Track je game time!

Op het einde van 2019 kregen we een leuk overzichtje van PlayStation waar we allerlei statistieken konden zien over onszelf. Aantal uren offline gespeeld, online gespeeld, meest gespeelde games, meest gespeeld genre enzovoort. Helaas was dat maar eenmalig. Gelukkig zijn er andere oplossingen om te allen tijde statistieken te kunnen raadplegen!

Ik ben altijd erg geboeid als het gaat om statistieken. Ik kijk regelmatig wel eens op PSNProfiles om allerlei statistieken te zien betreffende mijn verdiende trophies, en in het bijzonder, mijn platinum trophies.

Met het einde van het jaar in 2019 kregen we een mailtje met een link naar een website. Op die site kon je allerlei statistieken zien. Helaas is dit nu niet meer te bezichtigen. Wanneer je nu surft naar de site krijg je een zielig berichtje te zien dat de wrap-up niet meer beschikbaar is. Wie het vorig jaar heeft gemist, zo zag zo’n overzicht eruit:

Mijn rookie numbers van 2019

Nu heb ik wat onderzoek gedaan en het blijkt dat er een website volledig toegewijd is aan het bijhouden van je gespeelde tijd. Dat gebeurt via een bot die je toevoegt op je Playstation. Het werkt niet alleen op PlayStation 4, maar ook op PlayStation 3 en PS Vita (en hopelijk ook op PlayStation 5). Zo activeer je het:

Stap 1: Check PS-Timetracker

Ga naar de site en controleer welke bot je precies moet toevoegen. Deze kan veranderen aangezien er een aantal zijn. Toen ik er mee begon was het ps-timetracker3, maar controleer dit dus zeker eerst even voordat je begint.

Stap 2: Word vrienden met de bot

Ga naar je vriendenlijst op je PlayStation console of ga naar de PlayStation Store via je browser. Zoek naar de bot ps-timetracker en voeg de bot toe met het juiste nummer. Er is ook een handige knop op de site die je onmiddellijk naar de juiste bot stuurt.

Vriend toevoegen op PS4
Vriend toevoegen in de browser via PlayStation Store

Stap 3: Wacht op de bot

De bot zal na een tijdje een eerste berichtje sturen. Nu kan je gerust tegen je vrienden zeggen, “(s)he texted first”. De bot zal je een berichtje sturen met de melding dat ze je beginnen “tracken”, dus dat de bot begint met het bijhouden van je speeltijd per game. Uiteraard kan de bot niet zien hoeveel uren je hebt gespeeld vooraleer je de bot installeerde. De teller begint dus vanaf nul.

Controleer wel eventjes of je wel berichten kan ontvangen van mensen. Normaal zou de bot je iets moeten sturen binnen de 24 uur.

Stap 4: Spelen!

Nu de bot klaar is en jij er helemaal klaar voor bent, kan je beginnen met spelen. De informatie is hierboven al terug te vinden, maar de bot zal je dus dagelijks een bericht sturen wanneer je meer dan 30 minuten hebt gespeeld. In dat bericht staat de tijd die je hebt gespeeld per game.

Om het zo precies mogelijk bij te houden moet je wel je games afsluiten. Wanneer je dus de browser begint te gebruiken op je PlayStation moet je je game afsluiten, anders blijft de tijd doorlopen voor de game, terwijl je helemaal niet meer aan het spelen bent. Klein minpuntje is ook wel dat de bot de tijd voor Netflix bijhoudt. Dat zorgt wel dat de statistieken er iets anders beginnen uitzien.

Om de bot zijn werk te laten doen, moet je echter wel online zijn op PlayStation Network. Geen internet, geen time-tracking dus.

De bot die me al ferm aan het stalken is

Stap 5: Check je stats!

Ga naar de site en meld je aan. Dat doe je door je PlayStation ID in te vullen en de code die de bot jou heeft gegeven in het eerste berichtje die het naar je stuurde. Wanneer je aangemeld bent kan je zien hoeveel sessies je hebt gespeeld per game en hoeveel uur je hebt besteed aan die bepaalde game. Ook zijn er een aantal grafiekjes te zien zoals een mooi cirkeldiagram en een staafdiagram die je gespeelde uren toont per maand.

Mijn lijst van gespeelde games (én Netflix)

Je kan trouwens ook de stats zien per game van de community (dus iedereen die PS-Timetracker gebruikt). Zo kan je dus zien wat de “populairste” game is deze maand of hoeveel tijd er al gespendeerd is aan een bepaalde game.

Stap 6: Herhaal stap 4

Blijven spelen! Check af en toe ook eens je eigen stats. Geniet vooral of schrik van hoeveel je daadwerkelijk bezig bent met games.

Vragen? Stel ze in de comments!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!