Ongeveer een jaartje na mijn ongezouten artikel over de Switch die het, volgens mij, niet goed deed op dat moment moet ik nu toch mijn mening bijstellen: de Switch is een fantastische console. Dit is waarom.

Ach, die Timon van één jaar geleden. Zo teleurgesteld in de Switch. Maar kan je het hem kwalijk nemen? Geen Super Smash, geen Pokémon, geen Fire Emblem. Zoveel dat hij niet had. Eén jaar geleden had ik slechts drie games in mijn Switch-verzameling. Als ik kijk naar wat ik nu heb, dan is dat best confronterend…

Wii U ports

babble

De reden waarom ik niet overtuigd was van de waarde van de Switch tijdens zijn eerste jaar, was omdat het nog lang wachten was op de echte exclusives en nieuwe games. De eerste lading games die eraan kwamen waren de enhanced Wii U ports: Wii U-games die opnieuw werden uitgebracht met wat extra’s. Als je een van de weinige mensen was die een Wii U had, was dat geen cadeau. Eerder een teleurstelling. Als een echte Nintendo fan koop je elke console die het bedrijf maakt. Met de Switch veegden ze de Wii U onder het tapijt. Eventjes doen of die nooit heeft bestaan. Mario Maker 2 is daar een recent voorbeeld van. Mochten ze de “2” uit de naam halen en er een subtitle aan hebben gegeven zoals “The Ultimate Coin Edition”, zou je geen verschil merken. Op zich dus gewoon Mario Maker, maar beter. Dat deden ze met nog vele andere Wii U exclusives. Pokkén Tournament, Mario Kart 8 en Captain Toad – Treasure Tracker werden allemaal uit het vergeten Wii U tijdperk gehaald en bij de nieuwe generatie Switch games geplaatst.

Switch exclusives

Gelukkig zijn er ondertussen al een heleboel games uitgekomen in slechts een jaar tijd die me helemaal van kamp hebben doen overlopen. Pokémon, Fire Emblem, Astral Chain stonden aan de overkant te roepen om toch naar de fanboy side te komen. Dat lukte ook uiteraard.

babble 2

Hoe kan het ook anders. Fire Emblem: Three Houses is zo’n fantastische game en onlangs waren er nog gamers boos omdat Astral Chain een exclusive was. Heb je dat ooit meegemaakt? Mensen die boos worden voor een exclusive? Komaan mensen, get it together.

Maar de Switch heeft nu al veel betere exclusives, zonder de Wii U ports meegerekend, dan een jaar geleden. Dat was dan ook wel nodig, zeker voor mij. Aangezien alles wat ook speelbaar is op de PlayStation, zal ik voor die console kopen. #SorryNotSorry

Heb je dat ooit al meegemaakt? Mensen die boos worden voor een exclusive? Komaan mensen, get it together.

Mijn Library

Mijn library aan Switch games is ondertussen al verviervoudigd. Van drie games ben ik naar 12 games geklommen. Het grappige is dat mijn collector editions ook verviervoudigd zijn. Ik heb nu dus vier collector editions in mijn collectie staan, allemaal voor de Switch. Collector Editions zijn altijd risky om te kopen, je weet nooit of de game echt wel goed zal zijn. Daarom heb ik ook altijd twijfels om een dergelijke editie te kopen. Het is ook altijd wel wat duurder dan de gewone game. Wanneer je zelfs een jaartje wacht, is de game al heel wat afgeprijsd. Met Collector Editions heb je echter nooit zoveel tijd, aangezien ze telkens in een flits uitverkocht zijn.

Octopath Traveler, Super Smash Ultimate, Fire Emblem – Three Houses en Link’s Awakening zijn de Collector Editions die ik nu in handen heb. Hier even een lijstje van mijn library:

 • Donkey Kong Country – Tropical Freeze (die had ik nog niet op de Wii U)
 • Tetris Battle Royale
 • Mario + Rabbits – Kingdom Battle
 • Octopath Traveler (Collector Edition)
 • Super Smash Ultimate (Collector Edition)
 • Fire Emblem – Three Houses (Collector Edition)
 • The Legend of Zelda: Link’s Awakening (Collector Edition)
 • The World Ends With You
 • Mario Odyssey
 • Just Dance 2019 (don’t judge me)
 • Ambition of the Slimes
 • Yoshi’s Crafted World

Zoals je ziet zijn het de exclusives die de plak zwaaien.

Switchen tussen handheld en home-console

Ondertussen zijn er een aantal games in de lijst die ik liever handheld speel dan op de tv. Zoals mijn verslaving op dit moment: Fire Emblem – Three houses. Dit is vooral omdat het wat moeilijk leesbaar is en er veel tekst is in het spel. Gesprekken en keuzes zijn hier erg belangrijk in, vandaar dat het beter is deze dicht bij je te hebben.
Ik heb dan ook wel de neiging om strategische games liever in handheldmodus te spelen. Een paar uur gevechten leiden tussen de warme dekentjes in je bed is het beste wat er is, toch? Dan is het wel handig om tussen die twee speelvormen te kunnen switchen (see what I did there). Helaas wordt dit het einde van het tijdperk van de 3DS aangezien er nu ook al Switch Lites op de wereld gezet zijn. Ik ben nog steeds teleurgesteld in de New 3DS exclusives, maar dat is een ander verhaal…

Mr. Steal yo game

Ondertussen heeft de Switch meer en meer games in zijn greep, waaronder ook een aantal Xbox ex-exclusives. Zeg dat maar eens driemaal achter elkaar: Xbox ex-exclusives. Switch voegde een tijdje geleden Cuphead aan zijn collectie toe en daarna Super Lucky’s Tale. Hoewel Microsoft heeft gezegd dat ze zullen zorgen dat hun exclusives op andere platformen beschikbaar zullen zijn vind ik de exclusives nog altijd meer een machtsvertoon. Deze games zijn alleen bij ons te verkrijgen. You must choose.

My Wishlist

De games die nog moeten toegevoegd worden aan mijn collectie zijn: Cuphead, Cadence of Hyrule en Super Dragon Ball Heroes. Cuphead heb ik nog niet voor de Xbox en aangezien ik mijn vertrouwen in de Xbox One helemaal kwijt ben, kies ik dan ook voor de Switch-versie. Dragon Ball Heroes is dan weer een game die in mijn perspectief nog te prijzig is op dit moment. Dat wordt dus wachten op een korting.
Cadence of Hyrule is dan één van mijn favoriete indies; Crypt of the Necrodancer in een Zelda jasje. Nu zitten er nog eens achievements in de game waardoor ik nog meer gebrand ben om deze game te platten of… ik bedoel… te achieven?

The Future

Ik ben er volledig van overtuigd dat ik volgend jaar nog gelukkiger zal zijn met de Switch als je ziet wat er nog allemaal aan zit te komen. Luigi’s Mansion 3 komt er nog dit najaar aan samen met Pokémon Sword en Shield. Ik speel beter nog wat games uit voor deze eraan zitten te komen…

In 2020 kijk ik nog uit naar Town, de nieuwe IP van GameFreak, Gods en Monsters, de rare Zelda-like game die ons deze E3 werd geteased, en Bayonetta 3. 2020 zal vast nog veel meer met zich meebrengen dan deze drie games. Ik ben benieuwd wat Nintendo nog allemaal voor ons in petto heeft.

Retro

babble3 5

Wanneer we over de toekomst praten, moeten we ook eens over het verleden praten. Nu ik eindelijk Nintendo Online heb, dankzij mijn fantastische Tetris 99 aankoop (beste Battle Royale evah), kan ik beginnen genieten van de extra functies die komen met dit abonnement. Je kan het wat vergelijken met PS Plus, alleen krijg je in plaats van soms goede of minder goede games, een library aan all-time classics. Top als je een fan bent van retro gamen net als ik. Alleen jammer dat ik nu al de SNES Classic heb staan…

Conclusie

Het is simpel, de Switch is een must-have, zeker als je een gen-skipper bent (die de Wii U dus nooit in huis heeft gehaald). De indiegames spoelen aan in duizendtallen en de Nintendo Switch exclusives vormen nu al een collectie die zijn mannetje kan staan tegen die van PlayStation. Mochten ze me de keuze geven tussen de PlayStation 4 of de Switch, ik zou het niet weten. Eén jaar geleden zou ik zonder twijfelen voor de PlayStation hebben gekozen, maar ondertussen heeft de Switch al een naam voor zich gemaakt om u tegen te zeggen. Stop nu maar met twijfelen, de Switch is er voor iedereen.

En zo zie je mij, die toch maar heeft bezweken onder de charmes van deze console, en hopelijk ook jou, in the Gamerverse!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!