Oké rustig, rustig. Dota 2 is waarschijnlijk een goed spel. Ik zou het niet weten. Het enige waarvoor ik het opstart, is om Auto Chess te kunnen spelen. En boy, mijn naam is Timon en ik ben addicted.

So, Dota 2?

Ah mods. Ze kunnen zoveel doen. Sommige mods maken de gameplay beter. Sommigen geven nieuwe wendingen aan de game. Je kent ze wel als je ooit Steam hebt gebruikt om games te spelen of in de Minecraft glory days, waar je dan Pixelmon had; een mod waardoor je Pokémon kon spelen in Minecraft.

Auto Chess is ook zo’n mod. Het gebruikt Dota 2 graphics en hero’s om een volledig nieuw spel te ontwikkelen. Iets waar niemand om vroeg en niemand wist dat we het nodig hadden. Maar wauw, deze game is echt goed.

So, schaken?

Grappig dat je het vraagt! Schaken heeft hier niet veel mee te maken. De enige link met schaken is dat je een 8×8 veld hebt (net zoals in schaken dus) waar het gevecht zich afspeelt. En het ranking systeem, dat van Pawn helemaal naar Queen gaat. En nee, ondertussen ben ik al geen Pawn meer, maar een trotse Knight!

So, wat is dit?

Lastig om de gameplay van deze game uit te typen. Het eerste wat je moet begrijpen is dat het geautomatiseerd is, vandaar de “Auto” in Auto Chess. Merendeels van de game zal je zitten kijken naar hoe units voor je vechten of deze positioneren.

De volgende vraag is hoe je nu wint. Je moet eigenlijk als laatste overblijven van de acht spelers, er zijn namelijk acht mensen die meedoen in een session. Je zal elke ronde tegen één van deze spelers moeten spelen, die willekeurig gekozen wordt. Ook de eerste, tweede, derde, tiende en elke vijfvoudige ronde daarna zal je tegen Creeps moeten vechten die je items geven.

Elke ronde krijg je wat gold om units te kopen. Deze units zet je dan op je veld. Als je drie van dezelfde units hebt, kan je deze combineren naar een rank 2 van deze unit die veel sterker is dan zijn voorganger, wat een grote gamechanger is.

Als je dan drie rank 2 units hebt, kan je deze “evolven” naar een rank 3. En daar blijft het bij. Geen rank 4 (voorlopig).

Units?

De units zijn gebaseerd op de Dota 2 heroes. Ik kende er niets van dus ik had wel wat moeite met ze te herkennen. De eerste 5 uur van de game bestonden dus vooral uit het herkennen van heroes en hun tribes en classes kennen.

De tribes en classes zorgen voor synergies tussen de heroes waardoor een bepaalde class/tribe sterker wordt of al je units sterker worden. Soms heb je een combinatie nodig van twee heroes, soms van drie verschillende heroes. En de Ogre Magi cared hier niet om, hij heeft zijn eigen tribe.

Vervolgens zijn er verschillende rarities van deze units. Hoe sterker en hoe zeldzamer, hoe duurder. Deze lopen op van 1 tot en met 5 waarbij 1 de normale rarities zijn en 5 de legendaries.

Wat wel ook zeker een belangrijk detail is, is dat de units van elke speler uit eenzelfde pool komen. Stel, er zitten 10 Ogres in de pool zitten en jij hebt er 3 en één opponent heeft er 2, dan zitten er nog 5 in de pool voor jou en alle andere spelers. Je moet dus telkens anticiperen wat de andere gebruiken, want daarvoor heb je minder kans om een rank 3 te krijgen. En geloof me, die rank 3 wil je echt.

Items

Om het helemaal af te maken zijn er nog items die je kan krijgen in de creep rondes. Wanneer je deze monsters verslaat, heb je kans om een item te krijgen.

Maar zo simpel is het niet! De items kan je ook combineren tot sterkere items. Maar daar ben ikzelf ook nog niet echt een expert in.

Addiction

Dat is dus de game, kort uitgelegd. Voor je aan de game begint, raad ik aan om de video te kijken van Trump. Hij heeft mij heel goed geholpen om een zo vlot mogelijke start te maken in deze unieke game.

Ik ben ermee begonnen om te weten waar de hype om was. Waarom begonnen bekende streamers aan deze game? Wel dat weet ik nu. En ik speel elke dag wel een aantal matches.

Goed in de game ben ik nog niet echt. Er is echt veel waar je rekening mee moet houden wanneer je aan het spelen bent. Maar fun heb ik er wel aan. Elke game is ook anders en vernieuwend. Je weet niet welke units je veel zal tegen komen.

Welke synergy zal ik deze keer gebruiken? Deze vraag stelde ik mezelf in het begin, maar maakt totaal niet uit. Je moet inspelen op de manier waarop je tegenstanders spelen en units nemen die zij niet nemen. Of juist wel, om ze te belemmeren.

De game is uniek. Ik heb nog nooit iets in zijn genre gespeeld. En het idee dat er iemand dit dan nog eens als mod gemaakt heeft is echt gek. Er zit ook zoveel diepte in. In mijn uitleg is zelfs nog niet alles gezegd geweest.

Speel het.

Dat is alles wat er nog te zeggen valt. Geef het een kans. Kijk eens wat je er zelf van vindt en bereid je voor om je strategische moves boven te halen. De game is nu zo populair dat ik zelf denk, en hoop, dat er een standalone game van zal komen. Met nog meer verdieping en units.

Ik ben nu alvast hooked en ben er nog niet zo snel van af. Zeker niet nu één van mijn goede vrienden er ook aan vast zit en we al een aantal keer samen hebben gespeeld.

Zo zie je mij on the chess board, maar hopelijk ook jou, on the Babblefield!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!