg ik na een half uur drie mails van Tal waarin hij een verklaring eiste over mijn afwezigheid. Mijn vrienden moesten tijdens de middagpauze mijn lunch halen omdat ik niet weg mocht.”

Seksuele intimidatie

De klachten worden erger. Kyle O’Connor, die in 2017 IGN verliet, deelt op Twitter dat hij seksueel werd aangerand. “Mijn manager kwam naar me toe en drukte zijn kruis naar mijn achterwerk terwijl ik over mijn bureau boog.” Het resultaat is een waslijst van andere (voormalige) IGN-medewerkers die bevestigen dat ze soortgelijke ervaringen hebben met dezelfde persoon. Kallie benadrukt dat het hier om seksuele intimidatie van Tal Blevins gaat.

twitter ign seksuele aanranding

Brian Altano, een van de huidige gezichten van IGN, zet de getuigenissen extra kracht bij. “Hij heeft meerdere keren naar mijn achterwerk gegrepen, probeerde mij en anderen te kietelen en een boze mail van die man kon mijn mentale gezondheid voor dagenlang verpesten.” Op een oude video is ook te zien hoe Tal het gezicht van een IGN-medewerkster ongewenst likt tijdens een interview.

Uiteindelijk werd Tal ontslagen, maar toen werd Steve haar baas. “Het was nog erger,” schrijft Kallie. “Steve heeft me regelmatig vernederd. Hij liet me ’s ochtends alle mensen verzamelen voor de meeting omdat hij wist dat ik daar angstig van werd. Hij schold naar mij toen er iets verkeerd was.” Ondanks dat Kallie constant hard werkte, bleef Steve haar vertellen dat ze nooit een redacteur zou kunnen worden voor IGN. Wanneer ze een klacht indiende bij HR, bedreigde Steve haar. Hij bracht haar in kamers om haar vervolgens te intimideren. Ondertussen is Kallie de Reviews Editor bij Gamespot. “Ik wil toevoegen dat deze mannen niet alleen verschrikkelijk waren tegen mij, maar ook tegen vele vele anderen. Ik walg ervan wanneer ik denk hoeveel pijn ze hebben veroorzaakt.” De twee voormalige managers werken nu bij een consultancybedrijf genaamd Level 74. Ze roept dan ook op om nooit beroep te doen op dit bedrijf.

Zorgwekkend is dat Kallie indirect ook verwijst naar Peer Schneider. Dit doet ze door te verwijzen naar hem als “de Reaction Guy waar iedereen van houdt”. Peer Schneider is een co-founder van IGN en is op dit moment General Manager bij IGN. Hij is enorm geliefd door het IGN-publiek wegens zijn charismatische aanwezigheid in de Nintendo-podcast van IGN (Nintendo Voice Chat). Het is onduidelijk welke rol Peer precies speelt in deze problematiek.

“Reaction Guy” lijkt duidelijk naar Peer Schneider te verwijzen.

Ongefundeerde roddels in artikels

In 2014 publiceerde IGN een artikel over het vertrek van Uncharted 4 schrijfster Amy Hennig bij Naughty Dog. In het artikel – destijds geschreven door voormalige IGN-medewerker Mitch Dyer – wordt gezegd dat betrouwbare bronnen hebben gemeld dat de medewerkster gedwongen werd om te vertrekken door Neil Druckmann en Bruce Straley van Naughty Dog.

Mitch Dyer meldt nu openlijk op Twitter dat het helemaal niet om een betrouwbare bron ging, maar om een roddel die in het artikel verwerkt moest worden van Steve Butts en Tal Blevins. Mitch Dyer wou het artikel niet meer publiceren onder zijn eigen naam, maar hij werd verplicht om dat wel te doen. Wanneer Sony vervolgens het verhaal afkeurde, lieten Steve en Tal niets van zich horen zodat alle schuld bij Mitch kwam te liggen.

Mitch excuseert zich nu via Twitter tegenover Naughty Dog. “Aan Neil Druckmann en Bruce Straley die in de vuurlinie van IGN’s vijandige, giftige leiderschap terecht zijn gekomen, het spijt me zo. Ik ben verantwoordelijk voor de woede, walging en teleurstelling waarmee je toen moest leven, en ik zal mezelf nooit vergeven dat ik geplooid ben voor deze manipulatieve monsters.”

Neil reageert geschrokken op de bekentenis, maar hij heeft respect voor de lastige situatie waarin Mitch werd gebracht en de strijdbijl lijkt ondertussen begraven te zijn.

Discriminatie en verplichte push-up beha’s

Voormalige IGN-medewerkster Tina Sanchez komt met een andere opvallend verhaal. Ze noemt geen naam, maar laat weten dat ze niet in IGN-video’s mocht schitteren omdat ze zogezegd niet sexy genoeg was. Diezelfde man zou tegen Naomi Kyle – die bijvoorbeeld dagelijks te zien was in IGN’s Daily Fix – gezegd hebben om een push-up beha en makeup te dragen wanneer ze op camera wil komen.

Chloi Rad, een ex-redactrice voor IGN, komt met een soortgelijk verhaal van discriminatie. Ondanks haar enorme kennis van Soulsborne, mocht ze geen teksten inspreken voor haar eigen minidocumentaire waar ze zo hard aan had gewerkt. Een game zoals Dark Souls had namelijk “een mannelijke stem” nodig.

De storm bij IGN lijkt nog lang niet te zijn gaan liggen. De meeste aantijgingen worden gemaakt tegen ex-medewerkers, maar de verwijzing naar Peer blijft zorgwekkend.

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!