Ben je een beginnende piloot? Gebruik deze instellingen om een vliegende start te maken in Microsoft Flight Simulator!
Microsoft Flight Simulator is een fenomenale game die een breed publiek aanspreekt, maar veel mensen beginnen er niet aan (of haken al snel af) omwille van de leercurve. Als beginner is een levensechte game zoals Microsoft Flight Simulator behoorlijk intimiderend. De game is echter enorm toegankelijk en biedt tal van opties om de game makkelijker te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan geassisteerde take-offs en landingen, ATC-communicatie via AI, automatische checklists en meer.
Ook het grote aantal opties is dus best intimiderend, maar via deze gids kom je te weten welke instellingen je als beginner zeker moet bekijken. Om de instellingen te openen, tik je op het startscherm bovenaan op Options. Kies vervolgens voor Assistance. In dit venster kan je namelijk instellen in welke mate de game je moet begeleiden bij alle processen van het vliegen.
Standaard kan je kiezen tussen drie presets: All Assistance, Middle-Ground en True to Life. Dus je kiest gewoon een van de presets en je bent klaar? Was het maar zo’n feest. Alles op easy zetten is misschien leuk wanneer je zorgeloos wil vliegen, maar we gaan ervan uit dat je ook effectief iets wil bijleren. In dat geval zal je wat instellingen moeten tweaken. Over het algemeen geldt dat je zoveel mogelijk hulpjes wil uitschakelen. Pas wanneer je ergens moeilijkheden mee ervaart (of ergens nog niet genoeg kennis van hebt) kan je de hulpjes terug inschakelen. We overlopen ze allemaal hieronder.
Piloting
Take-off auto-rudder
Wanneer je met een eenmotorig vliegtuig over de landingsbaan zal rijden om je klaar te maken voor take-off, zal je merken dat het vliegtuig wat naar links afwijkt. In dit geval zal je wat rudder gebruiken om je centraal op de landingsbaan te houden. In de praktijk gebeurt dit met pedalen, maar bij een joystick kan je de joystick ook wat naar links of rechts draaien. Heb je geen joystick (en speel je gewoon met toetsenbord en muis, yuck), dan is het handig om auto-rudder in te schakelen zodat je je van deze afwijking niets moet aantrekken.
Tl;dr: inschakelen wanneer je geen hardware hebt om rudder goed te kunnen gebruiken.
Assisted yoke
Je ‘yoke’ is eigenlijk je stuur. Deze optie zorgt er dus voor dat het makkelijk wordt om je vliegtuig te besturen. Met deze optie ingeschakeld wordt het echter al wat meer een arcade game dan een levensechte simulator.
Tl;dr: uitschakelen
Assisted checklist
Tijdens het vliegen zal je vergezeld worden door een AI copiloot. Door de assisted checklist in te schakelen, zal de copiloot de checklist grotendeels voor zich nemen. Met deze optie ingeschakeld kan je er ook voor zorgen dat je alle stappen wel zelf moet doen, maar dat de copiloot pas afvinkt wanneer deze bevestigt dat je het goed hebt gedaan. Ideaal als beginner dus.
Tl;dr: inschakelen, na verloop van tijd uitschakelen
Assisted landing
Weinig geeft meer voldoening dan een perfecte landing. Met Assisted Landing zal het toestel grotendeels uit zichzelf landen. Je hoeft je dus niets aan te trekken van de throttle, flaps, pitch en het landingsgestel. Wel kan je nog steeds manueel de controle overnemen indien gewenst. Aangezien een eigen landing zoveel meer voldoening geeft (en enorm interessante leermomenten zijn) raden we aan om dit uit te schakelen. Er zijn genoeg mogelijkheden om te oefenen op landingen.
Tl;dr: uitschakelen
Assisted take-off
Hetzelfde als hierboven, maar dan bij het opstijgen. Opnieuw: dit zijn belangrijke leermomenten die je niet wil missen.
Tl;dr: uitschakelen
Delegate ATC to AI
Een groot deel van vliegen bestaat uit radiocommunicatie. Toestemming vragen om ergens te mogen opstijgen, om ergens te landen, weersomstandigheden opvragen en meer. Met deze optie probeert de AI je plan te voorspellen, om zo de radiocommunicatie voor jou af te handelen. Dit kan ook voor problemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer je ergens een spontane tussenstop (of noodlanding) wil maken. We raden dan ook af om deze optie in te schakelen. ATC is een van die dingen waar je pas mee in aanraking komt wanneer je dat zelf wil. Het voegt wat realisme toe, maar niet communiceren met de ATC verhindert je niet van te vliegen.
Tl;dr: uitschakelen
Aircraft Systems
Deze instellingen zijn een enorme hulp wanneer je voor het eerst leert vliegen, want ze nemen (vrij geavanceerde) onderdelen van het vliegen voor jou uit handen.
Automixture
Mixture houdt in dat je de mengverhouding lucht/brandstof regelt in functie van de luchtdichtheid. Wanneer de luchtdichtheid daalt (zoals wanneer je hoog vliegt) zal je moeten zorgen dat er minder brandstof wordt toegevoegd. Als absolute beginner wil je hier geen rekening mee moeten houden.
Tl;dr: inschakelen
Unlimited fuel
Deze optie spreekt vrij voor zich, maar is op zich niet geheel nuttig. Alvorens je gaat vliegen kan je namelijk zelf kiezen hoeveel brandstof je wil (en zelfs tijdens het vliegen).
Tl;dr: uitschakelen
Aircraft Lights
Het gebruiken van de juiste lichten is levensbelangrijk bij echte vluchten, maar in een simulator een stuk minder (behalve wanneer je bijvoorbeeld vliegt via VATSIM). Voorlopig kan je deze optie gerust ingeschakeld laten, maar op zich is het geen al te grote moeite om je even te verdiepen in de theorie en te leren welke lichten je wanneer gebruikt.
Tl;dr: inschakelen (tot je de theorie hebt geleerd)
Gyro drift autocalibration
Een ander fenomeen dat voorvalt tijdens het vliegen, is de afwijking van de heading indicator. Na verloop van deze week begint deze namelijk een afwijking te vertonen en regelmatig moet je deze dus opnieuw bijstellen met een magnetisch kompas. Het is uiteraard een realistische optie dus op termijn wil je de automatische calibratie wellicht uitschakelen, maar voorlopig raden we aan om de automatische calibratie in te schakelen.
Tl;dr: inschakelen
Failure & Damage
Crash damage
Doorgaans stopt een vlucht uiteraard wanneer je tegen een gebouw aanvliegt of de grond te hard raakt, maar wanneer je net leert vliegen is dat wellicht niet meteen wenselijk. In dat geval kan je crash damage uitschakelen, zodat je gewoon als een springbal van objecten wordt afgekaatst. Omdat we vinden dat leren uit je fouten de beste manier is, raden we aan om crash damage in te schakelen.
Tl;dr: inschakelen
Aircraft stress damage
Niet alleen een botsing kan fataal zijn tijdens het vliegen, maar ook in de lucht zijn er genoeg mogelijkheden om je vliegtuig kapot te maken. Het vliegtuig is namelijk bestand tegen enkele G-krachten, maar wanneer je te ver gaat kan het airframe breken. Ook hier raden we aan om het in te schakelen, zodat je beter leert welke bewegingen gevaarlijk kunnen zijn voor een vliegtuig.
Tl;dr: inschakelen
Engine stress damage
Deze optie bepaalt of je al dan niet je motor kapot kan maken door incorrect om te gaan met het vliegtuig. Aangezien het behoorlijk vervelend is dat je vlucht wordt beëindigd wanneer je pas leert vliegen, kan je deze optie gerust uitschakelen.
Tl;dr: uitschakelen
Icing effect
Ijs is een van de grootste vijanden van de piloot. In extreme gevallen kan ijs er zelfs voor zorgen dat het vliegtuig uit de lucht valt. In het begin wil je deze optie absoluut op ‘visual only’ zetten. Je zal het ijs dan wel zien op je vliegtuig, maar het zal geen effect hebben op de prestaties van de vliegtuig. Op termijn zal je uiteraard wel moeten leren hoe om te gaan met ijs wanneer je een goede piloot wil worden.
Tl;dr: visual only
Navigation aids
Navigatie is een van de lastigere dingen wanneer je geen (of weinig) kennis hebt van de theorie. Gelukkig zijn er tal van opties om het makkelijker te maken voor de beginnende piloot.
Route & Waypoints
Tijdens een vlucht zal je gebruikmaken van waypoints om te navigeren van punt A naar punt B. Door deze optie in te schakelen, worden deze waypoints fysiek weergegeven op het scherm. Wanneer je het lastig hebt om je waypoints te vinden, kan je dit gerust inschakelen.
Tl;dr: inschakelen
Taxi ribbon
Het kan behoorlijk lastig zijn om de weg naar de parking of de landingsbaan te vinden op een groot vliegveld. Als je niet wil rommelen met plattegronden van luchthavens, dan kan je deze optie inschakelen zodat je simpelweg een pad kan volgen dat je naar de juiste locatie brengt.
Tl;dr: inschakelen
Landing path
Deze optie zal je helpen om een geslaagde landing te maken door in de lucht een pad uit te tekenen dat je kan volgen. Bovendien krijg je zo ook extra hints, bijvoorbeeld wanneer je te snel of te traag vliegt. In het begin kan het handig zijn om wat feeling te krijgen over de final approach, maar schakel deze optie zo snel mogelijk uit zodat je je eigen landingen kan proberen.
Tl;dr: inschakelen (gewoon om feeling te krijgen voor de final approach, zo snel mogelijk weer uitschakelen)
Smartcam mode
In Microsoft Flight Simulator is er een optie waarmee je de camera kan draaien naar de landingsbaan. In de praktijk zal je deze optie enorm vaak gebruiken, dus voorzie een handige knop op je joystick voor deze optie. Je hebt echter ook de mogelijkheid om deze optie op automatisch te zetten zodat de camera zich automatisch blijft focussen op de landingsbaan, maar dit raden we af.
Tl;dr: manual
POI Markers
Hiermee worden bezienswaardigheden aangeduid met een marker. Zo leer je ook nog wat bij over de locaties waar je overheen vliegt!
Tl;dr: inschakelen
City markers
Met deze optie worden de verschillende steden aangeduid met hun naam, zodat je ook meer feeling krijgt over de gebieden waar je overheen vliegt.
Tl;dr: inschakelen
Airport markers
Alle dichtstbijzijnde luchthavens worden duidelijk aangeduid, zodat je nooit de luchthaven mist. In het begin is het absoluut een goede optie, maar op termijn wil je natuurlijk die navigatie volledig zonder hulp kunnen.
Tl;dr: inschakelen (zo snel mogelijk uitschakelen)
Fauna markers
De wereld van Flight Simulator is rijkelijk gevuld met mensen, voertuigen en gebouwen, maar uiteraard ook dieren. Met deze markers kan je bijvoorbeeld dierenkuddes aangeven met een marker. Zo weet je precies welk soort olifanten je ziet in de verte.
Tl;dr: inschakelen
Notification
Piloting & controls notifications
Deze optie geeft je notificaties over control inputs. Het neemt dus niets uit handen, maar geeft je begeleiding bij het besturen van het vliegtuig. We raden dan ook aan om dit in te schakelen.
Tl;dr: inschakelen
Aircraft system
Handige notificaties over zaken zoals de motor, brandstof, propeller en meer.
Tl;dr: inschakelen
Flying tips
Hiermee krijg je notificaties die je tips geven over de algemene kunst van de luchtvaart. Een heel belangrijke optie voor de beginnende piloot, aangezien je hier enorm veel uit kan leren!
Tl;dr: INSCHAKELEN!!!
Objectives
Hiermee krijg je een concreet stappenplan voorgeschoteld over de stappen die je moet ondernemen tijdens het vliegen. Opnieuw is het handig om dit in te schakelen, zodat je feeling krijgt over alles dat komt kijken bij vliegen.
Tl;dr: inschakelen
Software tips
Geen idee eigenlijk wat een “software tip” inhoudt. Aangezien ik deze nog nooit ben tegengekomen, mag je deze gerust ingeschakeld laten.
Tl;dr: inschakelen?
User experience
Hier kunnen we eigenlijk heel kort over zijn, aangezien er hier geen goed of fout antwoord over is. Dit bepaalt namelijk welke panelen (checklist, VFR map, nav log, etc) je standaard open wil hebben. Tijdens het vliegen kan je echter heel eenvoudig alle panelen openen en sluiten die je nodig hebt, dus wellicht is dat een beter idee. Ook kan je hier kiezen of je de ATC-stem wil horen tijdens het vliegen, of als je de ATC feedback enkel wil lezen.
Tl;dr: eigen keuze
release brakes werkt niet!
release brakes werkt niet!
Mooie en goede basis info. bedankt voor de moeite, begreep dat je uitging van Middle – Ground en niet All Assistance en dat True to Life meer voor de gevorderden is.