Is apple het meest anti-innovatieve bedrijf?

In september lanceert Microsoft hun langverwachte streamingdienst Project xCloud als aanvulling op Game Pass Ultimate. In theorie kan iedereen dan honderden Xbox-games spelen op zijn of haar smartphone, maar in de praktijk is ‘iedereen’ beperkt tot de Android-bezitters. iOS-gebruikers vallen namelijk uit de boot door de strenge regels van Apple.

Er gingen verschillende geruchten betreffende het ontbreken van een iOS-versie van de xCloud-applicatie. Nu blijkt echter dat Microsoft helemaal niet de schuldige is, het is namelijk Apple die actief xCloud weert van hun ecosysteem. Dat zij vooral hun eigen gamedienst Apple Arcade willen beschermen zal daar ongetwijfeld een rol in spelen, maar dat is uiteraard niet de reden die ze aanhalen in officiële berichtgeving.

xCloud zal niet beschikbaar zijn om dezelfde reden waardoor Stadia ook niet speelbaar is op iOS. Apple verklaart aan Business Insider dat dergelijke cloud services in strijd zijn met hun beleid omdat ze fungeren als ‘hubs’ voor apps (games) die Apple niet vooraf afzonderlijk kan goedkeuren.

“Vooraleer apps op onze App Store verschijnen, worden ze grondig nagekeken om consumenten te beschermen en een eerlijk speelveld te voorzien voor ontwikkelaars,” zegt Apple aan Business Insider. “Gaming services kunnen absoluut lanceren in de App Store zolang ze dezelfde regels volgen die ook voor andere ontwikkelaars van toepassing zijn, inclusief het afzonderlijk indienen van games ter controle zodat games kunnen opduiken in de toplijsten en zoekresultaten.”

xbox game pass ultimate xcloud

Microsoft heeft geprobeerd om een omweg te zoeken, maar verklaart aan The Verge dat ze daar niet in geslaagd zijn. Microsoft beschuldigt Apple er ook van dat ze gaming apps consistent zwaardere regels opleggen. Het bedrijf benadrukt ook dat alle games in de Xbox Game Pass catalogus zorgvuldig worden gecontroleerd door instanties zoals ESRB en lokale equivalenten. Ze melden te blijven zoeken naar een manier om cloud gaming toch beschikbaar te maken op iOS.

Waarom mogen Netflix, Shadow en Steam Link dan wel?

Toch mag een dienst zoals Netflix wel bestaan, ondanks dat Apple daar ook niet elke film afzonderlijk gaat goedkeuren. Volgens Apple zit het verschil hem in het soort content. Games zijn namelijk interactief, in tegenstelling tot muziek en films.

Shadow, een concurrerende cloud streaming dienst die gebruikers toegang geeft tot een high-end gaming pc in de cloud, is wel beschikbaar voor iOS. Daarvoor moesten de ontwikkelaars wel de ‘quick launch’ functionaliteit verwijderen waarmee gebruikers meteen een game konden opstarten. Een “remote desktop” applicatie is namelijk wel toegestaan op iOS, dus zo kon Shadow het beleid van Apple omzeilen. Steam Link doorliep een soortgelijk proces. Zij moesten de optie om games te kopen via de applicatie verwijderen.

Microsoft zoekt dus actief naar een oplossing, maar die zal er ongetwijfeld niet komen op korte termijn. Het bedrijf moet dus met een valse start hun grote xCloud-service uitrollen. Tragisch.

Editors Opinion

In tegenstelling tot Google Stadia, moet xCloud het volledig hebben van gamers die streamen via hun smartphone. XCloud is namelijk (nog) niet beschikbaar als (web) app en op smart tv’s, terwijl Google Stadia wel die opties aanbiedt. Nu Microsoft noodgedwongen alle iOS-gebruikers moet uitsluiten, saboteert Apple de enorm interessante trend van cloud gaming.

Wie geen iPhone heeft, heeft misschien een iPad waar hij of zij Xbox-games op wil streamen, maar ook dat zal niet lukken. ‘Dankzij’ deze beslissing van Apple, zullen we dus niet kunnen zien hoe groot cloud gaming echt kan worden, aangezien Apple net het speelveld totaal verstoord heeft.

Het is behoorlijk ironisch (en schrijnend) dat Apple – een bedrijf dat tegenwoordig elke feeling met innovativiteit mist – zelfs innovatieve oplossingen van externe partijen actief boycot in plaats van samen met de ontwikkelaar naar een oplossing te zoeken.

- Thibault

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!