Gotta Tem them all! Dit zou de slagzin moeten zijn van deze game, hoewel Pokémon-ontwikkelaar Gamefreak daar dan wel een stokje voor zou steken.

TemTem is een Monster Collector MMO (Massive Multiplayer Online). De game is dus vooral georiënteerd rond het samenspelen met andere mensen online. Vergelijkbaar met World of Warcraft, één van de meest bekende MMO’s.

Pokémon blijft hoe dan ook een grote inspiratie voor zo goed als elke Monster Collector game. TemTem haalt zijn inspiratie ook van Pokémon, maar wie doet dat nu niet? Pokémon zorgde zowat dat het Monster Collector genre op de kaart kwam te staan.

TemTem is nu een Early Access game die beschikbaar is sinds 21 januari op Steam. Tijdens de launch day van de game waren op YouTube heel wat Pokétubers de game aan het livestreamen. Helaas werden zij gehekeld door serverproblemen, waarschijnlijk hadden de ontwikkelaars dus de immense toestroom aan spelers onderschat. De game is dan ook een indie game uitgegeven door Humble Bundle en kwam tot stand met behulp van een kickstarter campaign.

Hoewel het slechts een indie game is, heeft de game zich wel ferm in de spotlight gezet. Pokémon fans, net zoals ik, vragen al jaren naar een MMO experience. Er zijn ook tal van fanmade Pokémon games te vinden. Zelf heb ik er ook een aantal van gespeeld, maar toch bleven we op onze honger zitten.

TemTem is zeker niet de eerste game die probeert om het Monster Catcher genre naar de MMO-wereld te brengen. Maar het is wel de eerste die er zo goed in slaagt. De graphics zien er fantastisch uit, de reviews zijn lovend en het ziet ernaar uit dat er heel wat potentieel in zit. Misschien een waardige tegenstander voor Pokémon, aangezien Pokémon op dit moment de volledige markt in handen heeft. Toch hier in het Westen, althans. Digimon was ooit een waardige tegenstander, maar daar wordt amper nog over gesproken.

Wat doet TemTem anders?

Natuurlijk zijn er andere monsters en andere typings. Het zou maar wat zwak zijn om de types van Pokémon over te nemen. Er zijn op dit moment 161 TemTems beschikbaar in het spel waaronder 86 verschillende soorten.

Afbeeldingsresultaat voor temtem battle

De gevechten verlopen wel iets anders. In plaats van het PP-systeem dat in Pokémon wordt gebruikt of het Mana-systeem dat in vele andere RPG’s worden gebruikt, wordt er in TemTem gewerkt met Stamina. Aanvallen vragen een bepaald aantal Stamina van de TemTem en wanneer deze op is zal je TemTem uitgeteld zijn waardoor deze niets meer zal kunnen doen. Zo moet je toch strategisch nadenken over welke aanvallen er haalbaar zijn en kan je ook voorspellen wanneer je tegenstander van TemTem zal veranderen. Ook hebben ze geleerd van een aantal “fouten” die Pokémon maakte. Als je Pokémon competitive speelt, weet je vast wel hoe frustrerend het is als je Pokémon paralyzed wordt van een Body Slam (die 30% kans heeft om dat te doen). In TemTem hebben ze ervoor gezorgd dat er zo weinig mogelijk willekeurige elementen in de gevechten zitten zodat het 100% tactisch wordt en je alles in rekening kan brengen zonder te hopen op een paralyze effect.

De game focust zich ook erg op het multiplayer aspect dat ik in het begin al aankaartte. Het is dan ook een MMO. Maar het is wel fijn om een monster collector samen te kunnen spelen met vrienden. Let’s Go Pikachu & Eevee waren de enige Pokémon games die je ook kon samen spelen. Helaas is het niet de volledige Pokémon ervaring aangezien dat de game zich baseerde op Pokémon Go. Het samenspelen in Let’s Go wordt ook wat saai aangezien de gevechten veel makkelijker zijn (want je speelt twee tegen één). Ik speelde Let’s Go samen met mijn zus, maar na de tweede gym had ik er al wat genoeg van. Pokémon is met de jaren steeds makkelijker en makkelijker geworden. De hardcore Pokémon fans zitten steeds op hun honger wanneer ze het verhaal spelen. Gelukkig is het competitive spel heel wat moeilijker.

BuyBuy?

Zelf heb ik TemTem nog niet aangeschaft. De reden is puur omdat het enkel op Steam verkrijgbaar is. Maar de game komt ook naar consoles. Een datum daarvoor is echter nog niet bekend. De game is dan voorlopig ook nog in Early Access. Er zal dus nog veel meer content bijkomen vooraleer de game uiteindelijk de consoles bereikt. Maar wanneer deze beschikbaar is op mijn main-console, de PS4, zal de titel meteen een plaatsje krijgen in mijn collectie.

Ik zie wel wat potentieel in TemTem, maar of het een tegenstander van de koning der Monster Collectors wordt, valt nog af te wachten. Hoe meer Monster Collectors, hoe beter. Dus daar lig ik al zeker niet wakker van.

En zo zie je mij, die nu wel wat spijt heeft dat ik de Kickstarter niet gesteund heb, en hopelijk ook jou, in the Gamerverse!

In dit artikel

TemTem

Ontwikkelaar: Crema

Uitgever: Humble Bundle

Platformen: Windows

Releasedatum: 21/01/2020

Koop deze game:

logo bol.com

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!