Je zou het misschien niet verwachten, maar Frozen-stad Arendelle is minder fictief dan je zou denken. De stad werd hoogstwaarschijnlijk namelijk geïnspireerd op een bestaand Oostenrijks dorpje: Hallstatt. Dat dorpje wordt nu overspoeld door toeristen, waardoor je het beter ‘Hellstatt’ kan noemen (badum tss).

oostenrijk hallstatt
Hallstatt, Oostenrijk

Het is niet zo gek waarom Frozen zich wellicht liet inspireren door Hallstatt. Zelfs zonder de Disney-magie, is het een idyllische plaats. Toch is de rust nu verstoord, want de enorme hype rond Frozen 2 heeft voor een immense toestroom van toeristen gezorgd.

Het dorpje telt zo’n 778 inwoners, maar tegenwoordig ontvangt het dorpje zo’n 10.000 inwoners per dag aan toeristen die de perfecte Instagramfoto willen maken. Voor de release van de film, kreeg Hallstatt slechts 100 toeristen per dag over de vloer. Dat is dus een enorme stijging in het aantal toeristen dat het stadje moet bolwerken. Het betreft vooral mensen uit China, Hong Kong, Japan en Zuid-Korea.

Let it stop!

De burgemeester van Hallstatt zit met zijn handen in het haar, dat blijkt uit een gesprek met The New York Times. Tuurlijk is hij vereerd dat zoveel mensen plots zijn dorpje willen komen bewonderen, maar door deze overvloed aan mensen hebben ze problemen met afvalverwerking en bovendien vliegen er nu enorm veel drones rond. “Hallstatt is een belangrijk stuk cultuurgeschiedenis, geen museum,” vertelt burgemeester Alexander Scheutz. “We willen het aantal toeristen met minstens een derde verminderen, maar er is geen enkele manier om ze te stoppen.”

In november brandden een paar werelderfgoedpanden af in een mysterieuze brand. Toen vroeg de burgemeester aan toeristen om “weg te blijven”, maar het mocht niet baten. De toeristen bleven maar komen.

Het dorpje werd voor het eerst populair toen het ter sprake kwam in een Zuid-Koreaanse reisshow in 2006. Het dorpje groeide zo uit tot “het meest Instagram-waardige dorpje van de wereld”. Een Chinees mijnbedrijf bouwde zelfs een replica van Hallstatt in de provincie Guangdong.

Van werelderfgoedstad tot filmset

Een uitbater van een lokaal café in Hallstatt vertelde The Times dat toeristen het dorpje behandelen “als een filmset”. Het is alsof de inwoners deel zijn van een pretpark. Volgens een hoteluitbater van Hallstatt is de supermarkt ondertussen een ware souvenirshop geworden, waardoor het voor oudere mensen een probleem is om verse voeding te vinden.

Gun de mensen in Hallstatt dus even wat rust, en maakt gewoon een Instagram-foto terwijl je Frozen 2 kijkt. We zullen hem nog steeds liken, beloofd.

Volg Gamerverse

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat speelt in het gaming universum!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Gamerverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links). Meer informatie over onze verdienmodellen vind je op onze beleidspagina

Thibault
Author

Reeds van kindsbeen af heb ik een passie voor gaming journalistiek en Gamerverse is daarom een droom die uitkomt. Mijn schrijfsels gaan meestal over de grote blockbusters, evoluties in het wereldje en opiniestukken. Tot mijn favoriete games behoren Tomb Raider, Uncharted, Far Cry 3, Heavy Rain ... Kortom, als er een action-adventure game is, is er een grote kans dat ik hem gespeeld heb.

Deel je mening!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!