Het einde van de console war.

Binnen enkele dagen storten we ons volledig in de nieuwe generatie consoles met de PlayStation 5 en Xbox Series S/X, maar dat doen we niet zonder even terug te blikken op de verkoopcijfers van de vorige generatie consoles.

Moest de “console war” worden uitgevochten met pure feiten en statistieken, dan betekent dit nieuwsbericht het einde van de console war (graag gedaan). Beslist.nl verzamelde heel wat gegevens van de afgelopen consolegeneraties en zo krijgen we meer zicht op het succes van de consoles.

Het wordt moeilijk om het succes van de PlayStation 2 ooit te evenaren (meer dan 157 miljoen verkochte exemplaren), maar de PlayStation 4 komt aardig in de buurt met zijn bijna 114 miljoen verkochte exemplaren. De Xbox One moest het de afgelopen generatie met heel wat minder stellen, namelijk 48 miljoen exemplaren. Xbox-consoles verkochten gemiddeld 60% slechter dan PlayStation-consoles. Microsoft heeft de strijd om “best verkochte console” echter reeds een lange tijd geleden opgegeven, en richt zich nu volledig op het Xbox ecosysteem (Xbox consoles, Windows gaming en cloud gaming met Game Pass).

Hieronder vind je het volledige overzicht van alle consolegeneraties en hoeveel exemplaren ze verkochten. Voor het samenstellen van de lijst deed Beslist beroep op volgende bronnen: Microsoft, Sony, Tweakers.nl, VGChartz, VGSales en Wikipedia. Niet alle cijfers zijn 100% accuraat, want Microsoft geeft bijvoorbeeld geen verkoopcijfers van de Xbox One, maar desalniettemin zijn de cijfers gebaseerd op onderzoek van betrouwbare analisten.

Verkoopcijfers PlayStation

In aantal verkochte exemplaren

Sony PlayStation (1995): 74,34 miljoen

PS One (2000): 28,15 miljoen

PlayStation 2 (2000): 157,68 miljoen
PlayStation 2 Slim (2004)

PlayStation 3 (2007): 87,41 miljoen
PlayStation 3 Slim (2009)

PlayStation 4 (2013): 113,83 miljoen
PlayStation 4 Slim (2016)
PlayStation 4 Pro (2016)

Verkoopcijfers Xbox

In aantal verkochte exemplaren

Xbox (2001): 24,65 miljoen

Xbox 360 (2005): 85,80 miljoen
Xbox 360 S (2010)

Xbox One (2013): 48,38 miljoen
Xbox One S (2016)
Xbox One X (2017)

Tel je al de bovenstaande verkoopcijfers op, dan zie je dat er reeds een whopping 1,25 miljard consoles verkocht werden.

Gaan de next-gen consoles beter verkopen dan de PS4 en Xbox One? Drop je voorspelling in de comments!

In dit artikel

playstation 5

PlayStation 5

Merk: Sony

Categorie: Console

Koop deze hardware:

logo bol.com logo Amazon

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!