Eindelijk is het zover! Het wachten is voorbij. Ondertussen mag ik hopen dat iedereen deze game al in handen heeft, digitaal of fysiek. Ik begon een goeie week geleden met de originele Final Fantasy VII op de PS4 met het idee om deze uit te spelen voor ik de remake in handen had. Maar toen kreeg ik een beter idee...

Origineel vs. Remake

Wat betreft Final Fantasy heb ik niet veel ervaring. Ik heb een tal van spin-offs gespeeld (World of Final Fantasy, Dissidia, Tactics, Chocobo’s Mystery Dungeon). De enige echte main-title die ik heb gespeeld is Final Fantasy XIV. Die game was geweldig. Het verhaal was wat ingewikkeld en ik moest na de game toch wel een 20 minuut lange video bekijken om te begrijpen wat er net allemaal gebeurd was, maar de gameplay! De gameplay van Final Fantasy VII Remake lijkt erg op die van Final Fantasy XIV. Toen ik demo speelde betrapte ik me echter erop dat ik nog de controls wou gebruiken van FF 15. Dat wil maar aantonen hoe vertrouwd de gameplay-stijl voelt.

Een dikke 20 jaar geleden was de gameplay van Final Fantasy games echter heel anders. De Final Fantasy games waren toen een keiharde RPG. Ik dacht, waarom speel ik ze niet naast elkaar? Ik speel een deel van de originele game en dan speel ik tot daar in de Remake. Zo kan ik ze perfect vergelijken met elkaar.

Voor velen onder jullie zal het een nostalgische trip zijn. Voor mij is het echter een hele belevenis.

Wat is er zo anders?

Eerst en vooral is de grafische stijl natuurlijk tienduizend keer beter. Onze technologie is volledig anders dan 20 jaar geleden. Zeker op het gebied van technologie, evolueert de wereld namelijk snel. Onze systemen kunnen geweldige dingen afspelen en creëren. Maar een goede game hangt niet echt af van graphics, tenzij het gaat over Tifa, daar valt niet in te discussiëren.

Zoals ik al zei is de gameplay real-time action in plaats van je traditionele RPG. Ik geloof dat ik real-time boven een traditionele RPG zou plaatsen, maar ik blijf een fan van beide gameplaystijlen.

Het derde puntje is het verhaal. Ik heb nu 5 uur gameplay tijd in beide games. In de remake zit ik nog lang niet zo “ver” als ik zit in de originele game. Er zijn ook al tal van dingen gebeurd in de remake waar ik nog niets van af wist in de originele game. Of het verhaal volledig hetzelfde is? Ik heb geen idee en ik wil ook niet gespoiled worden. Hoewel in beide games dezelfde personages voorkomen, heb ik het gevoel dat ik twee volledig andere games aan het spelen ben.

Remake vs remaster

Misschien moet ik nog eventjes kort aankaarten wat het verschil precies is tussen een remake en een remaster.

Remaster

Een remaster brengt betere graphics met zich mee. Soms ook een paar verbeteringen qua gameplay. Het gaat dan meestal over een game die op een vroegere console speelbaar was. Zo heb je bijvoorbeeld The Last of Us die origineel op PS3 verscheen en uiteindelijk ook naar PS4 kwam.

Remake

Een remake is het origineel nemen en daar heel wat (meestal toch) verbeteringen aan brengen, waaronder betere graphics. Soms wordt echter de gameplay helemaal aangepast en worden er veranderingen in het verhaal gebracht. Zoals we hier nu zien. Andere voorbeelden hiervan zijn de recente Pokémon Mystery Dungeon DX of Ratchet and Clank die een remake kreeg op de PS4.

Beter?

In de originele game bevind ik me wel al heel wat verder in het verhaal. Hoewel ik ook nog maar slechts 5 uur heb op beide games. Hoe komt dat nu?

In de Remake wordt er echter heel anders omgegaan met de sfeer vind ik. Wanneer je in de Slums terechtkomt in de originele game, is er niet zoveel te zien. Ik dacht, ach, er leven hier een aantal mensen, oké. Maar in de remake? Het is een bruisende plek waar het druk en krap is. Ook krijgen de personages veel meer diepte en krijg je een veel hechtere band met hen.

De originele game is zeker geen slechte game, maar de remake zorgt wel voor veel meer betekenis in zowel personages als omgevingen. Dat kan echter zijn omdat we 20 jaar geleden de technologie nog niet hadden om dat allemaal af te beelden. Maar in deze tijden krijgen we tal van geweldige story-based games voor onze neus voorgeschoteld.

Het is gek hoe het kan dat ik de twee games speel op een gelijk tempo maar ze toch zo anders voelen. Mocht er iemand zijn die nog nooit Final Fantasy VII heeft gespeeld én fan is van beide genres raad ik zeker aan om hetzelfde te doen. Het heeft een uniek gevoel en vormt zo zeker een leuke lockdown-uitdaging voor de fans van het genre.

final fantasy vii

In dit artikel

final fantasy vii remake ps4 boxart

Final Fantasy VII Remake

Ontwikkelaar: Square Enix

Uitgever: Square Enix

Platformen: PlayStation 4

Releasedatum: 10/04/2020

Koop deze game:

logo bol.com

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!