Wat is het eerste dat je doet wanneer je beseft dat je iets verkeerd hebt gedaan? Juist, je denkt goed na wat de best mogelijke manier is om je eruit te praten. “Ik heb je niet kreupel geslagen met een haardtang, ik heb je lichaam extra ijzer gegeven. Behoorlijk ethisch,” zoals iemand het op Reddit beschrijft.
EA bevindt zich in het heetst van de strijd als het om loot boxes gaat. Daar speelt België ook een grote rol in, want de Belgische kansspelcommissie liet onderzoek doen naar de games van EA. Toen werd besloten dat het om gokken gaat, en zo werd EA bijvoorbeeld genoopt om sommige van hun verdienmodellen op de schop te nemen. Het gevolg is bijvoorbeeld dat EA stopt met het verkopen van FIFA-punten in België. Toch ziet EA niet in dat ze iets verkeerd doen. Ze zijn er namelijk in geslaagd om loot boxes te rechtvaardigen als “verrassingselementen”. Ethische verrassingselementen, zelfs.
Wij denken dat we deze mechanismen op een ethische, leuke en plezierige manier hebben geïmplementeerd.
Kerry Hopkins
Kerry Hopkins, vicevoorzitter van juridische en overheidsaangelegenheden bij EA, benadrukt dat de gerandomiseerde verkopen geen loot boxes zijn, maar eerder “verrassingsmechnismen”. In een mondelinge getuigenis met het comité voor digitaal, cultuur, media en sport van het Britse parlement, vergelijkt Hopkins de mechanismen met dingen zoals Kinder Surprise of Hatchimals.
“We denken dat de manier waarop we deze mechanismen hebben geïmplementeerd – met FIFA Ultimate Team en de pakketten voorop – eigenlijk heel ethisch en leuk is, heel plezierig voor mensen,” gaat Hopkins verder. “We zijn het eens met de Engelse kansspelcommissie, Australische kansspelcommissie en vele andere kansspelcommissie’s dat het niet om gokken gaat, en we zijn het oneens dat er bewijs is dat het leidt tot gokken. Wij denken dat het net zoals vele andere producten iets is waar mensen die van een verrassingselement houden op een gezonde manier van genieten.”
Oneens met de beslissing van Nederland en België
Hopkins richt zich ook tot de Nederlandse en Belgische kansspelcommissie die zich tegen de praktijken van EA keren. “Ze besloten – de regulators, niet de rechtbanken – dat onder hun lokale wetgeving deze mechanismen onder bepaalde omstandigheden de wet overtreden.” EA staat dus nog niet te springen om toe te geven dat hun loot boxes geen gezonde praktijken zijn.
Dus, de volgende keer dat je het hebt over ‘loot boxes’, ga je dan schamen. Loot boxes bestaan niet, enkel “ethische verrassingsmechanismen” bestaan.
En zo zie je ons, vol bewondering voor de verbloemingsvaardigheden van EA, en hopelijk ook jou, on the Babblefield.