De Nintendo Switch heeft een tijdje terug een nieuwe software-update gekregen, namelijk 8.0.0. Een van de toevoegingen is de boost mode, een functionaliteit die games sneller doet draaien. Magie? Tuurlijk niet, keiharde tech, baby! Zo werkt het.

Overlocking. Boem, dat is het. Einde bericht. Toch nog wat meer info nodig? Goed dan, eerst moeten we even terug naar het ontstaan van de Boost Mode. Waarom wisten we hier niet eerder van? Iedereen die de software-update van de Nintendo Switch heeft uitgevoerd, beschikt al over de Boost Mode zonder dat je dit wist. Sneaky Nintendo. Uiteraard zijn er zoals altijd weer wat toegewijde mensen (met te veel vrije tijd) die een kijkje onder de motorkap namen om de update te ontleden. Zo werd de Boost Mode voor het eerst aangetroffen.

Beast mode

De Nintendo Switch kan nu zijn eigen CPU overklokken wanneer dit nodig zou zijn. Standaard draait de CPU aan een frequentie van 1GHz, maar when the boost mode kicks in kan dat worden opgetrokken naar 1,75GHz. Dit zorgt ervoor dat games merkbaar sneller kunnen worden ingeladen en over het algemeen vlotter aanvoelen.

Een kanttekening is dat het enkel werkt wanneer de games hiervoor geoptimaliseerd werden. Games zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey hebben reeds patches ontvangen die de Boost Mode volop benutten. Wanneer je die games speelt, zal de CPU zich tijdens laadschermen overklokken naar de hogere frequentie. Na het inladen, zal de CPU terugvallen op zijn standaardfrequentie van 1GHz. Aangezien de CPU enkel beter presteert tijdens de laadschermen, zou dit ook geen voelbare impact mogen hebben op de batterijduur.

De resultaten zijn indrukwekkend. Een save-file inladen in Breath of the Wild duurt nu 10 seconden minder lang, fast travel gaat 8 seconden sneller en een shrine binnenstappen kost je nu 3 seconden minder tijd. Denk eens aan hoeveel tijd je zo bespaart om effectief te kunnen gamen! Het probleem dat je te weinig tijd hebt om te gamen, is bij deze voorgoed opgelost. Bedankt, Nintendo!


En bedankt voor de info, Gearnuke.

En zo zie je mij, peinzend over wat hij zal doen met al zijn extra tijd, en hopelijk ook jou, on the Babblefield!

Thibault
Author

Op zijn 15e richtte Thibault Gaming4U op, maar door zijn studies moest hij daar afstand van nemen. De passie voor gaming journalistiek kon echter niet getemd worden en daar is Gamerverse het gevolg van. Zijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot zijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, je ziet het action-adventure genre als thema. Verder schrijft hij heel graag over zichzelf in derde persoon.