Het blijft ontslagen regenen bij Epic Games, het bedrijf achter het populaire Fortnite. Na de aankondiging van 830 ontslagen eind september, worden er nu nog eens 120 werknemers getroffen, aangezien het bedrijf het muziekplatform Bandcamp van de hand doet.
Bandcamp werd oorspronkelijk opgericht om artiesten meer controle te geven over hun eigen muziekverkoop, zonder de hoge kosten die andere platformen in rekening brengen. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en een commissie van slechts 15 procent, groeide Bandcamp uit tot een favoriet onder onafhankelijke artiesten en platenlabels.
In 2022 verwierf Epic Games Bandcamp, de exacte voorwaarden van de overname niet openbaar werden gemaakt. De motieven achter deze overname hebben tot speculaties geleid. Eén theorie suggereert dat Epic Games een sleutelrol wilde spelen in de opkomende metaverse, met evenementen zoals concerten in Fortnite. Hiermee zouden ze directe toegang tot artiesten verkrijgen en efficiënter muziek kunnen licentiëren voor toekomstige projecten. In een verklaring na de overname benadrukte Epic dat Bandcamp een cruciale rol zou spelen in hun visie op een ecosysteem waarin content, technologie, games, kunst en muziek samenkomen.
Er waren ook geruchten dat de aanhoudende juridische strijd tussen Epic Games en Apple een rol speelde in deze overname. De kern van het geschil was dat Apple eiste dat app-makers de in-app aankoopmogelijkheden van de App Store zouden gebruiken, waarbij Apple 30 procent van de inkomsten kreeg. Epic Games protesteerde tegen dit beleid, beschuldigde Apple van machtsmisbruik en het behouden van een monopoliepositie.
Een van Apple’s argumenten was dat het onmogelijk was om rendabel te zijn met een lagere commissie. De overname van Bandcamp gaf Epic Games echter de beschikking over een winstgevend platform dat toch een lage commissie hanteerde. Deze strategische zet zou de positie van Epic Games versterken in hun strijd om de commissietarieven van grote technologiebedrijven in hun app stores te verlagen. Hoewel deze theorie niet officieel bevestigd is, vormt ze een interessant perspectief, zoals besproken in de MusicBusiness podcast.
Epic’s verkoop van Bandcamp, na amper enkele maanden, aan Songtradr bracht aanzienlijke verwarring met zich mee. Het was geen traditionele overname, omdat enkel de technologie en het platform werden overgedragen, niet het gehele bedrijf met zijn personeel. Uiteindelijk besloot ongeveer de helft van de 240 werknemers over te stappen naar Songtradr, terwijl de overblijvende helft bij Epic Games ontslagen werd. De laatste groep ontvangt een ontslagvergoeding van zes maanden, terwijl de vakbond van Bandcamp nog onderhandelt over betere voorwaarden.
Het blijft onduidelijk wat de toekomst zal brengen voor Bandcamp, nu het onder Songtradr valt. Epic Games zal betrokken blijven via Fortnite Radio en blijft tevens een investeerder in Songtradr. Voor onafhankelijke artiesten en platenlabels is het dus een spannende tijd, omdat ze te midden van veranderend eigendom en onzekere vooruitzichten hun koers moeten bepalen.