Vandaag staat de strijd tussen Epic Games en Google op het punt om opnieuw te ontbranden en de inzet draait volledig om antitrustclaims met betrekking tot het betalingssysteem en de regels van Google. Dit markeert niet de eerste poging van Epic Games om de mobiele app stores van zowel Google als Apple open te breken.
Om de oorsprong van dit conflict te begrijpen, moeten we teruggaan naar het jaar 2020. In dat bewuste jaar ondernam Epic Games een gewaagde zet: Fortnite-spelers konden nu hun geliefde virtuele valuta, de V-Bucks, rechtstreeks aanschaffen via de website van Epic Games. Dit gedurfde initiatief, dat ze ‘Project Liberty’ noemden, stelde Epic in staat om de strikte voorwaarden en aanzienlijke commissies die Apple en Google eisten, te omzeilen. Het zal niemand verbazen dat deze zet leidde tot een directe confrontatie met deze techreuzen.
In reactie op deze zet verwijderde Google Fortnite vervolgens uit de Google Play Store, wat Epic Games snel beantwoordde met een rechtszaak. Vervolgens sloeg Google terug door Epic aan te klagen wegens contractbreuk. Google beweert dat Epic simpelweg gratis toegang wil tot de gebruikers van de Play Store, zonder bij te dragen aan de ondersteuning en het onderhoud van dit platform. Epic Games verdedigt zich door te stellen dat Google een ijzeren greep heeft op het Android-app-ecosysteem en het bijbehorende betalingssysteem. Ze beschuldigen Google ervan honderden miljoenen dollars te hebben besteed om elke vorm van concurrentie de kop in te drukken.
De rechtszaak die vandaag in San Francisco van start gaat, concentreert zich specifiek op de kosten die Google aanrekent voor in-app abonnementen en eenmalige transacties. Hiermee komt de dominante positie van Google en de vermeende monopoliepraktijken onder de aandacht. Gedurende het proces zullen we getuigenissen horen van hooggeplaatste personen aan beide zijden, waaronder Google CEO Sundar Pichai en Epic CEO Tim Sweeney.
Epic Games heeft eerder een soortgelijke strijd gevoerd tegen Apple, waarbij ze het argument toevoegden dat het gesloten iOS-ecosysteem ontwikkelaars belemmert om apps te verspreiden naar iPhones en iPads zonder via de App Store te gaan.
Hoewel een federale rechter in dat proces overwegend in het voordeel van Apple oordeelde, heeft de uitspraak de deur geopend voor mogelijke veranderingen. Er werd bepaald dat Apple apps moet toestaan om links aan te bieden naar andere betalingsmogelijkheden, wat de stevige commissies van 15 tot 30 procent die zowel Apple als Google innen voor digitale aankopen in mobiele apps, zou kunnen ondermijnen. Apple heeft echter beroep aangetekend bij het Amerikaanse Hooggerechtshof tegen dit specifieke deel van de uitspraak en Epic Games vecht daarnaast de meeste elementen van de zaak aan die ze verloren hebben.
Het is dan ook met grote nieuwsgierigheid dat we uitkijken naar de uitkomst van deze rechtszaken