Op 10 juli 2019 kondigde Nintendo een nieuw lid van de Switch-familie aan: de Nintendo Switch Lite. Niet meteen een upgrade (alhoewel de geruchtenmolen die wel verwacht had), maar een light-variant zoals we dat ook zagen bij de 2DS.

Releasedatum en prijs

De Nintendo Switch Lite kost 100 euro minder dan de reguliere Nintendo Switch. In Amerika komt de console (of beter gezegd: handheld) zo op 199 dollar te staan, wat zich in onze contreien waarschijnlijk vertaalt naar 199 euro. Nintendo heeft echter nog geen officiële europrijs genoemd, dus neem deze nog met een korreltje zout.

Het systeem is vanaf 20 september 2019 bij ons te verkrijgen.

nintendo switch lite

Kan ik de Switch Lite verbinden met mijn tv?

Een van de grootste verschillen tussen de Switch en Switch Lite is dat je de Switch Lite op geen enkele manier kan verbinden met je televisie. De Switch Lite is dus per definitie een handheld. Om die reden beschikt het systeem bijvoorbeeld ook niet over een kickstand om het apparaat rechtop op een tafel te zetten.

Kan ik de Switch Lite opladen via het Switch-dock?

Zoals hierboven vermeld kan de Switch Lite niet verbonden worden met een televisiescherm. Het is voorlopig nog onduidelijk of je de Switch Lite wel kan verbinden met het dock om het systeem op te laden. De kans is echter gering, want de handheld is een stuk kleiner dan de reguliere Nintendo Switch.

Op de officiële website staat vermeld dat het systeem niet compatibel is met de Switch-houder.

nintendo switch lite 3

Heeft de Switch Lite uitschuifbare Joy-Cons?

Het grootste verschil tussen de Switch Lite en de reguliere Switch is dat de Switch Lite geen uitschuifbare Joy-Cons heeft. Je kan wel een afzonderlijk setje Joy-Cons verbinden met het Switch Lite-apparaat, maar deze zal je afzonderlijk moeten aankopen. Aangezien je hier echter al een aardig bedrag (79,99 euro) voor betaalt, is het in dat geval misschien zelfs beter om meteen de normale Switch aan te schaffen.

Kan ik de Pro Controller en Joy-Cons gebruiken?

In tegenstelling tot de gewone Switch heeft de Switch Lite geen uitschuifbare joy-cons, maar dat betekent echter niet dat je de reguliere Joy-Cons niet kan gebruiken op dit systeem. Je kan deze namelijk probleemloos verbinden met de Switch Lite zodat je alsnog games kan spelen die motion controls vereisen. Hetzelfde geldt voor de Pro Controller, deze kan je ook gewoon aansluiten op de Switch Lite. Houd er dan wel rekening mee dat het apparaat een kickstand mist, waardoor je het niet eenvoudig rechtop kan zetten.

Hoe groot is de Nintendo Switch Lite?

De Switch Lite is een stuk kleiner dan de gewone Switch, de Lite-versie heeft namelijk afmetingen van 91,1x208x13,9mm tegenover de reguliere Switch met afmetingen van 239x102mm. Verder heeft de Switch Lite een 5,5 inch-display tegenover het 6,2 inch-display van de Switch.

Om deze afmetingen te visualiseren, kan je even je Switch nemen en één Joy-Con loskoppelen. Zo heb je ongeveer de volledige grootte van de Switch Lite in handen.

nintendo switch lite

Hoeveel weegt de Switch Lite?

Door zijn kleinere afmetingen weegt de Switch Lite zo’n 275 gram tegenover een reguliere Switch die (exlusief Joy-Cons) al snel 300 gram. Inclusief Joy-Cons weegt de Nintendo Switch 398 gram.

Welke games kan ik erop spelen?

Kort gezegd kan de Switch Lite alle Switch-games draaien die in handheldmodus kunnen worden ervaren. Handheldmodus betekent dus dat je de games rechtstreeks op je switch speelt, zonder tv en met de Joy-Cons rechtstreeks verbonden met de Switch. Op de doosjes van Switch-games zal dit ook worden aangegeven, zodat je zeker geen game koopt die je vervolgens niet op je Switch Lite kan spelen.

Als je toch een game wil spelen die motion controls vereist, kan je natuurlijk een afzonderlijk setje Joy-Cons kopen.

Heeft de Switch Lite een betere batterijduur?

Oorspronkelijk was het zo dat de Switch Lite een zwakkere batterij had ten opzichte van de reguliere Switch wanneer het op pure hardwarespecificaties aankwam. In de praktijk beloofde Nintendo echter dat je met de Switch Lite toch langer kon gamen dan met de originele Switch.

Kort na de aankondiging van de Switch Lite, werkte Nintendo echter ook de reguliere Switch bij. Het resultaat van die update is dat de batterijduur van de originele Switch hoger kwam te liggen dan die van de Switch Lite. Met de gewone Switch kan je dus langer in handheldmodus spelen dan met de Switch Lite.

Heeft de Switch Lite een lagere resolutie?

Net zoals de Switch beschikt de Switch Lite over een lcd-beeldscherm met een resolutie van 1280×720 pixels. Op dit vlak is er dus geen verschil tussen beide apparaten.

In welke kleuren is het systeem beschikbaar?

De Switch Lite is beschikbaar in turkoois, grijs en geel. Er wordt ook een speciale editie uitgebracht rond Pokémon Sword and Shield. Deze editie werd de “Zacian and Zamazenta” Edition gedoopt, naar de Legendary Pokémon. Alle edities hebben dezelfde prijs, maar het wordt een uitdaging om de Pokémon-editie te scoren vanwege de beperkte oplage.

Switch Lite Zacian and Zamazenta
Switch Lite Zacian and Zamazenta Edition

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!