Update (22 maart om 11u15)

GameStop is dan toch bezweken onder de (publieke) druk en sluit al zijn winkels in de Verenigde Staten. Om het bedrijf toch draaiend te houden, voorziet de winkel een soort van drive-in zodat klanten toch hun bestellingen kunnen ophalen. Uiteraard kan er ook nog steeds worden besteld via de webshop zodat bestelling thuis geleverd worden.

“Onze prioriteit is en blijft het welzijn van onze medewerkers, klanten en zakenpartners,” zegt GameStop CEO George Sherman. “We zijn standvastig geweest in het naleven van de bevelen van de CDC en de lokale overheid in al onze gemeenschappen.” Dit statement staat echter in schril contrast met de getuigenissen van enkele medewerkers, zie hieronder.


Origineel bericht (20 maart 2020 om 11u)

In de strijd tegen COVID-19 worden alle niet-essentiële winkels gevraagd om de deuren te sluiten. Enkel essentiële zaken zoals dokterspraktijk, apothekers en postkantoren mogen openblijven. Ook Game Mania sloot de deuren, maar het Amerikaanse GameStop weigert te plooien en houdt de deuren voorlopig open.

Volgens IGN weigert GameStop voorlopig om de deuren te sluiten omdat ze zichzelf zien als een essentiële onderneming die ook in deze crisis moet openblijven. Hun redenering is namelijk dat ze items verkopen zoals webcams, microfoons, muizen, toetsenborden, monitoren en meer. Die items hebben mensen nodig om thuis te kunnen werken. In de lijst zijn geen games of consoles te vinden.

Bezoek van autoriteiten

Enkele GameStop-winkels hebben ook reeds bezoek gekregen van de autoriteiten die een sluiting proberen te forceren, dat blijkt uit een interne memo van het bedrijf aan zijn medewerkers. “We hebben meldingen ontvangen van lokale autoriteiten die onze winkels bezoeken in een poging om een sluiting af te dwingen ondanks onze classificatie,” staat in de memo geschreven. Winkelmanagers mogen indien nodig het onderstaande document verstrekken aan de wetshandhaving.”

We krijgen geen schoonmaakproducten, terwijl GameStop klanten vertelt dat we ze wél krijgen.

Ontevreden medewerkers

Verschillende anonieme medewerkers van GameStop hebben hun mening geventileerd bij IGN. “GameStop brengt zijn medewerkers in gevaar voor COVID-19,” schrijft een van de medewerkers. “Ze sluiten de winkels niet en bieden geen betaald verlof aan. Ze pushen medewerkers om evenementen te promoten die mensengroepen naar de winkels lokken.” Ondertussen heeft GameStop wel de middernachtlanceringen voor Doom Eternal en Animal Crossing: New Horizons opgeschort. Ze kozen er ook voor om Doom Eternal vroeger te verkopen dan gepland in een poging om de mensengroepen beperkt te houden.

Een andere medewerker laat zich uit over een ander zorgwekkend feit. “We krijgen geen schoonmaakproducten, maar GameStop vertelt zijn gasten nog steeds dat we ze wel krijgen en dat veelgebruikte oppervlaktes worden schoongemaakt.”

Het lijkt er dus niet even zuiver aan toe te gaan bij GameStop, om het zacht uit te drukken. De winkelketen zit al langer in moeilijke papier, dus wellicht willen ze de deuren koste wat kost openhouden om een faillissement te vermijden. Om daar echter de veiligheid van de medewerkers mee op het spel te zetten, valt echter door niemand goed te praten.

Is de keuze van GameStop begrijpelijk of moeten ze meteen hun deuren sluiten? Deel je mening in een reactie.

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!