• The Xbox Files
  • Tip de redactie
  • Gamerverse Deals
  • Gamerverse Gold (GG)
  • Werken bij Gamerverse
  • Join onze Discord!
Nieuwsbrief
Gamerverse
  • Nieuws
  • Features
  • Opinie
  • Reviews
  • Gidsen
  • Hardware
  • Films
  • Koopgidsen
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Features
  • Opinie
  • Reviews
  • Gidsen
  • Hardware
  • Films
  • Koopgidsen
No Result
View All Result
Gamerverse
No Result
View All Result
Home Koopgids

De beste microfoons voor livestreaming en YouTube in 2021

Thibault Seynaeve door Thibault Seynaeve
02/09/2020 - 18:09 - Bijgewerkt op 01/06/2021
in Koopgids
0
elgato wave 3 lifestyle shot

Een kwalitatieve microfoon kan wonderen doen voor jouw ambities als livestreamer of YouTuber. Maar, hoe kies je nu precies de beste microfoon voor gaming video's? Shocker: het is niet de Blue Yeti.

Investeer je als content creator eerst in een betere webcam, of in een betere microfoon? De algemene consensus lijkt te zijn dat kwalitatieve audio belangrijker is dan hoogstaande videokwaliteit. Neem jij momenteel video's op met de ingebouwde microfoon van je computer of die van je gaming headset, dan moet een degelijke microfoon dus bovenaan op je wishlist staan. In deze koopgids leer je niet alleen waar je op moet letten bij de aankoop van een microfoon, maar geven we ook enkele aanraders waar je niets verkeerd mee kan doen.

XLR of USB?

Een van de eerste keuzes die je moet maken, is of je voor een XLR of USB-microfoon gaat. Het gros van de livestreamers en YouTuber's gebruikt een USB-microfoon omwille van de eenvoud. Je verbindt de microfoon simpelweg met je computer en je bent klaar. Er is geen verdere configuratie vereist, je krijgt meteen de kwaliteit waar je voor betaalt. Toch zijn er ook wat nadelen aan USB-microfoons, want je moet het doen met wat je krijgt. Je kan er verder niets aan upgraden. Wanneer je microfoon kapot is of wanneer je een betere geluidskwaliteit wil, moet je een nieuwe microfoon kopen.

Elke microfoon heeft een pre-amp en een analog to digital converter nodig. Bij een USB-microfoon zitten al die zaken al verpakt, dus het is logisch dat je niet de beste kwaliteit van al die componenten krijgt. Bij een XLR-setup daarentegen, heb je alle delen van het ecosysteem volledig in eigen handen. Ook wanneer je opnames doet met meerdere microfoons, werken USB-microfoons niet goed. Wil je bijvoorbeeld een podcast opnemen, dan is een set XLR-microfoons in combinatie met een USB audio interface absoluut jouw way to go.

Kies je voor een XLR-microfoon, dan kan de keuze vaak intimiderend zijn. Je hebt zoveel verschillende types microfoons en elk type is gespecialiseerd in een bepaalde use case. Die keuze is dus een vloek en een zegen. Wanneer je je echter wat verdiept in de theorie, dan kan je absoluut een betere kwaliteit krijgen dan bij een USB-microfoon. Dit omdat je zowat alles kan afregelen via je audio interface. Omwille van die reden is een XLR setup ook ideaal om te groeien. Je begint met een goedkope microfoon en interface, en wanneer je groot bent kan je eindelijk die felbegeerde Shure SM7B kopen.

USBXLR
Pro: eenvoudig
Pro: vrij goedkoop
Con: geen keuze in pre-amp en converter
Con: upgraden = nieuwe kopen
Pro: enorme keuze qua microfoons
Pro: eenvoudig upgraden
Pro: volledige controle
Con: hogere leercurve

Resumerend: het hangt af van je ambities. Wil je gewoon video's maken en heb je niet de ambitie om de béste geluidskwaliteit te hebben, dan volstaat een USB-microfoon prima. Streef je daarentegen naar de beste geluidskwaliteit, dan is een XLR-setup absoluut de beste investering.

Type microfoons

Dit is waar het wat ingewikkeld wordt, maar geen nood, we beperken ons tot de essentials. Het is belangrijk om te weten dat niet elke microfoon op dezelfde manier werkt. De twee meest voorkomende types zijn dynamische microfoons en condensator-microfoons. Hoe ze intern precies werken is voorlopig niet belangrijk, maar wel belangrijk is om de use cases te onderscheiden voor beide types. Een dynamische microfoon neemt minder achtergrondgeluid op en is daarmee ideaal voor podcasts en gaming video's. Je wil namelijk zoveel mogelijk van je stem opnemen en zo weinig mogelijk van je computerventilator of je luide mechanische toetsenbord. Een condensatormicrofoon is minder goed in het wegwerken van achtergrondgeluid, en vooral ideaal wanneer je opneemt in een ruimte die speciaal is ingericht voor audio-opnames (zoals voor voice-overs).

Richtingskarakteristiek (polar pattern)

Naast het kiezen tussen condensator en dynamisch, is ook de richtingskarakteristiek (oftewel: polar pattern) van belang. Deze geeft aan in welke richtingen de microfoon geluiden oppikt. Over het algemeen wil je een cardioïde microfoon. Deze pikken enkel geluid op via de voorkant. Zo'n microfoon kan je dus naar je mond richten zodat er zo weinig mogelijk geluid van je toetsenbord en muis wordt opgenomen.

Andere richtingskarakteristieken worden gebruikt voor andere use cases. Een omnidirectionele microfoon is bijvoorbeeld ideaal voor dasspeldmicrofoons (lavalier microfoons) terwijl een shotgun-microfoon dan weer ideaal is om je stem op te nemen vanop een afstand.

De meeste gaming microfoons zullen per definitie cardioïde zijn, maar een toestel zoals de HyperX QuadCast laat je zelf kiezen welk patroon je wil.

polar patterns hyperx
Bron: HyperX

Elgato Wave

Elgato wordt gezien als “Apple voor gaming” omwille van hun producten van hoge kwaliteit en de manier waarop ze een ecosysteem uitbouwen. De meest bekende producten zijn bijvoorbeeld de capture cards van het merk en de Elgato Stream Deck. Het merk heeft lang gewacht om met een eigen microfoon op de markt te komen, maar het was het wachten meer dan waard.

De geluidskwaliteit van het toestel is enorm indrukwekkend en dat heeft veel te maken met de vernuftige ClipGuard-technologie. Elgato heeft het apparaat namelijk uitgerust met een technologie die ervoor zorgt dat je geen ‘distortion' krijgt wanneer je plots luider in de microfoon roept (iets wat zeker bij gaming wel eens kan voorkomen). En niet alleen daarom is de microfoon een aanrader, Elgato zou namelijk Elgato niet zijn als er geen kwalitatieve software werd geleverd met het product die het toestel zo ook verwerkt in het ecosysteem.

De Wave Link software doet eigenlijk dienst als mixer. Per applicatie kan je eenvoudig instellen hoe luid de applicatie precies moet zijn in je mix. Je kan zelfs de mix die jij hoort en de mix die de kijkers van jouw stream kijken afzonderlijk instellen. Zo kan je bijvoorbeeld aan achtergrondmuziekje voorzien voor de kijkers van je stream, terwijl jij die muziek niet eens hoort.

Elgato verkoopt twee versies van de microfoon. De Elgato Wave:1 kost 139,99 euro en heeft wat minder voorzieningen dan zijn duurdere broertje. Op de Wave 1 kan je enkel het monitorvolume aanpassen en de microfoon dempen. De Wave:3 kost 169,99 en in ruil daarvoor krijg je extra mogelijkheden op de microfoon. Zo kan je niet alleen het monitorvolume aanpassen, maar ook het microfoonvolume en de microfoon-pc-mix. Ook geniet je van een sample rate van 96 KHz terwijl die van de Wave:1 ‘slechts' 48 KHz bedraagt. In de praktijk heb je echter weinig aan die hogere sample rate, want zeker bij livestreaming en YouTube video's ga je een sample rate gebruiken van 44.1 KHz.

Het meegeleverde tafelstatief is wel heel laag waardoor de microfoon te dicht bij je toetsenbord staat en te ver van je mond, dus vergeet zeker niet om nog te investeren in een beter statief. Een popfilter heb je alvast niet meer nodig, want die zit reeds ingebouwd.

[snowcloud gameid=32]

Audio Technica AT2020 (XLR)

Kies je voor de XLR-route, dan hoeft dat ook geen rib uit je lijf te kosten. Als XLR-microfoon kan je voor de uitstekende Audio Technica AT2020 gaan, een condensatormicrofoon met een cardioïde patroon. De microfoon kost slechts 99 euro, maar in de doos krijg je enkel de microfoon. Je zal dus zelf nog een statief, XLR-kabel en pop filter moeten voorzien. Let er ook op dat je voor een condensatormicrofoon zelf nog 48V fantoomvoeding moet voorzien.

[snowcloud gameid=33]

Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen

Qua audio interface is de Behringer Q502USB een populaire (en goedkope) optie, maar deze stuurt slechts 15V fantoomvoeding uit. De Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen 2-in is dan een beter alternatief. De derde generatie beschikt over betere preamps en de geluidskwaliteit van het set zal je omver blazen.

[snowcloud gameid=34]

TC Helicon GoXLR mini

tc helicon go xlr mini

Ben je een streamer en wil je meer controle over je verschillende audiobronnen, dan is de TC Helicon GoXLR Mini een goede keuze. Qua geluidskwaliteit is de Mini-versie identiek aan zijn uitgebreidere (en duurdere) broer, dus je mist enkel de schermen, voice changers en wat andere extraatjes. Tijdens het streamen kan je via de knoppen eenvoudig de verhoudingen tussen je microfoongeluid en andere geluidsbronnen (muziek, chat, game) aanpassen.

Tags: content creatorhighlightkoopgidslivestreamingmicrofoonusbxlryoutube
Vorig verhaal

Ubisoft houdt nieuwe Ubisoft Forward op 10 september

Volgend verhaal

Hoe deel je YouTube video’s op Steam

Gerelateerde Verhalen

PlayStation Plus logo

Zo kan je 65% goedkoper PlayStation Plus Premium member worden!

door Joachim Lootens
02/09/2020 - 18:09 - Bijgewerkt op 06/04/2022
0

De nieuwe abonnementsformules van PlayStation Plus worden pas met mondjesmaat uitgerold vanaf juni, maar toch hebben we al een manier...

Welke retro games mogen zeker niet ontbreken in je Analogue Pocket collectie?

Welke retro games mogen zeker niet ontbreken in je Analogue Pocket collectie?

door Robby Bisschop
02/09/2020 - 18:09 - Bijgewerkt op 13/01/2022
0

De eerste Analogue Pockets komen binnenkort toe in de brievenbussen van heel wat gamers, tenminste toch voor zij die al...

Onze tien aanraders voor jonge gamers

Onze tien aanraders voor jonge gamers

door Aaike Geusens
02/09/2020 - 18:09 - Bijgewerkt op 25/04/2022
0

De eindejaarsperiode lonkt om de hoek. Lijstjes worden volgeschreven voor Sinterklaas, de kerstman of het nieuwe jaar. Toch kan het...

razer kiyo pro webcam fortnite

Koopgids: de beste webcam voor livestreaming van games

door Thibault Seynaeve
02/09/2020 - 18:09 - Bijgewerkt op 27/05/2021
0

Livestreaming van games op Twitch of YouTube is populairder dan ooit. Het wordt steeds makkelijker om aan de slag te...

Meer laden

Ontvang gratis games en de beste deals

Schrijf je gratis in op de Gamerverse nieuwsbrief en ontvang premium content, gratis games en de beste aanbiedingen!

Currently Playing

Steam Deck Unboxing | 256 GB | 4K

steam deck unboxing

Steam Deck Unboxing | 256 GB | 4K

Video
De 8 BESTE KERSTGAMES om te spelen tijdens de gezellige winterdagen

De 8 BESTE KERSTGAMES om te spelen tijdens de gezellige winterdagen

Video
3 dingen die je moet weten: Fortnite monsterboete, een goedkoper Game Pass abonnement en meer!

3 dingen die je moet weten: Fortnite monsterboete, een goedkoper Game Pass abonnement en meer!

Video
fifa 23 video review

FIFA 23 Video Review: Hard geschoten, maar zeker niet mis

Video
de beste horrorgames

De 8 beste horrorgames volgens de redactie

Video

RSS Nieuw op Gamerverse Deals

  • The Callisto Protocol [PS] [XBOX]
  • Sable Gratis bij Epic Games Store [PC]
  • It Takes Two [ALLE PLATFORMEN]
  • Wildcat Gun Machine is tijdelijk gratis [PC]
  • Saints Row IV Re-Elected is tijdelijk gratis [PC]
  • Nintendo Switch Console – OLED-model – Wit
  • Gotham Knights Special Edition [PS5] [XSX]
  • Pokémon Scarlet (Frans hoesje)
  • Pokémon Violet
  • The Callisto Protocol [PS4]
Gamerverse







Met een focus op persoonlijkheid en nieuwe media gaat Gamerverse verder waar de andere gaming media stopt. Gamerverse vormt de centrale hub voor alle gaming merken van Yeti Media: Gamerverse, Gamerverse Deals en The Xbox Files.

Categorieën

  • Babblefield
  • Disneyverse
  • Feature
  • Gamerverse deals
  • Gids
  • GratisGames.gg
  • Koopgids
  • Lezersopinie
  • Nieuws
  • Ongecategoriseerd
  • Opinie
  • Podcast
  • Preview
  • Review
  • The Xbox Files
  • Video
  • Wedstrijd

Ontdek het gaming universum

The Xbox Files

Gamerverse Deals

Ontvang onze gratis nieuwsbrief

Ontvang gratis games en de beste deals

Schrijf je gratis in op de Gamerverse nieuwsbrief en ontvang premium content, gratis games en de beste aanbiedingen!

  • Home
  • Over Gamerverse
  • Beleid & transparantie
  • Contacteer ons
  • Vacatures
  • Gamelists.gg

Team: Thibault Seynaeve, Davy De Rauw, Robby Bisschop, Timon Vermeulen, Aaike Geusens, Alain Wolfs, Joachim Lootens

Kept cool by Yeti Media

No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Reviews
  • Gidsen
  • Features
  • Hardware
  • Contacteer ons