Ondanks dat Microsoft graag uitpakt met het feit dat de Xbox Series X krachtiger is dan de PlayStation 5, toont de praktijk iets anders. Sommige games die geoptimaliseerd zouden moeten zijn voor Xbox Series X/S presteren zelfs beter op PlayStation 5 dan op Xbox Series X/S.

Uit uitgebreide testen van Digital Foundry, blijkt dat sommige games beter presteren op PlayStation 5 dan op Xbox Series X. Het gaat dan om titels die nochtans geoptimaliseerd werden voor Xbox Series X/S zoals Assassin’s Creed: Valhalla en DIRT 5. De vele vergelijkingsvideo’s die online verschenen zijn ook Microsoft niet ontgaan. Aan The Verge erkennen ze het probleem.

“We zijn op de hoogte van prestatieproblemen bij enkele geoptimaliseerde titels voor Xbox Series X/S en we werken samen met onze partners om deze problemen te onderzoeken en op te lossen,” zegt een woordvoerder van Microsoft. “Aangezien we een nieuwe consolegeneratie begonnen zijn, zijn onze partners nog volop de mogelijkheden van next-gen consoles aan het ontdekken. Kleine bugs kunnen dan ook verwacht worden terwijl deze partners leren hoe ze het potentieel van ons nieuwe platform ten volste kunnen benutten. We willen graag met ontwikkelaars blijven samenwerken om de mogelijkheden van de Xbox Series X/S te ontdekken in de toekomst.”

Updates voor DIRT 5 en Valhalla

De ontwikkelaar van DIRT 5 heeft reeds aangegeven aan een oplossing te werken. Ook Ubisoft heeft vandaag een nieuwe update (1.0.4) uitgebracht voor Assassin’s Creed: Valhalla. Dankzij de update zullen spelers manueel kunnen schakelen tussen performance of graphics. Bij de “Performance Mode” kan je de game spelen aan 60FPS, terwijl je met de “Quality Mode” games speelt aan 30FPS maar dan wel aan maximale resolutie.

Journalist Tom Warren meldt in zijn stuk op The Verge een mogelijke oorzaak voor de prestatieproblemen bij Xbox. Van verschillende ontwikkelaars heeft hij namelijk gehoord dat de dev kits van de PS5 een stuk eerder werden uitgedeeld dan die van de Xbox. Ontwikkelaars hadden dus minder tijd om hun game te optimaliseren voor de next-gen Xbox consoles.

De échte prestatieverschillen tussen de PlayStation 5 en Xbox Series X/S zullen we dus pas binnen enkele maanden kunnen beoordelen.

In dit artikel

assassin's creed valhalla boxart

Assassin's Creed: Valhalla

Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal

Uitgever: Ubisoft

Platformen: PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S / Google Stadia / PC

Releasedatum:

Koop deze game:

logo bol.com logo Amazon logo Nedgame

In dit artikel

xbox series x

Xbox Series X

Merk: Xbox

Categorie: Console

Koop deze hardware:

logo bol.com logo coolblue logo Alternate

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!