De emotionele rollercoaster begint hier.

Hopelijk zijn je emoties er klaar voor, want The Last of Us Part II komt vrijdag 19 juni inslaan als een bom. Met deze samenvatting van het verhaal, weet je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met het vervolg.

Het is ondertussen al zo’n zeven jaar geleden sinds The Last of Us verscheen. De game is je vast heel goed bijgebleven, maar toch is het verhaal al wat vertroebeld in je herinneringen. Tijd voor een opfrissing!

Spoiler alert voor het verhaal van The Last of Us (Part 1, 2013)

Onze emotionele rollercoaster begint bij het huis van Joel, een man die in de bouw werkt en samen met zijn jonge dochter Sarah leeft. Op een avond zitten Sarah en Joel samen op de bank, terwijl Sarah Joel een horloge geeft voor zijn verjaardag. Later die avond slaat het noodlot echter toe wanneer hun geïnfecteerde buur plots bij hen in de woonkamer staat. Joel wordt gedwongen om hem neer te schieten. Buurman Jimmy is dood, maar het zombie-killer instinct van Joel leeft.

Het horloge dat Joel van Sarah krijgt heeft hij zelfs in Part II nog om.

Joel en Sarah hergroeperen met zijn Joel’s broer Tommy en in de auto proberen ze om naar een veilige omgeving te rijden. Ze worden echter aangereden en – terwijl ze geïnfecteerden van zich afslaan – moeten ze te voet verder. Sarah is echter gewond aan haar knie door het auto-ongeval, waardoor ze gedragen moet worden door Joel. Het duo kan nipt ontsnappen aan de geïnfecteerden, maar komt oog in oog te staan met een militair. Die krijgt via zijn oorstuk door om zowel Joel als Sarah te elimineren uit voorzorg.

Joel kan de kogels ontvluchten terwijl Tommy de militair doodschiet, maar al snel ontdekt hij dat Sarah minder geluk heeft gehad. Ze is ernstig gewond en sterft in de armen van Joel. Een iconisch moment in de gamegeschiedenis. Als er typefouten staan in de tekst hieronder, dan komt dat omdat ik mijn toetsenbord niet goed kan zien door mijn betraande ogen.

Here come the waterworks… 😭

Fast forward naar twintig jaar later. Joel (over)leeft in Boston als een smokkelaar samen met Tess. Tess laat weten dat ze onderweg werd aangevallen door een groep van Robert, een wapenhandelaar die eerder wapens van het duo had gestolen. Samen zoeken ze Robert op. Voordat ze hem vermoorden, laat hij weten dat hij de wapens gestolen heeft voor een factie genaamd The Fireflies. Ze leren dat de Fireflies een factie is die tegen de militaire onderdrukking strijdt.

Joel en Tess: een smokkelaarsduo met pit

Marlene, de leider van The Fireflies maakt een deal met het duo. Ze krijgen alle wapens – en wat extra – terug, wanneer ze iets uit de stad kunnen smokkelen. Het duo gaat akkoord en ze ontdekken dat de smokkelwaar in feite een persoon is, namelijk de 14-jarige Ellie.

Joel ontmoet Sarah 2.0, euh, ik bedoel Ellie.


De smokkeltocht komt al snel tot stilstand, want het duo komt ook in oog met enkele militairen die Joel, Ellie en Tess scannen voor infecties. Joel en Marlene blijken – zoals verwacht – clean te zijn, maar voordat de militair Ellie kan scannen, plant ze haar mes in zijn been. Joel en Tess maken hun handen vuil om de overige militairen neer te leggen, en Ellie onthult haar geheim: ze loopt al drie weken lang rond met een beet van een geïnfecteerde.

We ontdekken Ellie haar geheim: ze heeft een beet van drie weken oud

Ellie lijkt dus de enige te zijn die gebeten is, maar niet getransformeerd is naar een zombie. Daarom gelooft ze dat zij de sleutel is voor een vaccin, en ze overtuigt Joel en Tess om verder te gaan met de smokkeltocht. Na tal van geïnfecteerden uit de weg te ruimen, arriveren ze bij het verzamelpunt waar enkele Fireflies de groep zou staan opwachten. Daar treffen ze echter de levensloze lichamen van de Fireflies aan. Alsof dat niet genoeg is, onthult Tess dat ze gebeten is.

Hier stopt het avontuur voor Tess

Tess smeekt Joel om verder te gaan met de tocht, want ze gelooft er resoluut in dat Ellie de redding van de mensheid is. De groep wordt omsingeld door militairen, maar Tess geeft haar leven om Joel en Ellie te beschermen. Het duo besluit om op zoek te gaan naar zijn broer Tommy, die vroeger ook een Firefly was.

Zo komen ze terecht in het vijandige territorium van The Hunters. Opnieuw vechten ze zich een weg door het vijandige gebied en zo ontmoeten ze de broers Henry en Sam die proberen om de stad te verlaten. Op aanraden van Henry, trekt de groep naar een radiotoren waar spullen te vinden zijn. De groep overnacht samen en de volgende ochtend wil Ellie het kleine broertje Sam wekken. Daar wordt ze echter aangevallen door Sam, die nu een geïnfecteerde blijkt te zijn. Joel probeert Sam te doden, maar Henry is hem te snel af en doodt zijn eigen kleine broer. Henry, kapot door het verdriet, ziet geen uitvlucht en schiet zichzelf door zijn hoofd.

In een mum van de tijd wordt de groep uitgedund met de helft.

Het duo wordt onverwacht herenigd met Tommy, die nu getrouwd is met Maria en samen runnen ze een nederzetting voor overlevenden. Joel vraagt aan Tommy of hij Ellie van hem kan overnemen, en Ellie kan overleveren aan The Fireflies. Ellie ontdekt echter Joel zijn plan en ontvlucht de nederzetting ontzet.

De relatie tussen Joel en Ellie kent een dipje

Joel verandert uiteindelijk van mening en besluit om de reis met Ellie verder te zetten. Ze arriveren bij het labo, maar daar zijn er geen Fireflies te bespeuren. Ze vinden er enkel een dictafoon die hen vertelt dat alle Fireflies naar het Saint Mary’s Hospital in Salt Lake City zijn getrokken. Wanneer het duo wil vertrekken, worden ze echter aangevallen door andere (onbekende) mensen. Joel is ernstig gewond en Ellie gaat in full survivor-mode om Joel in leven te houden.

Ellie probeert koste wat kost Joel in leven te houden. How the tables have turned…

Terwijl Ellie jaagt op voedsel en medicijnen, komt ze in contact met David en James. Ze sluiten een deal waarbij David en James het dier krijgen waar Ellie op joeg in ruil voor medicijnen. Terwijl James de medicijnen gaat halen, worden David en Ellie overrompeld door geïnfecteerden die ze samen verslaan. Het blijkt echter dat David niet zo onschuldig is, want hij verklapt aan Ellie dat zijn mannen degene waren die Joel en Ellie aanvielen in het labo. Het komt tot een Mexican standoff, maar David laat Ellie vertrekken met het medicijn.

Het blijkt dat David niet te vertrouwen is. Wie had dat nu kunnen denken!

Ellie dient het medicijn toe aan Joel, maar ze ontdekt dat het plan van David nog niet is afgelopen. David en James hebben Ellie namelijk gevolgd, en Ellie probeert om ze weg te lokken van Joel. David houdt Ellie gevangen en sluit haar op. David zijn gruwelijke geheim komt naar boven: het is een kannibaal. Hij heeft echter geen plannen om Ellie op te eten, maar wil haar houden als gezelschap. Totaal niet raar…

De bron van David zijn kwaadaardigheid komt aan het licht: hij is gewoon hangry.

We wisselen van personage, want ondertussen is Joel terug aan de betere hand dankzij het medicijn. Hij gaat op zoek naar Ellie door de volgelingen van David te volgen en martelen. Ondertussen is Ellie echter onhandelbaar (ze heeft onder andere de vinger van David gebroken) en David wisselt van mening: hij kan niet wachten om Ellie in stukjes te hakken.

Ellie blijkt onhandelbaar als huisdier, dus David wil haar in stukjes hakken

Net op het moment wanneer David Ellie de fatale doodsteek wil toedienen, onthult Ellie dat ze geïnfecteerd is. Met die afleiding, pakt ze het hakmes en plant het in James zijn nek. Ze vlucht van David, maar komt uiteindelijk toch weer oog in oog te staan met hem. De twee temperamentvolle personages zitten nu opgesloten in een brandend restaurant en in een epische boss fight kan Ellie haar aartsrivaal voorgoed omleggen. Ze verliest de controle over zichzelf en blijft furieus inhakken op David, maar daar is Joel om haar te kalmeren.

Het is duidelijk dat Ellie niet meer zo onschuldig is.

Het duo arriveert uiteindelijk in Salt Lake City en ze banen zich een weg naar de basis van de Fireflies. Onderweg vindt er een ander iconisch moment uit de game geschiedenis plaats. Het duo ontmoet enkele vriendelijke giraffen, en Joel probeert Ellie op andere gedachten te brengen. “Je weet dat je dit niet hoeft te doen,” zegt Joel. Maar Ellie is gedecideerd in haar keuze. “Na alles wat we hebben meegemaakt… dat kan niet voor niets zijn.”

Een iconisch giraffenmoment.

Op weg naar de Fireflies, heeft het duo echter een ongeluk en ze belanden in het water. Ellie – die niet kan zwemmen – spoelt bewusteloos aan op het droge. Joel probeert haar te reanimeren, maar wordt bewusteloos geslagen door een Firefly. Joel wordt wakker in een ziekenbed, waar Marlene Joel begroet. Joel leert echter dat Ellie op dit moment wordt geopereerd om een vaccin uit haar te halen, maar het is duidelijk dat Ellie de operatie niet zal overleven. Joel neemt het heft in eigen handen, en elimineert alle Fireflies om zich zo een weg te banen naar de operatiezaal. Hij kan Ellie nog net op tijd van de operatietafel redden. Net wanneer hij wil vluchten met Ellie, wordt hij echter onder schot gehouden door Marlene.

Een ander iconisch moment, maar dat hebben we al een paar keer gezegd.

Marlene probeert Joel ervan te overtuigen dat dit is wat Ellie zou willen: haar leven opgeven om zo de mensheid te kunnen redden. Joel – de harde bikkel die hij is – vermoordt Marlene en vlucht met Ellie. Maar nu komt het, de twist die ervoor zorgt dat we niet kunnen wachten om met Part II aan de slag te gaan.

Wanneer Ellie in de auto ontwaakt, vraagt Ellie wat er gebeurd is. Joel vertelt haar dat er nog veel andere personen zoals Ellie zijn, namelijk mensen die immuun zijn voor het virus. Hij vertelt haar dat er niet meer wordt gezocht naar een tegengif. Op het einde van de game begint Ellie echter te twijfelen aan Joel zijn verhaal. “Zweer tegen mij dat alles wat je hebt gezegd over de Fireflies waar is,” zegt Ellie. “Dat zweer ik,” liegt Joel. En zo eindigt The Last of Us.

En met deze leugen van het grootste kaliber eindigt het verhaal van The Last of Us

Ontdekt Ellie de waarheid? Hervat ze de tocht naar een tegengif? We weten het vanaf 19 juni, wanneer The Last of Us Part II eindelijk in de winkelrekken ligt.

In dit artikel

the last of us part 2 boxart

The Last of Us Part II

Ontwikkelaar: Naughty Dog

Uitgever: Sony Interactive Entertainment

Platformen: PlayStation 4

Releasedatum: 19/06/2020

Koop deze game

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Write A Comment

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!