Livestreaming van games op Twitch of YouTube is populairder dan ooit. Het wordt steeds makkelijker om aan de slag te gaan met het livestreamen van games. Wil je een professionele indruk maken en nieuwe abonnees scoren, dan is het belangrijk om naast een goede microfoon ook over een goede webcam voor livestreaming te beschikken. Waar moet je precies op letten en wat is op dit moment de beste webcam voor livestreaming van games?
Wat is belangrijker: goede microfoon of webcam voor het livestreamen?
Wanneer je start met livestreamen, heb je maar een beperkt budget. Wellicht moet je dus kiezen of je geld investeert in een goede microfoon voor livestreaming of een betere webcam. In eerste instantie raden we je aan om te investeren in een goede microfoon. Mensen willen gerust een livestreamen kijken zonder webcam of met een slechte webcam, zolang het geluid maar goed zit. Wanneer mensen amper kunnen begrijpen wat je zegt, zullen ze niet lang blijven hangen bij je stream.
Wanneer je een kwalitatieve microfoon hebt en je hebt opnieuw wat budget bijeen gespaard voor je volgende upgrade, is het aan de beurt van een webcam. Wat is nu de beste webcam voor live streaming van gamen? Een goede livestreaming webcam is voornamelijk belangrijk wanneer je vaak streamt in een setup waar je webcam het volledig beeld inneemt. Denk dan bijvoorbeeld aan een ‘Just Chatting’. Wanneer je jouw webcam enkel gebruikt om in een klein kadertje je gezicht te tonen terwijl 95% van het beeld wordt ingenomen door de game die je op dat moment aan het spelen bent, speelt het een minder grote rol. Toch wil je een kwalitatieve microfoon om je stream een professionelere uitstraling te geven.
Je smartphone gebruiken als webcam voor livestreaming van games
Wanneer je op dit moment geen budget hebt voor een degelijke webcam en met andere woorden niet kan kiezen voor wat de beste webcam voor live streaming van games op dit ogenblik is, dan kan je nog altijd een smartphone met een kwalitatieve camera inzetten. Het is niet de beste oplossing voor dagelijks gebruik, maar wanneer je even uitzonderlijk wil streamen of je bent op zoek naar een tussenoplossing in afwachting op een betere webcam, dan is het een uitstekende oplossing. Ontdek in onze gids hoe je jouw smartphone gebruikt als webcam voor het livestreamen.
Waar moet je op letten bij de aankoop van de beste webcam voor het livestreamen van games
Heb je wat budget opzij gelegd en ben je klaar om een webcam uit te kiezen? Top! Dan is het tijd om jezelf de vraag stellen: wat is nu de beste webcam voor live streaming van games? We helpen je bij je aankoopbeslissing door uit te lichten hoe je de beste webcam kiest.
Belichting is het allerbelangrijkste
Ook al heb je wat wij denken dat de beste webcam voor het live streaming van games is, zonder fatsoenlijke belichting zal die camera niet kunnen opleven naar zijn potentieel. Een webcam van 100 euro ondersteund door goede verlichting, zal er een stuk beter uitzien dan een webcam van 500 euro in een pikdonkere camera. Probeer dus om een deel van je budget te besteden aan goede verlichting, zoals een lightbox of een ring light.
Welke resolutie: 1080p of 4K
Wanneer mensen op zoek gaan naar wat de beste webcam voor livestreaming van games is, kijken ze maar naar één specificatie: de resolutie. Hoe hoger hoe beter. Dat klopt bij sommige modellen, maar het is lang niet altijd zeker dat een 4K webcam beter presteert dan een degelijke 1080p webcam. Bovendien is een 4K webcam een stuk duurder. Je moet jezelf dus in eerste instantie afvragen of je zo’n hoge resolutie wel nodig hebt. Want laten we eerlijk zijn: in welke resolutie stream je? Voor de meeste gebruikers is het antwoord 1080p. Slechts een handvol gebruikers streamen in 4K en meestal zijn dat de grootste streamers met een onbeperkt budget. In plaats van een 4K webcam, koop je dan beter een goede 1080p webcam in combinatie met externe verlichting.
Toch kan een 4K webcam nuttig zijn. Dit is voornamelijk wanneer je de webcam ook gaat gebruiken voor het opnemen van video’s. Die video’s kan je vervolgens opnemen in 4K, om zo van de hoogste kwaliteit te kunnen genieten wanneer je de video uploadt naar YouTube.
Montagemogelijkheden
Veel (goedkope) microfoons kan je enkel monteren met een kantelbaar voetje om de webcam op je monitor mee te monteren. Dat is lang niet altijd handig, want op die manier heb je niet veel vrijheid wat betreft de positionering van je webcam. Het is dus een slim idee om een webcam te kiezen die ook beschikt over universele schroefdraad zodat je de webcam op eender welk statief kunt monteren. Wanneer je dan iets verandert aan je opstelling, heb je nog altijd volledige vrijheid om je webcam op de beste plaats te zetten.
Onze aanraders voor wat de beste webcam voor livestreaming van games is
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen komt er meer kijken bij het kiezen van een webcam dan je denkt. Om te vermijden dat je een miskoop doet, hebben we hieronder enkele aanraders absoluut waarmee je het meeste waar voor je geld krijgt. Na het lezen van onze lijst zal je zelf kunnen kiezen wat de beste webcam voor livestreaming van games is.
Je zal het merk Logitech vaak zien verschijnen. We zijn bij het maken van dit artikel geen deal aangegaan met Logitech, maar hun webcams zijn nu eenmaal erg geliefd binnen de streaming wereld. Je kan al snel raden wat de beste webcam voor livestreaming van games is!
Voor de beginnende streamer
Logitech C920 HD Pro (99,99 euro)
De Logitech C920 HD Pro is een razend populaire webcam onder streamers en met goede reden. Voor minder dan 100 euro krijg je een webcam die meer dan degelijke prestaties aflevert. Net zoals bij alle goedkopere webcams is de beeldkwaliteit in donkere ruimtes niet om over naar huis te schrijven. Voorzie dus ook nog even wat kunstmatige belichting. Ook zie je regelmatig de C920S opduiken. Qua prestaties is er geen verschil, maar de C920S beschikt over een ‘security cover’ waarmee je de camera kan bedekken wanneer je deze niet gebruikt. Dankzij de integratie met Logitech Capture bedien je de webcam – die overigens ook beschikt over autofocus – eenvoudig. Dankzij de schroefdraad op de monitorclip kan je de webcam ook bevestigen op een statief.
- Maximale resolutie: 1080p 30fps
- Kijkhoek van 78 graden
- Dubbele microfoon voor stereo
Pro | Con |
Prijs/kwaliteit uitstekend | Geen 60 fps |
Integratie met Logitech Capture | Zwakke prestaties in donkere ruimtes |
[snowcloud gameid=36]
Voor de gevorderde streamer
Logitech StreamCam (159 euro)
De Logitech StreamCam werd gelanceerd in februari 2020. Zoals de naam al doet vermoeden, richt Logitech zich specifiek op streamers en content creators. Wanneer je op zoek bent naar een webcam die 60fps ondersteunt, is de Logitech StreamCam een van de weinig (betaalbare) oplossingen die je zal vinden. Dankzij de vele aansluitingsmogelijkheden kan je de webcam op elke mogelijke manier bevestigen en je kan de webcam zelfs eenvoudig draaien om verticale video’s te maken. Handig wanneer je TikTok’s, Instagram Stories en binnenkort YouTube Shorts wil maken. Een van de weinige nadelen van dit model, is dat de USB-C kabel reeds geïntegreerd zit in het toestel en dus niet te vervangen is. Bovendien wordt er ook geen USB-adapter meegeleverd, dus wanneer je computer niet beschikt over een USB-C aansluiting zal je zelf nog even een USB-A naar USB-C adapter moeten kopen. De webcam levert ook een vrij korrelig resultaat af in donkere ruimtes, dus zeker bij de Logitech StreamCam is een goede belichting extra belangrijk. Ook is het verstandig om de webcam te gebruiken in combinatie met de Logitech Capture software. Die zorgt er via wat softwarematige vernuftigheden namelijk voor dat de beeldkwaliteit van de webcam nog wat wordt opgetrokken.
- Maximale resolutie: 1080p 60 fps
- USB-C
- Verticaal filmen
- Dubbele naar voren gerichte microfoon voor stereo- of dubbel monokanaal
Pro | Con |
Veel bevestigingsopties | Wordt geleverd zonder USB-adapter |
Eenvoudig verticaal filmen | Vrij korte (en onvervangbare) kabel |
Ondersteunt 60fps |
[snowcloud gameid=37]
Razer Kiyo Pro (209,99 euro)
De Razer Kiyo Pro is het grote broertje van Razer’s populaire Kiyo webcam. In eerste instantie zou je denken dat het andersom is, want de Kiyo Pro beschikt in tegenstelling tot de reguliere Kiyo niet over een geïntegreerde ring light. Volgens Razer is de sensor in de Kiyo Pro zodanig goed, dat er geen nood meer is aan artificiële verlichting. In de praktijk blijkt de Kiyo Pro dan ook aardig zijn mannetje te staan in een donkere ruimte. Kan je dus geen eigen kunstmatige verlichting voorzien in de vorm van een softbox of ring light, dan is de Kiyo Pro dus absoluut een goede keuze. Uit eigen testen weten we wel dat de Kiyo Pro moeite heeft met het behouden van een goede autofocus. Zoek je een webcam met goede autofocus, dan kijk je dus beter naar een andere oplossing. Onderaan de webcam vind je schroefdraad voor montage op een statief. Via de software van Razer tweak je de prestaties van de webcam. Zo kies je bijvoorbeeld of je een brede kijkhoek wilt (ideaal voor videoconferenties) of net een close-up wil van je gezicht (beter voor livestreaming).
- Maximale resolutie: 1080p 60fps
- HDR
- Hoogwaardige lichtsensor
- Verschillende kijkhoeken: 103 graden, 90 graden en 80 graden
Pro | Con |
Ook goede prestaties in donkere ruimtes | Teleurstellende autofocus |
Vervangbare USB-C kabel | Vrij duur |
[snowcloud gameid=35]
Voor de professionele streamer
Logitech BRIO 4K Stream Edition (249 euro)
Wil je streamen in 4K of wil je video’s maken met je webcam, dan loont het om te investeren in een degelijke 4K-webcam. Ook op dit vlak blijft Logitech de koning op het vlak van de beste webcam voor livestreaming van games. Met de Brio Stream leveren ze een uitstekende webcam af die 4K en HDR ondersteunt. Zo ben je zeker van de hoogste beeldkwaliteit. Je betaalt er wel aardig wat voor (250 euro), maar wanneer je tijdens je livestreams. Je camera tweaken (inzoomen, de kijkhoek kiezen, kleuraanpassingen, etc) voer je door via de Logi Tune software. Weet wel dat 4K-videostreaming een grotere last legt op je computer, maar wanneer je games streamt beschik je wellicht al over een pc die krachtig genoeg is. Wil je toch liever streamen in 1080p, dan kan dat in 60 fps. In 720p kan je zelfs streamen aan 90 fps. Dankzij RingLight 3 met HDR beschik je bovendien over een degelijk beeld bij omstandigheden waar weinig licht is.
- Maximale resolutie: 4k
- HDR
- Kijkhoek van 90 graden, 78 graden of 65 graden
Pro | Con |
4K resolutie mogelijk | Monitor clip is niet uitstekend |
Degelijke beeldkwaliteit in omstandigheden met weinig licht | Erg duur |
[snowcloud gameid=38]