Afgelopen weekend trommelde ik een aantal onverschrokken vrienden op om de mensheid te redden in de party game Project Planet – Earth vs. Humanity. Normaal gesproken houden we van totale chaos, maar dit keer moesten we strategisch samenwerken tegen de naderende apocalyps. Het was een verrassing hoe ongelooflijk leuk deze ultieme virtuele overlevingsstrijd bleek te zijn.
Overleven of ondergang
In de naam Project Planet – Earth vs. Humanity schuilt de essentie van het spel zelf. De aarde ontketent haar verwoestende kracht om de mensheid weg te vagen. Toen ons avontuur begon, stonden we voor de keuze uit drie angstaanjagende scenario’s: hongerige insectenplagen, extreme weersomstandigheden en een pandemie die zich als een lopend vuurtje verspreidde. Een vluchtige blik op de roadmap onthulde dat in de nabije toekomst nog meer huiveringwekkende scenario’s op ons wachten, waaronder een vulkaanuitbarsting en de dreiging van een asteroïde-inslag.
Het lot van de mensheid rust nu in de handen van vijf spelers, elk vertegenwoordigt een cruciale pijler: de media, de industrie, de politiek, de wetenschap en het publiek. Samen moeten ze de totale vernietiging zien te stoppen. Gedurende het spel worden ze geconfronteerd met duivelse dilemma’s waarin ze de balans moeten vinden tussen het behouden van hun eigen machtspositie en het bijdragen aan de kansen op overleving. Ze zeggen wel eens dat je tijdens een crisis je ware vrienden leert kennen en hier geldt dat des te meer. In deze game zal snel duidelijk worden wie de echte redders zijn en wie zelfs in deze donkere tijden nog handelt uit eigenbelang.
Een game voor iedereen, overal
Project Planet – Earth vs Humanity is geschikt voor één tot zes spelers en bewijst dat het gezegde ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugde’ hier zeker van toepassing is. Onze vriendengroep bestrijkt de hele wereld, waardoor fysieke ontmoetingen helaas geen optie zijn. Dat weerhield ons er echter niet van om samen te spelen. Slechts één persoon hoeft de game te bezitten – in ons geval hebben we deze gestreamd via Twitch – en de rest kan moeiteloos inloggen via hun browser of telefoon. Het gaf ons het gevoel dat we gezellig in dezelfde zetel zaten, ondanks de honderden kilometers die ons van elkaar scheidden. En dat is precies wat de ultieme party game hoort te bieden.
Altijd anders, altijd spannend
We hebben de verschillende scenario’s meerdere keren gespeeld en telkens opnieuw werden we verrast, nooit hadden we het gevoel in herhaling te vallen. Project Planet – Earth vs Humanity toont een onvoorspelbare diepgang, waarbij jouw keuzes de invloed van anderen beïnvloeden en vice versa. Als speler navigeer je op een voortdurend veranderend speelveld, waardoor de game altijd boeiend blijft en nooit eentonig aanvoelt. En met de belofte van toekomstige updates en extra content lijkt de nu al hoge herspeelbaarheid van dit spel alleen maar te groeien.
Conclusie
Het is lastig om een cijfer te plakken op Project Planet – Earth vs Humanity. Enerzijds hebben we ontzettend veel plezier beleefd aan dit spel: de gedeelde verontwaardiging tegenover de speler die enkel zijn eigenbelang nastreefde, de strijd om te winnen in de rol van meedogenloze aarde en zelfs de onterechte schouderklopjes die we onszelf gaven wanneer we slechts een handjevol overlevenden wisten te redden.
En dan hebben we het nog niet gehad over de veelbelovende toekomstige updates die deze interactieve ervaring verder zullen verbeteren en verrijken. Hoewel we al positief zijn over de huidige staat van de game, voelt het te vroeg om nu al een definitief oordeel te vellen.
Eén ding is zeker: we gaan Project Planet – Earth vs Humanity nog veel vaker spelen. Het is niet altijd eenvoudig om een game te vinden waar iedereen zo sterk bij betrokken raakt. Misschien heeft een party game als deze wel helemaal geen beoordeling nodig, want eerlijk is eerlijk, de waarde van een gezellige avond met vrienden is niet in cijfers uit te drukken.