Mocht je niet bekend zijn met wat een Network Pass is, prijs jezelf gelukkig. Helaas heb ik er wel mee te maken gehad. En helaas duikt het nog af en toe eens op wanneer ik een “nieuwe game” probeer te spelen op mijn PS3. Wat me wel opvalt is dat de enige games die Network Passes hebben, de games zijn van Sony zelf. Fifa of NBA hadden dit probleem dus niet.

Online gaan met de network pass

Fysieke Network Pass Playstation All-Stars Battle Royale

In 2012 kwam ik voor de eerste keer in aanraking met een Network Pass. Wanneer je de game kocht, zat er een kaartje bij met uitleg hoe je het nu precies moest activeren. Voor je online kon gaan moest je dus deze code opgeven in de Playstation Store. Ik snapte niet echt waarom Playstation dit deed. Maar dit werd al snel duidelijk.

De Network Passes waren vooral te vinden bij het einde van het Playstation 3 tijdperk. De Passes zijn terug te vinden in een aantal van Playstation’s eigen creaties. En nu nog altijd. Wanneer je in de store zoekt naar Network Passes, zijn er nog een aantal te vinden.

De Network Passes kon je dus online kopen, mocht je niet in het bezit zijn van een code. Waarom zou je niet in bezit zijn van een code?

Tweedehands games? 5 euro please

Ik denk dat het idee achter de Passes voornamelijk was om het verkopen van fysieke games tegen te gaan. Iemand koopt de game, gebruikt de online code en na een tijdje verkoopt hij die game aan een gamestore. De volgende eigenaar vindt hem terug in één of andere game winkel en beslist de game tweedehands te kopen.

Na een aantal jaar beslist de nieuwe eigenaar de game te spelen. Hij wil online spelen maar kan niet, omdat de Pass al gebruikt is geweest. Hij wordt naar de PlayStation Store gestuurd om daar een nieuwe Network Pass van 5 euro aan te schaffen. Hij beslist om de game af te sluiten en nooit online te spelen.

The Last of Us Ps3

Ja, met de “nieuwe eigenaar” verwijs naar ikzmezelfelf. Ik had The Last of Us een aantal jaar geleden tweedehands gekocht voor Playstation 3. Toen ik besefte dat je ook online moest spelen om de Platinum te bemachtigen, wou ik dat eerst doen. Maar helaas kon ik dat niet. Omdat de Network Pass die in het doosje zat, al gebruikt was. Toen ik dit allemaal besefte heb ik maar opnieuw een uur zitten zoeken naar een andere game om te spelen op mijn Playstation 3. Die geen online trophies had. Ik haat online trophies. Maar goed ik wijk af…

Ik had geen zin om nog eens 5 euro neer te leggen voor een game om gewoon de online trophies te halen. Dat leek me wat absurd. Maar als ik er eens over nadenk heb ik gekkere dingen gedaan om een platinum te scoren…

Netwerkpas The Last of Us

Sorry, zei ik 5 euro? Het kost maar liefst 10 euro. 10 euro voor de online functies van een game die je tweedehands hebt gekocht. Dat is pas cash grabbing…

Een akelige zet van Playstation. Maar het leverde hen waarschijnlijk wel iets op. Maar net zoals ik, was de community daar niet zo tevreden mee. Wat één van de redenen kan zijn dat ze hier nooit mee verder zijn gegaan.

Playstation Plus

Playstation Plus

De Network Passes kwamen wel voor in een tijdperk dat online spelen nog gratis was. Nog voor de Playstation 4 dus. Dit diende waarschijnlijk ook wat als een soort van test. Playstation wou, net zoals Xbox, een betalende online service hebben.

Ze hebben het geprobeerd met Network Passes, maar hebben gelukkig een andere manier gevonden. Playstation Plus is op zich een veel betere manier. Je betaalt maandelijks en kan online spelen, maar je krijgt tenminste nog wat gratis games. Met Network Passes werd je meer gestraft om een game tweedehands te kopen in plaats van het nieuw te kopen.

In het begin was ik ook niet zo tevreden om te betalen om online spelen. Maar hey, tijden veranderen. Op geen van de drie current-gen consoles kan je gratis online spelen. Dus ja, daarin is PC dan misschien wel beter. Maar zolang je er maar iets voor terugkrijgt, heb ik er geen problemen mee.

De Network Passes waren een overgangsperiode, het einde van een tijdperk waar je gratis online kon gamen.

Slot

De Network Passes waren dus eigenlijk een soort van overgangsperiode. Het einde van een tijdperk waar je gratis online kon gamen. Voor degene die dat niet hebben meegemaakt… het was een geweldige tijd.

Alles wat ik nu heb gezegd is slechts speculatie. Ik weet niet waarom Playstation precies de Network Passes inzette. En ik weet ook niet de exacte reden waarom ze ermee gestopt zijn (misschien omdat hun brein begon te groeien). Maar we kunnen wel kijken naar de feiten.

De Network Passes zorgden ervoor dat Playstation nog altijd geld verdiende aan tweedehands games. En 10 euro extra betalen om de online functies van een game te gebruiken? Daar is niemand blij mee.

Zo zie je mij, die nooit The Last of Us online zal spelen op de Playstation 3, en hopelijk ook jou, on the Babblefield!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!