Laat van je horen met de beste microfoon voor livestreaming en YouTube!

Een kwalitatieve microfoon kan wonderen doen voor jouw ambities als livestreamer of YouTuber. Maar, hoe kies je nu precies de beste microfoon voor gaming video’s? Shocker: het is niet de Blue Yeti.

Investeer je als content creator eerst in een betere camera, of in een betere microfoon? De algemene consensus lijkt te zijn dat kwalitatieve audio belangrijker is dan hoogstaande videokwaliteit. Neem jij momenteel video’s op met de ingebouwde microfoon van je computer of die van je gaming headset, dan moet een degelijke microfoon dus bovenaan op je wishlist staan. In deze koopgids leer je niet alleen waar je op moet letten bij de aankoop van een microfoon, maar geven we ook enkele aanraders waar je niets verkeerd mee kan doen.

XLR of USB?

Een van de eerste keuzes die je moet maken, is of je voor een XLR of USB-microfoon gaat. Het gros van de livestreamers en YouTuber’s gebruikt een USB-microfoon omwille van de eenvoud. Je verbindt de microfoon simpelweg met je computer en je bent klaar. Er is geen verdere configuratie vereist, je krijgt meteen de kwaliteit waar je voor betaalt. Toch zijn er ook wat nadelen aan USB-microfoons, want je moet het doen met wat je krijgt. Je kan er verder niets aan upgraden. Wanneer je microfoon kapot is of wanneer je een betere geluidskwaliteit wil, moet je een nieuwe microfoon kopen.

Elke microfoon heeft een pre-amp en een analog to digital converter nodig. Bij een USB-microfoon zitten al die zaken al verpakt, dus het is logisch dat je niet de beste kwaliteit van al die componenten krijgt. Bij een XLR-setup daarentegen, heb je alle delen van het ecosysteem volledig in eigen handen. Ook wanneer je opnames doet met meerdere microfoons, werken USB-microfoons niet goed. Wil je bijvoorbeeld een podcast opnemen, dan is een set XLR-microfoons in combinatie met een USB audio interface absoluut jouw way to go.

Kies je voor een XLR-microfoon, dan kan de keuze vaak intimiderend zijn. Je hebt zoveel verschillende types microfoons en elk type is gespecialiseerd in een bepaalde use case. Die keuze is dus een vloek en een zegen. Wanneer je je echter wat verdiept in de theorie, dan kan je absoluut een betere kwaliteit krijgen dan bij een USB-microfoon. Dit omdat je zowat alles kan afregelen via je audio interface. Omwille van die reden is een XLR setup ook ideaal om te groeien. Je begint met een goedkope microfoon en interface, en wanneer je groot bent kan je eindelijk die felbegeerde Shure SM7B kopen.

USBXLR
Pro: eenvoudig
Pro: vrij goedkoop
Con: geen keuze in pre-amp en converter
Con: upgraden = nieuwe kopen
Pro: enorme keuze qua microfoons
Pro: eenvoudig upgraden
Pro: volledige controle
Con: hogere leercurve

Resumerend: het hangt af van je ambities. Wil je gewoon video’s maken en heb je niet de ambitie om de béste geluidskwaliteit te hebben, dan volstaat een USB-microfoon prima. Streef je daarentegen naar de beste geluidskwaliteit, dan is een XLR-setup absoluut de beste investering.

Type microfoons

Dit is waar het wat ingewikkeld wordt, maar geen nood, we beperken ons tot de essentials. Het is belangrijk om te weten dat niet elke microfoon op dezelfde manier werkt. De twee meest voorkomende types zijn dynamische microfoons en condensator-microfoons. Hoe ze intern precies werken is voorlopig niet belangrijk, maar wel belangrijk is om de use cases te onderscheiden voor beide types. Een dynamische microfoon neemt minder achtergrondgeluid op en is daarmee ideaal voor podcasts en gaming video’s. Je wil namelijk zoveel mogelijk van je stem opnemen en zo weinig mogelijk van je computerventilator of je luide mechanische toetsenbord. Een condensatormicrofoon is minder goed in het wegwerken van achtergrondgeluid, en vooral ideaal wanneer je opneemt in een ruimte die speciaal is ingericht voor audio-opnames (zoals voor voice-overs).

Richtingskarakteristiek (polar pattern)

Naast het kiezen tussen condensator en dynamisch, is ook de richtingskarakteristiek (oftewel: polar pattern) van belang. Deze geeft aan in welke richtingen de microfoon geluiden oppikt. Over het algemeen wil je een cardioïde microfoon. Deze pikken enkel geluid op via de voorkant. Zo’n microfoon kan je dus naar je mond richten zodat er zo weinig mogelijk geluid van je toetsenbord en muis wordt opgenomen.

Andere richtingskarakteristieken worden gebruikt voor andere use cases. Een omnidirectionele microfoon is bijvoorbeeld ideaal voor dasspeldmicrofoons (lavalier microfoons) terwijl een shotgun-microfoon dan weer ideaal is om je stem op te nemen vanop een afstand.

De meeste gaming microfoons zullen per definitie cardioïde zijn, maar een toestel zoals de HyperX QuadCast laat je zelf kiezen welk patroon je wil.

polar patterns hyperx
Bron: HyperX

Enkele aanraders

Elgato Wave

Elgato wordt gezien als “Apple voor gaming” omwille van hun producten van hoge kwaliteit en de manier waarop ze een ecosysteem uitbouwen. De meest bekende producten zijn bijvoorbeeld de capture cards van het merk en de Elgato Stream Deck. Het merk heeft lang gewacht om met een eigen microfoon op de markt te komen, maar het was het wachten meer dan waard.

De geluidskwaliteit van het toestel is enorm indrukwekkend en dat heeft veel te maken met de vernuftige ClipGuard-technologie. Elgato heeft het apparaat namelijk uitgerust met een technologie die ervoor zorgt dat je geen ‘distortion’ krijgt wanneer je plots luider in de microfoon roept (iets wat zeker bij gaming wel eens kan voorkomen). En niet alleen daarom is de microfoon een aanrader, Elgato zou namelijk Elgato niet zijn als er geen kwalitatieve software werd geleverd met het product die het toestel zo ook verwerkt in het ecosysteem.

De Wave Link software doet eigenlijk dienst als mixer. Per applicatie kan je eenvoudig instellen hoe luid de applicatie precies moet zijn in je mix. Je kan zelfs de mix die jij hoort en de mix die de kijkers van jouw stream kijken afzonderlijk instellen. Zo kan je bijvoorbeeld aan achtergrondmuziekje voorzien voor de kijkers van je stream, terwijl jij die muziek niet eens hoort.

Elgato verkoopt twee versies van de microfoon. De Elgato Wave:1 kost 139,99 euro en heeft wat minder voorzieningen dan zijn duurdere broertje. Op de Wave 1 kan je enkel het monitorvolume aanpassen en de microfoon dempen. De Wave:3 kost 169,99 en in ruil daarvoor krijg je extra mogelijkheden op de microfoon. Zo kan je niet alleen het monitorvolume aanpassen, maar ook het microfoonvolume en de microfoon-pc-mix. Ook geniet je van een sample rate van 96 KHz terwijl die van de Wave:1 ‘slechts’ 48 KHz bedraagt. In de praktijk heb je echter weinig aan die hogere sample rate, want zeker bij livestreaming en YouTube video’s ga je een sample rate gebruiken van 44.1 KHz.

Het meegeleverde tafelstatief is wel heel laag waardoor de microfoon te dicht bij je toetsenbord staat en te ver van je mond, dus vergeet zeker niet om nog te investeren in een beter statief. Een popfilter heb je alvast niet meer nodig, want die zit reeds ingebouwd.

Elgato Wave 3

Elgato Wave:3

Merk: Elgato

Productcategorie: Microfoon

Koop deze hardware:

logo bol.comlogo coolbluelogo Alternate

Audio Technica AT2020 + Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen 2-in

Kies je voor de XLR-route, dan hoeft dat ook geen rib uit je lijf te kosten. Als XLR-microfoon kan je voor de uitstekende Audio Technica AT2020 gaan, een condensatormicrofoon met een cardioïde patroon. De microfoon kost slechts 99 euro, maar in de doos krijg je enkel de microfoon. Je zal dus zelf nog een statief, XLR-kabel en pop filter moeten voorzien. Let er ook op dat je voor een condensatormicrofoon zelf nog 48V fantoomvoeding moet voorzien.

Audio Technica AT2020

Audio Technica AT2020

Merk: Audio Technica

Productcategorie: Microfoon

Koop deze hardware:

logo bol.comlogo coolblue

Qua audio interface is de Behringer Q502USB een populaire (en goedkope) optie, maar deze stuurt slechts 15V fantoomvoeding uit. De Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen 2-in is dan een beter alternatief. De derde generatie beschikt over betere preamps en de geluidskwaliteit van het set zal je omver blazen.

Ben je een streamer en wil je meer controle over je verschillende audiobronnen, dan is de TC Helicon GoXLR Mini een goede keuze. Qua geluidskwaliteit is de Mini-versie identiek aan zijn uitgebreidere (en duurdere) broer, dus je mist enkel de schermen, voice changers en wat andere extraatjes. Tijdens het streamen kan je via de knoppen eenvoudig de verhoudingen tussen je microfoongeluid en andere geluidsbronnen (muziek, chat, game) aanpassen.

In dit artikel

Elgato Wave 3

Elgato Wave:3

Merk: Elgato

Categorie: Microfoon

Koop deze hardware:

logo bol.com logo coolblue logo Alternate

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!