De eerste Analogue Pockets komen binnenkort toe in de brievenbussen van heel wat gamers, tenminste toch voor zij die al even een pre-order hebben staan. Maar wat doet het juist en welke games mogen zeker niet ontbreken uit jouw collectie?
De Analogue Pocket is een retro handheldconsole waarop je je eigen games kan spelen, maar met een nog betere kwaliteit dan de originele handhelds. In tegenstelling tot veel andere toestellen op de markt is dit geen emulator, je zal je eigen cartridges moeten gebruiken. Standaard is deze compatibel met Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance cartridges, maar je kan ook adapters bijkopen voor Game Gear, Neo Geo Pocket en de Atari Lynx.
Doordat deze handheld console nu op de markt is gekomen, is er een ware klopjacht ontstaan naar sommige games en wij gaan vandaag ons persoonlijk advies geven over welke games je zeker op de kop moet proberen tikken nu de prijs nog meevalt. Retro-loving experts van dienst Robby en Davy gaan hierover in discussie.
10. Mystic Quest
Mystic Quest (niet te verwarren met de Apple tv-serie Mythic Quest, wat trouwens ook een aanrader is) was de Europese naam voor Final Fantasy Adventure. Het is een Zelda-achtige top-down actiegame die eigenlijk toebehoort tot de Mana-serie en zonder twijfel één van de betere avonturen op de klassieke Game Boy. Momenteel is deze als remake beschikbaar op mobiele toestellen onder de noemer “Adventures of Mana”.
Robby | De verschillende namen waaronder deze titel is verschenen maken het misschien verwarrend, en de Europese box art laat veel te wensen over, maar toch is het zeker een game die ik ten zeerste kan aanraden. Je moest slim gebruik maken van je tools om verder te geraken: een bijl om boompjes om te hakken, een grapple shot om je over ravijnen te transporteren en voor de rest was de basisgameplay uitermate bevredigend. Voor mij blijft hij vooral bij omdat het de eerste RPG-achtige game was die ik ooit kon uitspelen zonder enige hulp toen ik nog maar een jaar of 7 oud was.
Davy | Haha ja, die titelsituatie is behoorlijk verwarrend. Want was er ook geen Super Nintendo-RPG met dezelfde naam? Kudos voor Robby trouwens, want als kind heb ik deze nooit uitgespeeld. Maar ik heb echt genoten van de tijd die ik met deze actie-RPG heb doorgebracht. Jaren later – met meer game-ervaring op zak – opnieuw gespeeld en toen herkende ik al die invloeden veel beter: dat het eigenlijk de start is van de Secret of Mana-franchise, die invloeden uit Final Fantasy, de Zelda-structuur, … Én ondanks dat het een oude game is, is Mystic Quest nog altijd goed speelbaar. Uitstekende soundtrack ook.
9. Wario Land 3
Nintendo handhelds staan bekend om de goede 2D-platformtitels en verrassend genoeg is het Wario die hier de kroon spant en niet onze held met de rode pet. Net zoals in de Kirby titels moet je de eigenschappen van je vijanden overnemen en transformeren om hen te verslaan en verder te geraken in de spelwereld.
Robby | Persoonlijk heb ik vooral de eerste Wario Land gespeeld maar hier heb ik ook goede herinneringen aan. Ik kan me vooral een minigame voor de geest halen waarin je een soort golfgame moest spelen en een vijand over zandputten kon schoppen. Zeker en vast een interessante titel!
Davy | Dat klopt. Die minigame duikt wel vaker op in de game. Ook niet meteen mijn favoriete onderdeel van de game. Toch vind ik dit eentje die je absoluut gespeeld moet hebben. Dat de vijanden gebruikt worden als puzzelmechaniek vond ik bijvoorbeeld heel slim bedacht. Wario kon niet gedood worden door gewone vijanden. Bepaalde vijandelijke aanvallen kon hij juist in zijn voordeel gebruiken.
Zowat elke vijand die je tegenkomt heeft de mogelijkheid om Wario’s lichaam op een of andere manier te beïnvloeden. Zo kan hij in vlammen opgaan, molliger worden, veranderen in een zombie of een vampier, enzovoort. Elk nieuw type vijand of obstakel biedt een nieuw mogelijk statuseffect en de levels, waar je als completionist trouwens een vette kluif aan hebt, zijn voortreffelijk ontworpen rond deze feature. Echt één van mijn all-time favorieten dit.
8. Mario Kart Super Circuit
Wat zou een Nintendo handheld zijn zonder een Mario Kart? Wel, het zou je misschien verrassen maar dit was de eerste keer dat een Mario Kart op een draagbare console verscheen. Ondertussen weten we dat je altijd op Mario en zijn kompanen kan vertrouwen voor wat pret op de racebaan en dit is ook meteen een van de leukste games om lokaal tegen vrienden te spelen. De Analogue Pocket is compatibel met een Link Cable dus stof die maar alvast af!
Robby | Ik ben pas echt verslingerd geraakt aan de Mario Kart games vanaf nummertje 7 op de Nintendo DS, en had deze persoonlijk niet in mijn collectie. Ik gaf de voorkeur aan het minder bekende Konami Krazy Racers en vond die helemaal geweldig.
Davy | Konami Kra-watte? Neen, hier kon je eigenlijk niet omheen. Hoewel ik als jonge snaak op consoles de voorkeur gaf aan Crash Team Racing (ja, die is nog steeds stukken beter dan Mario Kart 64; fight me!), kon je op de Game Boy Advance toch echt niet naast Mario Kart Super Circuit kijken. De eerste draagbare versie van Mario Kart bracht de franchise immers op voortreffelijke wijze naar de handheldmarkt. De jeugd van tegenwoordig kijkt er niet meer van op om complexe games on the go op hun smartphone te spelen, maar het feit dat je Mario Kart onderweg kon spelen met je vrienden zorgde in 2001 echt voor een wow-moment! Super Circuit had een mooie selectie geweldige circuits en de graphics waren fantastisch. En ja, die linkkabel werkt gewoon op de Analogue Pocket, dus alleen al voor die old skool multiplayervibe zou ik Mario Kart: Super Circuit aanraden.
7. Fire Emblem
Het was even betwisten of we hier Fire Emblem of Advance Wars zouden zetten, maar aangezien we binnenkort al aan de slag kunnen met een remaster van Advance Wars 1 & 2 op de Nintendo Switch kreeg deze de (lichte) voorkeur. Fire Emblem voegt RPG-elementen toe aan de turn-based strategy gameplay en vooral noemenswaardig is dat de personages permanent dood kunnen gaan, waardoor je elke zet zorgvuldig moet overwegen.
Robby | Ironisch genoeg heb ik deze nooit op de Game Boy Advance zelf gespeeld en pas vele jaren later op een PC-emulator ontdekt, maar het blijft een van de beste strategische games ooit. De schaar/steen/papierstrategie die wordt toegepast op wapens en magie was uitermate efficiënt, ook al leek dit op het eerste zicht nogal simpel in opzet en verder moest je ook rekening houden met de houdbaarheid van je uitrusting. Ondertussen is de serie hier enorm bekend, maar toen de eerste Fire Emblem uitkwam op Game Boy Advance hadden ze amper voet aan wal.
Davy | Fire Emblem is een zwart gat in mijn carrière als gamer. Verder dan “dat ziet er interessant uit” ben ik nooit gekomen, waardoor de ganse reeks aan mij is voorbijgegaan. Het enthousiasme van Robby zorgde er eigenlijk voor dat deze niet in dit lijstje mag ontbreken. Als ik ooit een Analogue Pocket in huis haal, dan geef ik het zeker een kans.
6. The Legend of Zelda: The Minish Cap
We blijven blij de klassiekers. The Legend of Zelda is al sinds de aanvang van Nintendo consoles niet weg te denken van het platform en het was best wel interessant om te zien dat Capcom net mee een handheldtitel ging maken. In The Minish Cap krimpt onze held tot het formaat van een mier en bewijst dat deze wel degelijk hun eigen gewicht 10 keer kunnen dragen.
Robby | Deze heb ik jammer genoeg aan mij voorbij laten gaan op de Game Boy Advance en pas jaren later voor het eerst gespeeld op een PC-emulator en er hoort ook nog een bekentenis bij dat ik hem nooit heb uitgespeeld. Nochtans van veel mensen te horen gekregen dat het een prima game is en dat ik er zeker eens de tijd voor moet maken om terug te keren. Misschien op de Analogue Pocket? Ik hoop van wel!
Davy | Zeker doen, Robby. Vreemd genoeg heb ik altijd het gevoel gehad dat deze game wat ondergewaardeerd is gebleven, terwijl het voor mij makkelijk een van de beste games in het Game Boy Advance-assortiment is. Wat zeg ik: The Minish Cap staat zelfs hoog in mijn lijstje van beste Zelda-titels.
De gameplay is namelijk perfect. Het is een Zelda-ervaring die het beste van Links Awakening en A Link To The Past samenbrengt, maar er tegelijkertijd ook een heleboel frisse en opwindende ideeën aan toevoegt die het geheel naar een heel ander niveau schopt.
Dus ja, aan Robby en de lezers die dit meesterwerk in zakformaat nog niet eerder gespeeld hebben, zou ik ten zeerste aanraden om dit rap te doen.
5. Mario & Luigi: Superstar Saga
Mario & Luigi: Superstar Saga is het derde rollenspel in de Mario-franchise na Super Mario RPG en Paper Mario en heeft een nog luchtiger script met een grote focus op komedische interacties en humor.
Robby | Ik had eerlijk waar weinig besef van wat te verwachten toen ik deze in 2003 kocht, maar ik was aangenaam verrast. De gameplay was dynamisch met zowel aanvallen als verdedigen dat precieze timing vereiste, maar het zijn toch vooral de grappige dialogen die me zijn bijgebleven. Dit is echt een luchthartig pareltje waar je meteen vrolijker van wordt tijdens het spelen.
Davy | Die komische dialoog tussen Mario en Luigi is mij ook altijd het meest bijgebleven. De interactie tussen de broers is een hoogtepunt, maar de gekke aanvallen waarmee je de vijanden een pak slaag geeft in dit luchtige turn-based rollenspel, zijn dat ook. Met fraaie graphics, komische momenten en zeer aangename gameplay stelt deze game niemand teleur.
4. Metroid Fusion
In Metroid Fusion krijgen we terug controle over ruimte-premiejager Samus Aran en moeten we op onderzoek uit naar een parasitaire levensvorm die het universum bedreigt. In typische metroidvania stijl krijg je steeds nieuwe vaardigheden waardoor je verder geraakt in de spelwereld.
Robby | Ik had op jongere leeftijd al eens Metroid 2: Return of Samus proberen spelen maar liep steeds verloren in de ondergrondse doolhof zonder een kaart om beroep op te doen. Metroid Fusion was de eerste keer dat ik een Metroid titel echt kon smaken en de game had me dan ook stevig te pakken, ik moest en zou 100% van alle items vinden. De speedrun is me wel nooit gelukt, maar tot op heden is dit mijn persoonlijke favoriete Metroid game.
Davy | Dit is ook mijn persoonlijke favoriet. Of ja, toch van de 2D-Metroidgames, al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik Metroid Dread op de Nintendo Switch nog niet gespeeld heb. Veel woorden moeten we hier ook niet aan vuil maken: Metroid Fusion is fantastisch. Een draagbaar avontuur dat enorm veel te bieden heeft. Het heeft de strakke gameplay die we van de reeks gewend zijn, mooie beelden en een onheilspellende soundtrack die de juiste sfeer oproept.
3. Pokémon Yellow Version
Pokémon Yellow Version of beter bekend als “de Pikachu versie” was een nieuwe versie van Pokémon Rood en Blauw en speelde meer in op de anime door je bij aanvang een Pikachu te geven die je in de spelwereld ook achterna liep.
Robby | Alhoewel ik persoonlijk betere herinneringen heb aan Pokémon Rood (die speelde ik tot uren in de nacht en op momenten dat mijn ouders dachten dat ik aan het studeren was voor school) kan ik niet ontkennen dat Geel een aantal noemenswaardige verbeteringen aanbracht. De Tamagotchi invloeden van Pikachu die meeloopt en blij is als je hem beloont was zeker een plus. Maar ergens zat ik toch met een frustratie dat ik hem niet naar een Raichu kon evolueren. Ik heb deze versie wel al eens geroleplayed en een team gemaakt exact zoals Ash dat deed in de tekenfilms, dus dat was ook een leuke meerwaarde.
Davy |Niet Rood, niet Blauw, maar Geel was mijn allereerste Pokémongame. Ik was rond die tijd, net als elk kind dat opgroeide in de jaren negentig, helemaal in de ban van de Pokémon anime. Dat deze game bepaalde aspecten uit de anime bevat (met de iconische Pikachu die je achterna loopt, met de aanwezigheid van Team Rocket en de mogelijkheid om alle drie originele starters te bemachtigen), gaf mij echt het gevoel Ash Ketchum te zijn. Ik heb hier echt belachelijk veel uren aan gespendeerd. Mijn (stief)kinderen zijn op dit moment ook helemaal gek van Pokémon: ze verzamelen de kaarten, slapen onder een dekbed en er liggen een paar knuffels in hun bed. Hoog tijd om ze ook te tonen waar het allemaal mee begon.
2. Tetris
Er valt moeilijk te discussiëren over deze klassieker: Tetris hoort thuis op elk toestel dat Game Boy-titels kan draaien.
Robby | Tetris is volgens mij de eerste kennismaking die ik ooit had met multiplayer. Dit was nog voor Pokémon de reden dat we allemaal een linkkabel in huis hadden: verbind twee Gameboys met elkaar en neem het tegen elkaar op om te zien wie er de snelste en de slimste is. Niets zo leuk als perfect je blokjes stapelen om dan twee maal op rij een lange blok te landen voor een dubbele Tetris en je tegenstander zo te saboteren.
Davy | Hier was geen discussie mogelijk: Tetris is een simpele aanbeveling. Na al die jaren nog niets van zijn kwaliteiten verloren. Van zodra ik de eerste Tetris heb gescoord, hang ik er weer aan voor een paar uur.
1. Golden Sun & Golden Sun: The Lost Age
Als er één titel is waarover we het meteen eens waren dat hij op de lijst thuishoorde, dan is het deze wel.
Robby | Ik heb geweldige jeugdherinneringen aan deze JRPG. Hiermee kon Nintendo aantonen dat de Game Boy Advance tot verbluffende graphics in staat was en de turn-based gameplay was bovendien ook van de bovenste plank. Golden Sun hield me als kind gezelschap op de achterbank van de auto tijdens lange ritten naar Spanje en mijn ogen traanden bij het zien van al dat pracht en praal. Een echt pareltje!
Davy | Golden Sun was de eerste titel die we in onze lijst hadden staan en ook eentje die sowieso niet geschrapt zou worden. Het spel verscheen eigenlijk niet zo lang na de lancering van de Game Boy Advance, maar het verlegde wel meteen de grenzen van de handheld. Het spel zag er visueel indrukwekkend uit en de complexe melodieën die ze uit de GBA kregen, klonken fantastisch. Golden Sun bevatte een lange verhaallijn waar je wel een tijdje zoet mee was, je had een groot aantal speelbare personages en een erg tof turn-based systeem. Topgame.
Zo, dat waren onze aanraders. Heb jij al een Analogue Pocket kunnen bemachtigen of sta je op de wachtlijst? (Die al tot in 2023 gaat naar verluidt…)
Hebben we je favoriete game gemist of weet jij een titel die zeker in deze lijst thuishoort?
Laat het ons dan zeker weten in de reacties of op de Gamerverse Discord.