Wanneer een deal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat doorgaans ook. Kunnen we voor minder dan 30 euro effectief een degelijk headset krijgen? Gamerverse test de Nacon RIG 300 Pro HS.
Eerder kon je hier al een review lezen van de RIG 500 Pro HC. Toen konden we al concluderen dat de headset – gezien zijn lage instapprijs van 60 euro – een ideale optie vormt voor de prijsbewuste gamers. Maar wat met de extréém prijsbewuste gamers? Voor die doelgroep is er de 300 Pro HS die de prijs nog eens halveert. Voor minder dan 30 euro tik je er eentje op de kop, maar wat krijg je daarvoor terug?
2 earcups, een hoofdband en een microfoon
Eventjes opfrissen: de ‘HS’ in de naamgeving is een verwijzing naar de PlayStation-reeks van RIG. Dat wil echter niet zeggen dat je de headset niet kan gebruiken op andere apparaten, want verbinden doe je simpelweg met de (onvervangbare) audiokabel. Net zoals bij de 500-versie is er ook hier weer een érg korte kabel die prima is als je de headset verbindt met je controller, maar heel wat kopzorgen zal veroorzaken wanneer je de headset wil verbinden met je desktop pc.
Headset overview
De kabel wordt gesplitst en wordt zo verbonden met beide earpads, een oplossing waarvan ik niet eens wist dat het nog bestond. Bij duurdere headsets zijn de twee earcups doorgaans met elkaar verbonden via een netjes weggewerkte kabel, terwijl het hier eigenlijk twee afzonderlijke earcups betreft die gemonteerd zijn op een plastic hoofdframe.
Ouderwetse praktijken
Net zoals bij de 500-reeks heb je ook hier weer de onorthodoxe manier om de earcups in hoogte te verstellen. Er is geen elastische hoofdband die meerekt of een handig schuifmechanisme om de earcups te verstellen. Er zijn drie standen voorzien op de hoofdband en je moet de earcups effectief met brute kracht loshalen van het frame en ze vervolgens opnieuw monteren. Het is altijd een beetje een compromis. Ikzelf had steeds het gevoel dat de earcups nét niet op de juiste positie stonden voor mij.
Ironisch genoeg heeft deze vreemde werkwijze – gecombineerd met de ouderwetse bekabeling – hier net een bijkomend voordeel. Door beide earcups los te halen van het frame, kan je ze namelijk een stuk makkelijker transporteren. Zeker gezien de lage prijs vormt de 300 Pro HS in dat opzicht een ideale oplossing voor gamers die vaak reizen en liever niet hun dure gaming headset meesleuren op de trein of het vliegtuig.
De onhandige manier om de earcups te verstellen heeft ook een voordeel: zo kan je de hoofdtelefoon makkelijk transporteren.
Op de linkse earcup vind je een microfoon. In tegenstelling tot de 500 Pro is deze niet verwijderbaar en ook een stuk minder flexibel. Het betreft een microfoon van hard plastic die slechts twee fysieke posities heeft: op en neer. Het is bovendien niet zo dat de microfoon naar boven duwen automatisch de microfoon dempt (wat wel zo is bij de 500-versie). Daarvoor zal je de schakelaar op de kabel moeten gebruiken, waar je ook een volumeslider vindt. De microfoon is aan de stille kant en het helpt niet dat je hem niet vlak voor je mond kan positioneren, maar uiteindelijk is communicatie via de microfoon best goed te begrijpen.
Comfortabel, maar niet noise canceling.
Daarmee zijn overigens ook alle features besproken. RIG spreekt in hun marketingcommunicatie – en op de doos – over “noise isolating earcups”, maar die term mag je gerust weglachen. Het gaat enkel om passive noise canceling en zelfs die is door de zachte kussens en het lichte frame erg beperkt. In ruil daarvoor krijg je wel een headset dat comfortabel te dragen is, maar je moet op een beetje meeval rekenen dat een van de drie mogelijke posities voor de earcups ideaal is voor jou.
de 40mm stereo drivers zijn best adequaat en vergelijkbaar met de 500 Pro HC, al krijg je hier geen mogelijkheden voor Dolby Atmos of 3D Audio. Een rechttoe-rechtaan geluidservaring is precies wat je verwacht voor 30 euro en is dan ook precies wat je krijgt. Net zoals bij de 500 Pro is de bass ook hier weer vrij subtiel (niet voor iedereen een nadeel) en raden we ook niet aan om muziek te luisteren met de headset.
Samenvatting
De RIG 300 Pro HS bewijst iets interessants: tel twee nadelen bij mekaar op en je krijgt een voordeel. De onorthodoxe manier om de earcups te verstellen en de ouderwetse bekabeling is namelijk het grootste nadeel, maar biedt ironisch genoeg net het voordeel dat je de headset heel makkelijk kan transporteren.
PRO
- Bouwkwaliteit beter dan verwacht
- Geluidskwaliteit is adequaat
- Makkelijk te transporteren
CON
- Korte kabel
- Verstelbaarheid van earcups
- Geen flexibele microfoon