Toy Story 4 had het wat moeilijk om te voldoen aan de hoge standaarden die Toy Story 3 had gelegd, maar als er iets is (of iemand, liever) die echt is bijgebleven, dan is het wel het hilarische personage Forky. Disney speelt hier dan ook slim op in door een Disney Plus serie te maken rond het personage en zijn inburgering in een ingewikkelde wereld.
“Ik ben twee dagen geleden vervaardigd uit afval, dus ik heb veel vragen, geloof me.” Zo kondigt Forky de serie aan en dat is ook precies waar de hele serie om draait. Het eerste (en enige) seizoen bestaat uit 10 afleveringen die zich steeds focussen op een bepaalde vraag: wat is geld, wat is een vriend, wat is liefde, etc. Om een antwoord te vinden op die vragen, gaat hij op zoek naar advies bij andere bekende (en minder bekende, wat het extra leuk maakt) personages uit Toy Story. Het gaat dan bijvoorbeeld om Hamm, Rex, Buttercup en meer.
Meteen valt op dat deze reeks dezelfde kwaliteitsnormen hanteert als Toy Story 4. Grafisch is het nog steeds een grensverleggend meesterwerk en het acteerwerk is werkelijk fenomenaal. Als je net zoals ik bent, dan kijk je alle afleveringen een paar keer. De eerste keer voor het entertainment, de tweede keer voor de diepzinnigheid en de derde keer om te genieten van de graphics en het acteerwerk.
Forky is voor Toy Story werkelijk wat Olaf is voor Frozen.
Ignorance is bless
Wat Forky zo charismatisch maakte in Toy Story 4, was zijn levensverwondering en nieuwsgierigheid. Logisch, als je pas net tot leven bent gekomen en meteen in een complexe wereld wordt gedropt. Combineer dat met zijn extreem lage aandachtsboog en zijn natuurlijk behoefte om niets serieus te nemen, en je kan je verwachten aan hilarische taferelen. Forky is voor Toy Story werkelijk wat Olaf is voor Frozen. Ook de makers (met gerenommeerde Pixar-schrijver Bob Peterson als schrijver en regisseur) namen zichzelf niet te serieus. De afleveringen zijn dan wel enorm kort (de aftiteling is langer dan de effectieve episode), maar er gebeurt veel in die twee tot drie minuten. Affaires, ruzie, het overlijden van een vriend, drama en vooral diepzinnigheid.
We’re gonna need a therapist
Forky Asks a Question bouwt verder op het typische uitgangspunt van Disney. Voor kinderen bieden ze puur entertainment, maar voor de oudere kijkers voorzien zo ook een laag diepzinnigheid en filosofie. Disney gebruikt al sinds hun absolute start fictieve personages (zoals pratende dieren) om ons te leren over menselijkheid en dat is tot op vandaag nog steeds wat hun creaties zo “magisch” maakt.
Die extra laag zorgt ervoor dat de serie nooit aanvoelt als hersenloos entertainment, alhoewel de serie dat wel uitstraalt. Op het einde van de rit zorgen de episodes voor heel wat inspiratie. Bovendien is het mooi om even terug te keren naar die levensverwondering die we ooit allemaal hadden. Allen hadden we als kind honderden vragen, tot frustratie van onze ouders die elke minuut een nieuwe vraag om hun oren kregen.
Voor de jonge kijkertjes is het puur entertainment, maar de oudere garde zal de laag diepzinnigheid en levensfilosofie kunnen smaken.
Conclusie
Na Toy Story 4 zaten we allemaal te wachten op meer Forky, en daar speelt Disney met Forky Asks a Question slim op in. De afleveringen zijn enorm kort en je hebt de serie in enkele minuten achter de kiezen, maar de manier waarop absurditeit overvloeit in diepzinnigheid en vice versa, zorgt werkelijk voor een hilarische kijkervaring.
Daarna blijf je echter vooral op je honger zitten, wat bewijst dat Forky werkelijk een personage is waar je uren naar kan kijken. Niet voor niets heb ik een actiefiguur van de spork op mijn bureau staan. Helaas is er op dit moment niets geweten over een eventuele tweede seizoen. Als de enige kritiek is dat er niet genoeg van is, dan weet je dat dit een reeks is die je niet mag missen.
Forky Asks a Question is nu volledig te kijken op Disney Plus.