Door de quarantaineperiode hebben we allemaal wat meer tijd om na te denken over alle aspecten van onze levens. Misschien wel te veel tijd. Wat we ooit voor lief namen, trekken we nu in twijfel. Eeuwenlang zwoer ik bij console gaming en waren pc-gamers voor mij “mensen met te veel geld”. Als gaming journalist kan je je echter niet laten leiden door emoties, je moet je best doen om de motieven van alle partijen te begrijpen en vervolgens je eigen eerlijke mening vormen. Ik maakte de balans op tussen console gaming en pc gaming, en wat er toen gebeurde geloof je nooit… Nu ja, het staat gewoon in de titel van dit stuk.

Tegenwoordig kan je me ook geregeld vinden op Twitch. Daar zie je me alle kracht uit mijn MacBook persen om toch een deftige stream te kunnen aanbieden. Die nieuwe hobby heeft me dan ook aan het denken gezet, zeker met de nakende release van de PlayStation 5 en Xbox Series X. Is console gaming nog wel de way to go voor mij? Of is het gras toch groener aan de andere kant. Stroomt er dan toch wat pc gamer bloed door de aderen van deze console fanboy? Ik ging op zoek naar mezelf, en vooral, naar de feiten.

Ik ontdekte dat pc gaming toch meer voordelen biedt dan in eerste instantie gedacht. Een paar redenen:

Geen kosten om online te spelen

“Een console is zoveel goedkoper dan een gaming pc!” Is it? Is it really? Bij aankoop misschien, maar tegenwoordig zijn er wel meer zaken die heel goedkoop lijken bij aanschaf maar na verloop van tijd wel aardig oplopen. Abonnementsdiensten bijvoorbeeld. “Oh, het is maar 10 euro per maand!” Dat je na drie jaar zo’n 360 euro hebt betaald voor iets dat je niet eens zoveel gebruikt, daar sta je misschien niet eens bij stil. Voor pc gaming heb je helemaal geen PlayStation Plus of Xbox Live nodig om online te kunnen spelen. Je hebt enkel een deftige internetverbinding nodig, maar ook voor console gaming heb je die nodig. Met andere woorden: 1-0 voor pc gaming.

Daar verschuilt zich meteen het eerste voordeel van pc gaming en het zet meteen de trend voor de belangrijkste beweegreden van mijn overstap naar pc gaming. Als mens worden we nu eenmaal niet graag geraakt in onze portefeuille.

PC gaming is duurder in aanschaf, maar op lange termijn een voordeligere investering dan een console.

Betere hardware voor je geld

Een van de grootste misverstanden is dat pc-gamers jaarlijks hun GPU moeten upgraden voor 600-700 euro om de gaming industrie een beetje bij te kunnen benen. Als je echter om de viertal jaar je GPU een upgrade geeft, dan lukt het ook prima. De laatste games zal je misschien niet meer in ultra-instellingen kunnen spelen, maar ondertussen kan je wel rustig sparen voor een nieuwe GPU en de graphics zullen er waarschijnlijk even goed (of zelfs beter) uitzien dan op een console. Dus neen, pc-gamers moeten jaarlijks geen kosten maken van 700 euro voor hun rig. Sommigen doen het wel omdat het hun passie is, maar het is zeker geen vereiste. Net zoals het geen vereiste is om in het midden van de consolecyclus een PlayStation 4 Pro upgrade of Xbox One X te kopen.

gaming pc hardware
Je maakt een gaming pc zo duur als je zelf wil.

De PS4 en Xbox One kostten bij lancering zo’n 400 euro. Daarvoor kreeg je een harde schijf van 500GB, dus reken meteen nog maar eens de kost erbij om de harde schijf te upgraden of een externe harde schijf om aan je systeem te koppelen. Kortom, we rekenen op 500 euro voor een console die games aan 1080p kan spelen. Voor datzelfde geld kan je gerust een gaming pc bouwen die de grafische prestaties van de console evenaart. Toegegeven, waarschijnlijk wil je het béter doen dan een console en uiteraard wil je een beetje een toekomstgericht systeem, zodat je gedurende 5 jaar of meer de nieuwste games probleemloos kan spelen. Verreken echter even de goedkopere games op pc, de kosten voor PlayStation Plus of Xbox Live die je uitspaart en de dure controllers die je niet meer moet kopen, en dan kan je alvast wat meer geld vrijmaken voor je gaming pc. Bij een gaming pc betaal je de grootste kost dus vooraf, terwijl dat via console gaming meer gespreid is. Maak je achteraf echter het prijskaartje op, dan komt de gemiddelde gamer duurder uit met console gaming dan met pc gaming.

De markt van digitale games op pc heeft een groot voordeel: concurrentie.

Goedkopere games

Vervolgens zijn er de games. Voor een nieuwe consolegame betaal je makkelijk 60 tot 70 euro en het duurt vaak een hele tijd vooraleer de game voor het eerst een prijsdaling krijgt. Op pc gaat het allemaal wat sneller, want daar is er concurrentie. Er is Steam, Uplay, Epic Games Store, Rockstar Games Launcher, Battle.net, Origin, etc. Het is geen pretje dat er zoveel verschillende stores en launchers nodig zijn, maar het zorgt wel voor concurrentie tussen deze stores. En zoals je weet, is concurrentie goed voor de klant. Op de consoles hebben Sony en Microsoft niemand om mee te concurreren op de digitale markt, wat ervoor zorgt dat de prijzen vaak een stuk hoger liggen dan de pc-varianten. En goedkopere digitale game stores zijn niet het enige voordeel van pc gaming, want dan zijn er ook nog de interessante abonnementsdiensten en freebies.

Met een abonnementsdienst zoals Xbox Games Pass Ultimate wordt pc-gaming bijvoorbeeld nog een stuk aantrekkelijker, zeker wanneer je weet dat Microsoft steeds meer games simultaan lanceert op pc en Xbox. Voor Microsoft maakt het allemaal niet veel uit op welk systeem je speelt, zolang je maar in het Microsoft-ecosysteem blijft. Regelmatig worden er ook gratis games weggegeven, zoals op Origin, Uplay, de Epic Games Store en meer. Tot slot kan je via Humble Bundle ook heel goedkoop topgames scoren. Kortom, genoeg manieren om goedkoop aan je trekken te komen.

epic games store
Voor pc zijn er meer dan genoeg manieren om topgames gratis of goedkoop te scoren.

Eigen keuze in hardware

Heb je een console, dan heb je weinig keuze in de controller. Als de DualSense-controller van de PS5 je niet bevalt, dan heb je er weinig tegenin te brengen. Andere bedrijven gaan ongetwijfeld alternatieven op de markt brengen, maar die werken zelden even goed als de originele controller. Op pc heb je echter een eindeloze keuze aan toetsenborden aan muizen, en ze werken allemaal op jouw systeem. De tijden waarin je 70 tot 80 euro betaalde omdat je controller het liet afweten (de originele DualShock 4-controller had een fabricagefout waarbij de thumbsticks snel afsleten en de Switch Joy-Cons hebben te kampen met Joy-Con drift), zijn voorgoed voorbij. Voor datzelfde geld heb je een professionele gaming muis waar je jaren plezier van hebt. En bovendien, een toetsenbord en muis speelt toch zoveel fijner dan een controller. Je hebt meer het gevoel een deel te zijn van de game, iets wat je bij een controller een pak minder hebt. Dat ligt ook aan het feit dat je de game meer op afstand beleeft omdat je verder van je scherm zit. Niets mooier dan ’s avonds in je pc-cocon te kruipen en volledig het tijdsbesef te verliezen.

Bij pc gaming heb je een grotere betrokkenheid bij je game, terwijl je bij console gaming vaak letterlijk en figuurlijk verder weg van je game zit.

Je hebt toch een pc nodig

Deze geldt minder voor mij, aangezien ik voor mijn dagdagelijkse taken toch altijd de voorkeur geef aan Mac. Maar, als je een Windows-gebruiker bent, dan heb je toch sowieso een goede pc nodig. Koop je een gaming pc, dan heb je meteen ook een pc waar je probleemloos op kan werken. Wat is nu handiger dan het credo ‘work hard, play hard’ te kunnen uitoefenen op hetzelfde systeem.

Exclusiviteit is niet meer wat het geweest is

Op pc heb je simpelweg een pak meer games dan op console, dus je kan meer games uitproberen. Akkoord, sommige exclusives zal je niet kunnen spelen, maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig AAA-games die gedurende een volledige generatie enkel op dezelfde console blijven. De meeste exclusives zijn tijdelijk, en zelfs first-party games komen na verloop van tijd ook naar pc. Kijk bijvoorbeeld naar Horizon: Zero Dawn en Death Stranding, twee PlayStation-exclusives die uiteindelijk ook naar pc komen. De backslash voor de pc-release van Horizon: Zero Dawn was enorm, maar gamers zullen er maar aan moeten wennen dat exclusiviteit steeds een minder belangrijke rol gaat spelen.

horizon zero dawn screenshot
Zelfs gigantische first-party AAA-kleppers komen tegenwoordig naar pc.

PS5 in de budgetbak

Mijn favoriete is genre is action-adventure en Sony is nu eenmaal de absolute koning van dit genre. Dus uiteraard ga ik ooit wel een PS5 kopen om al die PlayStation-exclusieve action-adventure games van Sony te beleven, mits Sony ze dan nog niet heeft gelanceerd op PC (zie Horizon Zero Dawn en Death Stranding die beiden binnenkort naar pc komen).

Stel je voor dat je nu pas een PlayStation 4 koopt, wanneer de console op het einde van zijn leven is. Je vindt de console voor een prikje en alle heetste AAA-games zoals God of War en Marvel’s Spider-man zijn voor 20 euro of minder te krijgen. Of, je leent ze van vrienden want die hebben ze natuurlijk allang uitgespeeld. Misschien heb je zelfs een bibliotheek in de buurt waar je de games kan lenen. Zo beleef je al die toppers alsnog, en dat voor een veel lagere prijs.

nintendo switch animal crossing
Een Switch blijft sowieso een deel van mijn regime, mijn eiland managet zichzelf niet.

Conclusie

De gamingwereld verandert en in mijn ogen is het steeds minder interessant om een console gamer te zijn. Exclusiviteit is grotendeels aan het vervagen en de focus ligt steeds meer op het bieden van live services. Dus niet: elk jaar een nieuwe Call of Duty, maar wel: één Call of Duty (Warzone) die constant wordt bijgewerkt aan de hand van updates. Een gaming pc is dan wel een stuk duurder in aanschaf, maar op lange termijn kom je goedkoper uit. Zeker als je kijkt naar het totale aantal uren dat je je pc gebruikt versus het aantal uren waarin je je console gebruikt. Vanuit dat opzicht is een gaming pc simpelweg de betere investering.

Dat wil echter niet zeggen dat ik de PS5 volledig aan mij laat passeren. Wanneer de console na enkele jaren goedkoop te vinden is en alle grote AAA-kleppers in de budgetbak liggen, trek ik me met plezier enkele maanden terug om die verloren ervaringen in te halen. Daarnaast geniet ik ook nog steeds van mijn Nintendo Switch, dus console gaming is sowieso niet volledig verbannen uit mijn leven.

Haal jij de PS5 of Xbox Series X meteen in huis of zweer je bij pc gaming? Laat het ons weten in de comments!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

2 reacties

 1. Timon

  De PS5 zal ik niet meteen aanschaffen. Met de reden dat ik eventjes zal wachten tot er één of andere limited edition uitkomt. Een limited edition console lijkt me wel iets mooi voor in mijn collectie. Op PC gamen vond ik altijd al storend. Met consoles heb je veel minder problemen dan je met een PC zou hebben wat gamen betreft. Errors opzoeken, prutden aan instellingen… bach. Bij consoles is het de schijf erin, een update of twee en eraan beginnen. Op PC durf ik wel eens een aantal digitale PC-only games te kopen. Digitaal heeft de PC wel meer games ind e aanbieding en goedkoper. Maar ik ben ook een verzamelaar. Voor mij blijft het leuk om te staren naar mijn fysieke collectie van games en mijn vrienden raar te laten kijken naar me met de gedachte: “Die heeft een probleem”.

  • Thibault

   De eenvoud is inderdaad wel een dingetje, gewoon de schijf in je systeem proppen en klaar. Op pc stoot je inderdaad al eens sneller op een probleem omdat er ergens een compatibiliteitsprobleem is.

   Maar, door die eenvoud geef je ook wel een stuk vrijheid op. Op pc kan je bij games bijvoorbeeld veel meer (grafische) instellingen tweaken zoals motion blur, depth of field, etc. En uiteraard heb je ook mods, wat je dan weer niet hebt op consoles.

   Voor een verzamelaar is een pc inderdaad ook minder aantrekkelijk, want alles is nu eenmaal digitaal. Laten we hopen dat er enkele goede cross-play games verschijnen zodat we alsnog samen kunnen gamen!

   En geen zorgen, ik zal je altijd zien als de man met een probleem <3

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!