De beste cardgame ooit gemaakt sluit zijn deuren. Wat zeg je? Nog nooit van Duelyst gehoord? Grab a seat. You are in for a ride.

Wat is Duelyst?

Duelyst is een OCG of Online Card Game. Eén die ontstaan is uit het rimpeleffect dat Hearthstone de wereld instuurde. De stats zijn vergelijkbaar, de minions zijn vergelijkbaar, de meeste effecten zijn vergelijkbaar. Maar, zoals elke game, had ook Duelyst een paar mechanics achter de hand die de game uniek maakten.

Extra strategie

Je General en de minions die je op je bord plaatste konden bewegen. Elke minion (en ook je general) kon verplaatst worden en kon twee stappen zetten, of aanvallen, in dezelfde beurt. De game stopte wanneer je General (of die van je tegenstander) neer gehaald werd. Vergelijkbaar met je Hero in Hearthstone dus.

Het feit dat je een bord had om minions op te spelen en zelf je eigen General te beschermen zorgde voor een extra strategisch niveau. Verplaats je je General? Val je aan met je General? Loop je weg? Of loop je zo in een val? Gosh, I love overthinking.

Refresh

Hoewel je maar maximum zes kaarten in je hand kon houden (in Hearthstone zijn dat er 10) hadden ze er wel een leukere manier op gevonden. Elke beurt kreeg je de kans om een kaart te ruilen voor een (random) andere in je deck. Zo had je veel minder het probleem dat je niets kon spelen omdat alles te veel mana kostte. Nu kon je gewoon je hoge mana costs inruilen voor iets speelbaars.

Hoe ontdekte ik Duelyst?

Duelyst is niet meteen een populaire game te noemen. Hoe ontdekte ik deze hidden gem? Wel, zo’n vier à drie jaar geleden zat ik aardig wat van mijn vrije tijd te spenderen op Twitch. Nietsvermoedend was ik eens door de lijst met games aan het scrollen toen ik de naam plots voor het eerst zag verschijnen: Duelyst. Na een aantal keer deze toch in de Twitch-lijst te zien staan besloot ik maar eens te kijken wat het was. Als echte gamer ben ik wat aangetrokken tot games waar ik niets van ken. Wanneer mensen over games praten, wil ik altijd in staat zijn om erover te kunnen meepraten. Vandaar dat ik toch eens wou weten wat Duelyst nu precies was.

In die tijd streamde ik ook eens af en toe op Twitch. Aangezien Duelyst niet zo populair was, dacht ik wel dat ik een top streamer in die game kon worden. En het was me bijna gelukt ook! Op een dag had ik eens 10 gelijktijdige kijkers (mijn persoonlijk record).

Zo begon ik aan mijn avontuur in een hele nieuwe wereld. De game is free-to-play (nog steeds trouwens) dus ik downloadde hem meteen. Ik geloof dat ik erbij kwam net na de eerste expansion.

Expansions

Net zoals Hearthstone, volgde Duelyst de standaard kaarten, of core set in Duelyst, op met een aantal expansions. Elk jaar kwamen er drie uit. Ongeveer hetzelfde principe als Hearthstone dus, wat het opnieuw wel wat kostelijk maakte.

De laatste expansion verscheen een kleine twee jaar geleden (maart 2018). Ik heb de game in 2019 een aantal keren gespeeld en het voelde al vreemd aan dat er geen nieuwe kaarten bijgekomen waren in de tijd dat ik afwezig was in het spel.

Niet genoeg gespeeld

De game was mijn favoriete cardgame die ik ooit speelde. Ik ben een grote fan van pixel-art en deze hele game was vormgegeven in deze prachtige kunstvorm. Ik heb dan ook wel eens een expansion gepre-ordered om mijn liefde voor de game te tonen.

De servers sluiten op 27 februari. Met spijt in het hart, want ik vind zelf dat ik niet genoeg geprofiteerd heb van de game. Maar Timon, het is je favoriete cardgame? Waarom speelde je het niet meer dan?

Ik ben een gamer. Maar ik speel op veel verschillende platformen. Ik ben dan ook niet voor niets de Cold Gamer. Ik heb een torenhoge stapel games die nog op mijn to-do lijst staan. En, zoals een echte gamer, komen daar enkel maar games bij! Heel veel verschillende games dus. Ik blijf dan ook een console gamer en ben minder geneigd om te spelen op mijn computer.

Maar nog een groot punt zijn de vrienden. Ik probeerde een aantal vrienden in de game te betrekken, maar ze bleven nooit hangen. Dat lag niet aan de game – zeker niet – maar gewoon het feit dat ze al een andere game dagelijks speelden. Die game was Hearthstone, die ik nu ook nog steeds speel. Wanneer je vrienden hebt die een bepaalde game ook spelen, ga je automatisch meer geneigd zijn om die game ook te spelen. Ik had vrienden die Hearthstone speelden, geen vrienden die Duelyst speelden. Daarom spendeerde ik de meeste tijd dat ik achter mijn computer zat aan Hearthstone. Later werd dat meer Auto-Chess en TFT. Nu begint mijn aandacht vooral te vallen naar de kant van Legends of Runeterra.

Helaas kan er niets aan gedaan worden. Ik probeer nog wat tijd te vinden om deze game nog eens op te starten en nog wat te profiteren van de tijd die ik heb. Nu is er trouwens een grote korting aan de gang waar je diamanten (die je koopt met echt geld) heel goedkoop kan spenderen aan cores (cardpacks). Logisch, want de game stopt er dan ook mee binnen een kleine maand…

En zo zie je mij, die een kaarsje zal branden voor deze game die ik nooit zal vergeten, en hopelijk ook jou, in the Gamerverse!

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Timon
Author

Ik kijk graag verder dan de grote titels en laat me graag verrassen door de fijne dingen in het leven, zoals een goede wijn en een indiegame die onder de radar leeft. Triple-A games vind ik vaak nogal inspiratieloos en daarom volg ik de indiewereld met een arendsoog. Tot mijn wilde dromen behoort dan ook de wens om ooit zelf een indie game te maken. Naast mijn drukke planning als Trophy Hunter, kan je me vaak vinden op TeamFight Tactics. Verder kan je me steeds plezieren met een Monster Collector, Roguelike of een tactische cardgame.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!